Nyhed
23. apr. 2020 | 15:34

Nye planer om at nedrive Palads

Foto | Bjarke Ingels Group
Sådan vil Palads komme til at se ud om nogle år, hvis Nordisk Film får tilladelse til at rive den gamle bygning ned og opføre en ny.

Nordisk Film vil have den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels’ selskab til at lave en milliarddyr bygning, som skal erstatte den pastelfarvede biograf.

Af Nicki Bruun

I det nye nummer af Ekko besøger vores skribent i den faste klumme Plys & popcorn, hvor biografer bliver anmeldt, den pastelfarvede Palads-biograf.

Den ikoniske bygning har ligget i København i mere end 100 år og fik sine karakteristiske farver i 1989 af kunstneren Poul Gernes. Men i de seneste år har biografen ifølge nogle udtjent sin kulturelle værnepligt og er blevet en forsømt højborg for popcorn-gnaskeri.

Derfor er det ikke noget glædeligt gensyn med sin barndoms biograf, vores skribent Anders Højberg Kamp oplever i den udtjente bygning.

I stedet ønsker han en renovering og en ny fremtid for biografen.

Og det kan faktisk blive en mulighed! I hvert fald har Københavns Teknik- og Miljøudvalg i denne uge fået præsenteret Nordisk Film Biografers plan om at rive Palads ned og opføre en ny bygning til en pris på over en milliard kroner, skriver Politiken.

Biograf i verdensklasse
I disse dage ligger landets biografer øde, mens ejerne venter på at høre svar fra regeringen om, hvornår man må lukke gæster ind igen, og hvilke forhold en genåbning skal foregå under.

I mellemtiden har Nordisk Film – der foruden Palads ejer 22 andre biografkomplekser i hele landet – præsenteret en plan om at lade det verdenskendte arkitektfirma Bjarke Ingels Group (BIG) opføre en ny bygning.

Den skal være atten etager høj og have grønne områder på taget. Biografsalene skal ligge i kælderen, mens resten af bygning skal bestå af kontorpladser, som giver liv i midtbyen.

”Nordisk Film og BIG vil skabe et nyt, ikonisk biograf-lokomotiv i København City,” lyder det ifølge Politiken i projektets 42 sider lange præsentation.

”Vi ønsker med det nye Palads – med sine åbne og højloftede sale, inviterende terrasser og taghaver og sine himmelbelyste, nedsænkede gadestrøg – at genskabe Palads som en premierebiograf i verdensklasse med en arkitektonisk oplevelse, som er dansk filmkunst værdig,” citerer avisen en person fra Bjarke Ingels Group for at sige.

Politisk beslutning
I 2017 var der også planer om at rive Palads ned og bygge noget nyt.

Det blev dog mødt med kritik af en lille samling demonstranter, som mente, at en nedrivning ville gå ud over Københavns sjæl.

Selv hvis projektet bliver godkendt af de kommunale politikere, skal Nordisk Film Biografer stadig ud og finde en investor.

Men skulle det lade sig gøre at få projektet godkendt, vurderer Nordisk Film, at man kan have biografbygningen klar i løbet af tre år.

Kommentarer

Ekko #85

Reportage om Palads-biografen i Ekkos nye nummer.

Ekkos udsendte bliver forstemt i mødet med sin barndoms biograf.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko