Nyhed
10. apr. 2011 | 11:00

Nicolas Winding Refn i spil til Cannes

Ifølge kilde venter der en dansk overraskelse, når Cannes-ledelsen på torsdag offentliggør programmet for den 64. udgave af festivalen.
Af Claus Christensen

De fleste regner med, at Lars von Triers apokalyptiske drama Melancholia er blandt de omkring tyve film, som skal dyste om Guldpalmen i Cannes, Frankrig.

Trier har siden sin debut i 1984 været en af festivalledelsens yndlinge og er derfor nærmest selvskreven i hovedkonkurrencen, når han er aktuel med en ny film.

Men måske får Trier i år overraskende selskab af en anden dansk instruktør. Ifølge en velunderrettet kilde bliver Nicolas Winding Refn udtaget med sin nye film, Drive.

Cannes offentliggør først hovedkonkurrenceprogrammet på torsdag den 14. april, men hvis Refn er blandt de udvalgte, vil det være en stor kunstnerisk anerkendelse af den 40-årige instruktør, der aldrig tidligere har været på verdens mest prestigefyldte festival.

Stjernespækket besætning
Drive handler om en Hollywood-stuntman, der arbejder sort som getaway driver i Los Angeles’ kriminelle underverden. Da et røveri går galt, bliver han tvunget til at beskytte en tidligere straffefanges kæreste.

Filmen er baseret på James Sallis’ kultroman, der med sit uheldssvangre plot vækker mindelser om 1940’ernes film noir. Hossein Amini, der tidligere har overført Thomas Hardys Jude og Henry James’ The Wings of the Dove til lærredet, står bag manuskriptet.

Drive er amerikansk produceret, fotograferet af Newton Thomas Sigel (The Usual Suspects) og har en stjernespækket besætning.

Hovedrollerne spilles af to Oscar-nominerede, unge talenter, Ryan Gosling (Half Nelson) og Carey Mulligan, som i 2009 fik sit store gennembrud i Lone Scherfigs An Education.  

Bryan Lee Cranston (tv-serien Breaking Bad), Ron Perlman (Rosens navn) og Christina Hendricks (Mad Men), som de kvindelige læsere af magasinet Esquire i 2010 kårede som den mest sexede kvinde i verden.

Alt på et bræt

I en alder af 25 brød Nicolas Winding Refn igennem med et brag. Det var i 1996, hvor den barske gangsterfilm Pusher indvarslede nye tider og en ny generation i dansk film.

Refn fortsatte med den mere personlige Bleeder og den internationale mystery thriller Fear X, som floppede og forgældede Refn, der er kendt for at sætte alt på et bræt – også sin privatøkonomi.

For at komme gælden til livs lavede Nicolas Winding Refn Pusher II, som både blev en kritiker- og publikumssucces, og siden Pusher III.

Han fik derefter endelig mulighed for at realisere sit 39 millioner kroners drømmeprojekt Valhalla Rising – et vikinge-epos med Mads Mikkelsen, som i hovedrollen ikke ytrer et eneste ord. Filmen delte anmelderne og fik en begrænset distribution i de små arthouse-biografer. Til gengæld har den solgt et stort antal dvd’er, ikke mindst i England.

Instruktøren fik både kritikerroser og filmpriser for den engelskproducerede Bronson, en visuel tour de force om en af Englands mest berygtede fanger – Charles Bronson.

Shakespeare ville lave gangsterfilm
Som søn af instruktøren og klipperen Anders Refn er Nicolas Winding Refn en ægte film buff, og hans ofte voldelige film er fyldt med referencer til filmhistorien.

Han er eminent til at skabe stemningsfulde scener og bedst, når han udfolder sig inden for genrefilmens rammer og på baggrund af et stærkt manuskript med et solidt plot. Refns foretrukne karakter er en maskulin mand, hvis verden er ved at falde fra hinanden.

”Man skal elske sine hovedpersoner, og alle mine hovedpersoner har en ekstrem sårbarhed, som de skjuler med en ekstrem styrke. Jeg leder efter den emotionelle dynamik,” har Refn sagt til Ekko.

”Mennesker, der lever på grænsen til vanvid, er forførende. De er larger than life. Det er nøjagtigt som i Shakespeares dramaer, og hvis Shakespeare havde levet i dag, ville han lave gangsterfilm.”

Ikke siden dogmeåret 1998, hvor Lars von Trier og Thomas Vinterberg kæmpede om Guldpalmen med henholdsvis Idioterne og Festen, er to danske instruktører samme år blevet udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes. Den 64. udgave af festivalen finder sted 11. maj til 22. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko