Reportage
16. dec. 2015 | 21:59 - Opdateret 18. dec. 2015 | 18:31

”Næsten på højde med de gamle film”

Foto | Thomas Hauerslev
Der var rig mulighed for at tage selfies med Stormtroopers og TIE fighter-piloter ved Star Wars-premieren i CinemaxX tirsdag aften.

Fans er ikke i tvivl: Kraften er tilbage med Star Wars: The Force Awakens, der havde gallapremiere i går aftes.

Af Anders Højberg Kamp

Mørket har lagt sig over CinemaxX’ neonblink i Fisketorvet. Løberen er lagt, den røde garde spiller John Williams’ kendingsmelodier, og stormtrooperne går i takt.

”Nu må filmen snart gerne starte,” siger Per Valgreen, men der er over en time endnu.

Han spejder efter sin ældste søn, der er klædt ud som Boba Fett. Star Wars-udklædninger i mange farver blander sig med menneskemængden og kendte ansigter som Iben Hjejle, Søren Pilmark og Lene Espersen, og alle går champagne, sushi og luksusflødeboller i møde.

Per Valgreen er 48 år og formand for Dansk Star Wars Loge. Han har ventet hele dagen. Faktisk har han ventet i ti år, siden den seneste Revenge of the Sith fik premiere, men prøver at sænke sine forventninger.

”Jeg tager tingene stille og roligt, og jeg har ikke læst meget om filmen, for jeg vil gerne overraskes,” siger han og sender en tanke til den seneste trilogi, som efter hans mening skuffende var båret af action og effekter.

Kassevis af legetøj
Per Valgreen har været fan, fra han var ti år. Dengang så han den første Star Wars-film i Danmark. Det kan ses i hans hjem i Taastrup – en villa, hvor han bor med sin kone og tre børn.

”Da min kone kom og sagde, at nu skal jeg være far, skulle jeg finde på noget andet at lave. Vi spillede begge volleyball på det tidspunkt, men det havde vi ikke længere tid til at gøre sammen. Og så blev Star Wars min store hobby.”

I sofastuen står der kassevis af Star Wars-legetøj, men det er bare nyindkomne gaver, og nogle få ting han har købt til sig selv på en messe for nylig. Først skal det ned i kælderen, og meget af det skal byttes eller sælges.

Ellers er stuen pyntet med plakater og en glasmontre med sjældent Star Wars-legetøj og et fotografi med George Lucas’ autograf. Per Valgreen har aldrig mødt instruktøren, men kender mange af skuespillerne, som han har mødt rundt omkring i verden til messer eller selv taget kontakt til. Nogle af skuespillerne har besøgt ham.

”Det begyndte i start-90’erne, hvor jeg søgte kontakt til Star Wars-interesserede ved hjælp af Den Blå Avis. Det var jo før internettet. Jeg var ansat på gymnasiet i Høje Taastrup som elektriker på det tidspunkt, og så kunne vi sidde og se filmene på storskærm med vores legetøj.”

Undskyldning for at mødes
I dag udgør Dansk Star Wars Loge kun tre medlemmer plus en masse hangarounds. Men de mødes jævnligt med andre Star Wars-grene i Danmark.

”Min kone er ikke særligt interesseret, det er hun godt nok ikke, så det er ikke, fordi det fylder alt i mit liv. Jeg bruger nok tid på Star Wars en halv time hver aften på nettet. Det er min form for afslapning.”

”Vores hobby er i bund og grund nok bare en undskyldning for sammenhold og nogen at mødes med.”

Bag hjelmene med 501’erne
De spiser middag på en tilfældig restaurant to timer før gallaen i Fisketorvet. De snakker om Toys "R" Us-jeditræf, om tidligere forpremierer og om den vilde autografjæger Flemming.

Logenemedlemmerne Per Valgreen og Michael Hr Nielsen holder sig for gode til udklædning, men tvillingerne Maja og Joan og Majas datter Clara skal snart klædes ud.

Maja er en del af den danske fraktion af 501st Legion, en verdensomspændende klub af fans, der holder arrangementer, hvor de klæder sig ud. De har cirka 80 medlemmer i Danmark, de er mest udbredt i Jylland, og overskuddet i foreningen går blandt andet til kræftramte børn på hospitaler.

Maja og Joan får sig et par øl, for de er nervøse.

”Hvorfor jeg er nervøs? Det er den første film i ti år. Tænk, hvis den er dårlig.”

Sidste time før filmen
Det ser imponerende ud i CinemaxX med alle de dragter, der går rundt mellem Star Wars-rekvisitter og biografens øvrige gæster.

Bag en af Stormtrooper-hjelmene gemmer Nicolai Haae sig. Han er seksten år og går på efterskole, men er bruger af det gamle Star Wars-forum Skywalker.dk.

”Man skal egentlig være atten år for at være medlem af Legion 501, men der var én, som spurgte, om jeg for tre billetter ville komme udklædt. Jeg så den første film, da jeg var syv år gammel, og siden da har jeg været fan, men jeg er mest til de gamle, blandt andet fordi de bruger rigtige kulisser frem for computerskabte special effects.”

Nicolai Haae gav de to øvrige billetter til sin værelseskammerat – en abonnent på Ekko – og hans far, der har kørt dem helt fra Sønderjylland.

Michael Hr Nielsen fortæller, at selv de unge fans bedst kan lide de gamle Star Wars-film, fordi de har mere sjæl og en bedre historie.

”Vi håber, at sjælen er tilbage i den nye film. I den seneste tre blev mange af scenerne lavet for at sælge merchandise – som droid-fabrikken i den anden film, som bare er bare lavet for at sælge computerspil.”

Endelig åbner døren til biografsalen. Filmen skal til at starte.

Næsten på højde med de bedste
Efter filmen er de to fans mere end tilfredse.

”Jeg er lige så positivt overrasket, som jeg havde håbet. Plottet er virkelig godt, rumskibene er flotte, og der er mere historie end tju-bang,” siger Per Valgreen.

”Den er næsten på højde med de gamle. Den kan godt få fem, nej seks stjerner, fordi plottet er så godt.”

Michael Hr Nielsen er lige så positiv.

”Jeg var godt underholdt og skal se den igen. Filmen er fem med pil op, for den har en stærk historie og meget mindre pjat end de tre seneste. Og så kæder den serien rigtig godt sammen,” siger Michael Hr Nielsen.

Bilernes motorer starter. Michael og Per skal ikke så langt mod vest, men for mange fans går vejen nu mod en landsegn langt, langt væk.

Trailer: Star Wars: The Force Awakens

Kommentarer

Per Valgreen

Født 1967 i Ishøj.

Formand for Dansk Star Wars Loge, som blev dannet i 1997.

Logen har blot tre medlemmer.

Laver events med andre Star Wars-foreninger.

Uddannet elektriker.

Har kone og tre børn.

© Filmmagasinet Ekko