Nyhed
13. jan. 2005 | 15:59

Nyt EKKO 26 om Filmens Europa

Årets første nummer går også tæt på Pusher II og Anklaget, på tricksteren i amerikansk tegnefilm og danske fanzines.

Af Annemarie Hørsman
Har europæisk film noget særligt at byde på — en fælles identitet, en egen aroma? Eller er det efterhånden en tung odeur, der hænger over klichéen om europæisk filmkunst kontra amerikansk kassefilm?

I temaet om Filmens Europa forsøger vi at finde nogle af svarene:  

Eva Jørholt ser på Mike Leighs stilfærdigt sublime fortolkning af den engelske "køkkenvask-tradition" i forbindelse med Leighs lille nye mesterværk Vera Drake. Peter Schepelern bladrer igennem rækken af film om nazismen og bringer os up to date med Hitler-filmen Der Untergang, som har haft sensationel succes i Tyskland.

Temaets politiske skyts leveres af Christian Braad Thomsen, der nærmest ikke kan få øje på en aktuel og gedigen europæisk filmkultur. EKKOs redaktion har dog vovet et øje og giver sit bud på de ti bedste, nulevende instruktører på kontinentet.  

Er der noget, som amerikanerne med garanti er de bedste til, så er det satiriske animationsfilm. Jakob Stegelmann ser tilbage på en glorværdig tradition, fra Tom & Jerry og The Simpsons til den biografaktuelle Team America. Nummeret går også tæt på danske fanzines, Jacob Thuesens Anklaget og Nicolas Winding Refn i anledning af hans succes-comeback.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko