Nyhed
22. apr. 2011 | 10:49

Ny HBO-serie indfrier forventningerne

Ekko har smugset de første to afsnit af Game of Thrones og giver 5 stjerner til HBO-serien, som har Nicolaj Coster-Waldau i hovedrollen og starter 4. maj på Canal+.
Af Helene Withington

Parterede lig ligger spredt ud over den røde skovbund. Hoveder er spiddet med øjnene vendt mod himlen, og bag hele miseren står en lille blåøjet pige med et lysende, blodtørstigt blik.

Man får med det samme en fornemmelse af, at Game of Thrones ikke er som andre serier.

Første afsnit, Winter is Coming, indeholder henrettelser, tvangsægteskaber, incest og drabsforsøg – for bare at nævne et par af ingredienserne.

Farerne lurer overalt

Den amerikanske tv-kanal HBO har tydeligvis taget den store kedel i brug, da deres nye fantasy-serie skulle brygges. Den er baseret på George R. R. Martins bogserie A Song of Ice and Fire og er en slags modsvar til Ringenes Herre.

Syv familier kæmper om tronen og magten over De Syv Kongeriger på kontinentet Westeros. Kong Robert Baratheon rejser til Winterfell, hvor Eddard Stark er ansvarlig for at beskytte rigets nordligste region. Med sig har han sin smukke dronning Cersei og hendes familie.

Kongen tilbyder Stark jobbet som sin højre hånd, men farerne lurer overalt.

Især på den anden side af The Narrow Sea, hvor Viserys Targaryen planlægger at generobre tronen, efter at hans familie blev sendt i eksil af Baratheon. Ved at gifte sin søster Daenerys væk til lederen (khal) af de krigeriske nomader, dothraki, håber han at få magt over khal’ens store hær.

The Sopranos i Midgård

Ikke alene følger serien på samme tid adskillige historier, men hver historie har også en anseelig forhistorie.

Når man dertil lægger, at det hele foregår i et hidtil ukendt univers af væsner, verdener og skæbner, skal man have tungen lige i munden, når man giver sig i kast med Game of Thrones.

Det er ambitiøs, kompleks og barsk historiefortælling, som vi kender det fra tidligere HBO-serier, men endnu engang formår HBO at servere indholdet på en underholdende måde, der pirrer ens nysgerrighed.

Og selv om vi befinder os i et middelalder-fantasy-univers, handler serien om mennesker, om deres ønsker og problemer med at få dem opfyldt.

Ikke uden grund er serien med et glimt i øjet blevet kaldt ”The Sopranos i Midgård”. Magien er trådt et skridt tilbage for at gøre plads til de universelt menneskelige intriger og eksistentielle kampe.

Coster-Waldaus gennembrud

Jaime Lannister, en af hovedkaraktererne, spilles af danske Nikolaj Coster-Waldau.

Hans smukke ydre til trods ænser man hurtigt, at han indeholder et langt mørkere indre, og inden første afsnit er omme, er han trådt i karakter som seriens skurk.

Coster-Waldau har to gange tidligere forsøgt at slå igennem i en amerikansk tv-serie, men både Virtuality og New Amsterdam led en krank skæbne.

Tredje gang bør dog blive lykkens gang for den danske skuespiller, der leverer sine replikker som en slange, der smyger sig af sted.

Respektfuld adaption

Seriens skabere, David Benioff og D. B. Weiss, har klogelig taget forfatteren George R. R. Martins med på råd. Dermed har de på forhånd fået skabt en vis respekt om tv-adaptionen blandt bøgernes mange fans.

George R. R. Martins kaldes den amerikanske Tolkien, og siden HBO offentliggjorde, at de ville lave serien, har den været genstand for heftig debat på nettet og i diverse chatfora, hvor tv-forfatterne har fulgt opmærksomt med på sidelinjen.

For eksempel blev dværgen Peter Dinklage (kendt som Trumpkin i Narnia: Prins Caspian) meget tidligt anbefalet som Tyrion Lannister, dronning Cerseis liderlige lillebror, som rask væk horer sig igennem al middelaldermytologien.

Det viser sig at være et fremragende valg. Peter Dinklage brillerer som den lille mand med den store libido. Selvom han mest bliver brugt som et komisk indslag, er det forfriskende at se en dværg spille en rolle, der hverken inkluderer julemandskostume eller spidse ører.

Bramfrit sprog

Første gang, vi møder Tyrion Lannister, er han i gang med at få et blowjob. Det sender et lovende signal om fremtidige eskapader i serien.

Som tidligere HBO-serier – ikke mindst western-serien Dreadwood – er Game of Thrones ikke bange for at flytte grænser for, hvad man kan tillade sig i en amerikansk serie. Det grænseoverskridende er nærmest blevet et adelsmærke for den succesrige betalingskanal.

”Jeg ville lade hele hans stamme kneppe dig – alle 40.000 mænd og deres heste – hvis det er det, der skal til,” lyder en af de bramfrie replikker i serien, som har bevaret den seksuelle under- og overtoner fra bøgerne.

HBO’s succes har gjort det muligt for kanalen at gå hele vejen med Game of Thrones – også produktionsmæssigt. En del af optagelserne er foregået i Irland og på Malta, og det hjælper billederne til at være overbevisende grænsende til det poetiske. Man ønsker, at seriens lokaliteter var at finde i sommerens rejsekataloger.

Forfatteren får travlt

Første sæson af Game of Thrones følger bogen af samme navn. Serien A Song of Ice and Fire er planlagt til i alt syv bøger, men indtil videre er kun fire udkommet.

Den femte bog i serien har været undervejs i adskillige år og er nu planlagt til udgivelse i juli. Hvis serien får succes, vil Martins få mere end travlt med at færdiggøre serien.


Game of Thrones har dansk premiere på Canal+ den 4. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko