Cannes 2018
18. maj 2018 | 19:15

Guldpalmevinder åbner døren for medierne

Foto | Zeynofilm
I The Wild Pear Tree vender den håbefulde forfatter Sinan (Dogu Demirkol) tilbage til sin hjemby. Her vil han skaffe penge til at skrive en bog, men farens gæld indhenter ham.

Nuri Bilge Ceylan afslog at give interviews med journalister, indtil Ekko gik ham på klingen med rygter om politisk pres fra Tyrkiet.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Nuri Bilge Ceylan er et navn, der skaber glæde blandt filmelskere verden over.

Instruktøren har lavet film siden 90’erne, men blev især kendt, da han i 2014 vandt Guldpalmen i Cannes for dramaet Vintersøvn.

Nu er Ceylan tilbage i Cannes med The Wild Pear Tree, der her til aften bliver vist som den sidste film i hovedkonkurrencen.

Men Nuri Bilge Ceylan havde først afstået fra at give interviews, hvilket er usædvanligt, da festivalen netop bruges til at promovere film.

Kilder fortalte Ekko, at instruktøren er bange for at skulle forholde sig til spørgsmål om den politiske situation i Tyrkiet, hvor 150 journalister ifølge The Guardian sidder fængslet for kritik af præsident Recep Tayyip Erdoğan.

Såret over Cannes
Men da vi ringer til Ceylans presseperson Claire Vorger, siger hun, at instruktøren blot vil holde fokus på filmen og prisceremonien, der afholdes i morgen lørdag. Men efter lidt snak giver hun en anden forklaring.

”Nuri er lidt såret over at være blevet lagt så sent på festivalen og er ikke i humør til at give interviews om lørdagen, hvor det skal handle om prisuddelingen,” fortæller Claire Vorger til Ekko.

”Han skal måske være forsigtig med, hvad han siger, men han har aldrig nævnt det som årsag til at afstå fra interviews – i hvert fald ikke over for mig.”

Politik, nej tak!
Dér kunne historien være slut.

Men Ekko spørger, om det er muligt at få en udtalelse fra Nuri Bilge Ceylan, hvor han bekræfter, at det ikke har noget med politik at gøre.

Den forespørgsel sender pressekontakten videre til instruktøren, og et par timer senere vender hun tilbage med nyt.

”Han vil ikke have, at der løber rygter om, at han er under pres fra regeringen i Tyrkiet. Så for at mane rygterne i jorden, har han ændret sin beslutning og stiller i morgen op til interview med pressen i to timer,” fortæller Claire Vorger til Ekko, hvis henvendelse altså har fået instruktøren på andre tanker.

Der er dog et enkelt aber dabei: ingen politiske spørgsmål, lyder henstillingen fra Nuri Bilge Ceylans presseperson.

”Han er ikke en politisk fyr, han er et filmmenneske. Han er her kun for at snakke om film.”

Kritik af regeringen
I 2015 trak Nuri Bilge Ceylan og 22 andre tyrkiske filmskabere sig ud af filmfestivalen i Istanbul, da dokumentaren North blev taget af programmet i sidste øjeblik, fordi den tyrkiske regering lagde pres på festivalen.

Efterfølgende skrev Ceylan og mere end 100 andre filmskabere i et fællesbrev til tyrkiske medier: ”Vi modsætter os denne form for regulering, der er et værktøj til censur.”

Nuri Bilge Ceylan er ikke kendt som en politisk filmskaber, men da han vandt Guldpalmen for Vintersøvn, dedikerede han prisen til ”de unge mennesker i Tyrkiet, som har mistet deres liv det seneste år”.

Sommeren året før Guldpalmesejren var der voldsomme protester mod den daværende premierminister Recep Tayyip Erdoğan, der har haft magten i landet siden 2003. Protesterne kostede adskillige mennesker livet.

Guldpalme-triumfen kom også blot få dage efter en mineulykke i landet, der dræbte 301 mennesker. På Cannes-pressemødet for Vintersøvn hentydede Nuri Bilge Ceylan til, at nogle i den tyrkiske regering burde have sagt deres job op efter ulykken.

Nuri Bilge Ceylan laver i morgen lørdag klokken 11 den officielle Q&A for The Wild Pear Tree på festivalen. Herefter vil han altså tale med journalister i to timer, før prisuddelingen går løs.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko