Nyhed
28. maj 2014 | 18:04

Ny festival med fodboldfilm

Foto | Archer's Mark
I 2001 blev landsholdet i Samoa kåret til verdens dårligste. Men så søgte de hjælp hos den hollandsk-amerikanske træner Thomas Rongen. Dokumentaren Next Goal Wins følger hans kamp for at hæve holdets scoringsrate og humør.

Både supertræneren Thomas Rongen og sofa-spillere som Kristian Levring og Christian Stadil præsenterer film om fodbold i Grand Teatret 1. – 4. juni.

Af Freya Bjørnlund

Når den danske filmbranche sparker frustrationerne ud i en venligsindet fejde på grønsværen til sensommerens Ekko Film Cup, bliver det ubestridt årets største fodbold-event – snært efterfulgt af VM i Brasilien.

Men utålmodige fans kan varme op til begge dele i Grand Teatret i København, som hylder verdens største sport og filmene om den.

I weekenden slår biografen for første gang dørene op til fodboldfilmfestivalen Kicking+Screening, som løber fra 1. til 4. juni.

Festivalen blev afholdt første gang i New York 2009 af de to fodbold- og filmfans Rachel Markus og Greg Lalas. Siden har konceptet spredt sig til flere lande, og nu kommer det til Danmark og arrangeres af den amerikanske ambassade, Sensational Football og Grand Teatret.

Der er seks film på programmet, både fiktion og dokumentar, og en række prominente gæster står klar på sidelinjen til at præsentere dem.

Talentspejdere og glade amatører
Åbningsfilmen bliver dokumentaren Next Goal Wins, som er en klassisk sportsfilm om et underdog-hold, der kæmper sig til en overraskende sejr. Landsholdet fra Samoa var et af de dårligste i verden, før den hollandsk-amerikanske træner Thomas Rongen kom til løftede kampgejsten. Festivalen får fornemt besøg af Rongen selv, som introducerer filmen.

Filmene i programmet fokuserer på vidt forskellige sider af fodboldverdenen såsom nederlagene, rebellerne, sammenholdet, nationale identiteter og talent-trafficking.

Sidstnævnte er temaet i komedien Scouting for Zebras, der kaster et kærligt blik på handlen med unge, afrikanske fodboldtalenter. Filmen bliver blandt andet kommenteret af spilleragent Michael Johansen og Karsten Werge, også kaldet integrationsministeren i FC Midtjyllands Akademi. Han lever selv af at købe spillere fra det nigerianske hold FC Ebedei.

Andre gæster dyrker primært sofa-spillets virtuositet.

I Les Rebelles du Foot fortæller Eric Cantona om fodboldens største spillere, som også var store mennesker. Filmen introduceres af tre gange fodbold-entusiaster, Hummel-direktør Christian Stadil, erhvervsrådgiver Per Mikael Jensen og filminstruktør Kristian Levring.

Sidstnævnte medbringer muligvis saftige anekdoter om fodbold-legenden Cantona, som medvirker i Levrings biografaktuelle The Salvation.

Se programmet for Kicking+Screening her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko