Nyhed
12. jan. 2019 | 23:13 - Opdateret 13. jan. 2019 | 02:14

Ny film anklager Michael Jackson for pædofili

Foto | uoplyst
Michael Jackson blev i 2005 pure frifundet for pædofili. Men i en ny dokumentar hævder et af de vidner, der dengang forsvarede Jackson i retten, at han blev misbrugt.

To mænd fortæller i dokumentarfilm, at Michael Jackson misbrugte dem, da de var syv og ti år. Popstjernens efterladte kalder dokumentaren ”patetisk”.

Af Claus Christensen

Som første medie kunne Ekko i dag afsløre, at Mads Brüggers nye dokumentar, Cold Case Hammarskjöld, byder på sprængfarlige afsløringer og uden tvivl bliver et tilløbsstykke på Sundance-festivalen i Utah, hvor den får verdenspremiere den 26. januar.

Men det bliver ikke den eneste dokumentar, der vil vække opmærksomhed på den prestigefyldte festival.

Efter offentliggørelsen af årets program har festivalen nemlig tilføjet Leaving Neverland, som kontroversielt retter nye pædofilianklager mod den afdøde popstjerne, Michael Jackson.

I filmen står to voksne mænd frem og fortæller, at de blev udsat for seksuelle overgreb. Wade Robson og James Safechuck er i dag i 30’erne, men overgrebene skal have fundet sted i starten af 90’erne, da de blot var syv og ti år gamle.

Nødvendigt at lytte
Mændene forsøgte i 2013 og 2014 – efter Michael Jacksons død i 2009 – at få politiet til at undersøge deres anklager. Men begge sager blev afvist, fordi forbrydelsen var forældet, skriver The Guardian.

”Hvis der er noget, vi har lært igennem historien, så er det, at seksuelle overgreb er komplicerede, og at det er nødvendigt at lytte til ofrene,” siger instruktøren Dan Reed ifølge mediet Indiewire og fortsætter:

”Det har krævet stort mod for de her to mænd at fortælle deres historier, og jeg nærer ingen tvivl om deres troværdighed.”

Leaving Neverland er fire timer lang, og den vil til foråret blive vist i to dele på HBO, som har produceret sammen med instruktøren og Channel 4 i England.

Uhyrligt og patetisk
Michael Jackson blev allerede i 1993 anklaget for seksuelt misbrug af en trettenårig dreng. Sagen blev forliget uden om domstolene.

Ti år senere gik Martin Bashir i dokumentaren Living With Michael Jackson tæt på popstjernen, ikke mindst hans forhold til børn, der overnattede på hans ikoniske Neverland Ranch i Californien. Kort tid efter blev Jackson sigtet for misbrug af adskillige mindreårige.

Han nægtede sig skyldig og blev pure frifundet for samtlige anklager i 2005, hvor Wade Robson i øvrigt vidnede til Michael Jacksons fordel.

Repræsentation for boet efter Jackson har også været hurtigt ude og tage afstand fra den nye dokumentar.

”Det her er endnu et skummel produktion, som uhyrligt og patetisk forsøger at udnytte og tjene penge på Michael Jacksons navn,” lyder reaktionen ifølge Indiewire.

”Denne såkaldte dokumentarfilm er bare endnu et opkog af forældede og miskrediterende beskyldninger. Det er uforståeligt, hvorfor nogen troværdig filmskaber har villet lade sig inddrage i dette projekt.”

Jagter pædofile forbrydere
Den britiske instruktør Dan Reed, der står bag dokumentaren, er ikke hvem som helst.

Han vandt i 2010 en BAFTA-pris for sin dokumentar om et terrorangreb på et hotel i Indien, Terror in Mumbai. I 2016 fulgte han op med en film om attentatet på den franske ugeavis Charlie Hebdo i Three Days of Terror: The Charlie Hebdo Attacks.

Og det er ikke første gang, at den 54-årige instruktør interesserer sig for seksuelle overgreb.

I 2014 skildrede han i The Paedophile Hunter en bande, som jagter pædofile forbrydere. Filmen indbragte ham BAFTA-prisen for bedste enkeltstående dokumentar,

”Jeg tror, at enhver, der ser filmen, vil føle med mændene og deres familier og sætte pris på den styrke, det kræver at konfrontere sig med mangeårige hemmeligheder,” siger Dan Reed.

Wade Robson: ”Michael Jackson hjernevaskede mig”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko