Nyhed
27. aug. 2013 | 10:42

Nyt nummer af Ekko på gaden onsdag

Foto | Jes Larsen/Territorium
På forsiden af det nye Ekko poserer Spies & Glistrup-instruktør Christoffer Boe med tre af de kvinder, der spiller Spies’ morgenbolledamer i filmen.

Vi går i clinch med Christoffer Boe om Spies & Glistrup, besøger filmnørden Jussi Adler-Olsen og taler med den nye stjerne, Greta Gerwig. Læs også historien bag fyringen af Strøm & Reinicke på TV 2 samt stort tema om computerspil.

Af Claus Christensen

”Måske har jeg været for lykkelig,” siger Christoffer Boe, der efter ti år med små artfilm springer ud af skabet og ind i mainstream med Spies & Glistrup.

Boe pryder forsiden af det nye nummer af Ekko flankeret af tre af Spies’ morgenbolledamer fra den nye film. I en samtale med Peter Schepelern, der har fulgt Boe siden hans studier på Filmvidenskab og før det specielle ”skaldet-med-mørke-briller”-look, kaster instruktøren et kritisk blik på sin karriere.

Sociologen Henrik Dahl har set Spies & Glistrup og betragter historien om de to skæbner som en linse, der samler en hel epoke i et enkelt punkt.

”Spies var privat anarkist og politisk dydsmønster, mens Glistrup var privat dydsmønster og politisk anarkist. Hvad der er farligst for systemet, viser de to mænds historie.”

USA’s nye filmstjerne
Ai Weiwei er en nutidig samfundsoprører, som de kinesiske magthavere forsøger at knække. Den danske dokumentarist Andreas Johnsen fulgte i al hemmelighed stjernekunstneren på tætteste hold i tiden efter hans prøveløsladelse i sommeren 2011.

”Jeg tror ikke, at vi skal tale alt for meget om de ting, jeg har bildt den kinesiske ambassade i Danmark ind for at få syv visa til Kina,” siger Johnsen, der for første gang fortæller om sin kommende Ai Weiwei The Fake Case, der har premiere til efteråret.

Det nye nummer præsenterer også USA’s nye filmstjerne, 30-årige Greta Gerwig. Hun er på alles læber efter sin rolle i Frances Ha, som hun selv har skrevet med kæresten og instruktøren Noah Baumbach.

”Jeg følte, at jeg var en dårlig tyveårig – eller i hvert fald, at jeg har sådan et gammelt ansigt, der vil give meget mere mening her i 30’erne,” siger Gerwig til Ekkos udsendte.

Carl Mørcks ”far”
Som optakt til filmatiseringen af Kvinden i buret besøger vi Carl Mørcks ”far” hjemme i arbejdsvillaen i Allerød.

Jussi Adler-Olsen har en baggrund som filmoperatør, filmstuderende og tegneserienørd. Og han trækker store veksler på sin viden om filmenes univers, når han skriver sine verdensberømte thrillere.

Læs også historien om dansk tv’s gulddrenge, der i april blev fyret fra TV 2: Palle Strøm og Keld Reinickes storhed og fald.

”Danskerne blev fascinationsmætte. Vi havde ikke læst folkestemningen – at danskerne nu igen vil have noget nært, et spejl af dem selv,” erkender Palle Strøm.

Fra en lukket sportsverden
Hvert nummer af Ekko udkommer med en dvd-gave, og denne gang har vi samlet tre af de seneste danske dokumentarfilm, der omsætter sportens præstationer og konkurrencemomenter til filmisk drama.

I Moon Rider oplever vi cykeltalentet Rasmus Quaades stræben efter at presse sig selv over tærsklen til ændrede bevidsthedstilstande. I Me, Myself & Martin Laursen belyses den ellers lukkede professionelle idrætsverdens indefra. Og i Ballroom Dancer sætter en professionel danser sit privatliv på spil for at blive verdensmester en sidste gang.

Lars Movin reflekterer i et essay over sportsdokumentarens udvikling, ligesom vi taler med instruktørerne bag de tre film og et par af de medvirkende sportsfolk, heriblandt den tidligere fodboldstjerne Martin Laursen.

Største danske satsning
Ekko er et filmmagasin, men det afholder os ikke fra at undersøge grænseflader eller se på andre medier med filmiske briller. Nummerets tema er ”computerspil”, tidens mest populære medie, der uretfærdigt ikke nyder den store anerkendelse.

Vi portrætterer Arnt Jensen og Dino Patti, som står bag mesterstykket Limbo og er spilverdenens svar på Trier og Aalbæk. Deres mantra er simpelt: Sig nej!

Ekspert Thomas Vigild rapporterer om konsolkrigen og Grand Theft Auto V fra årets vigtigste spilmesse, E3 i Los Angeles.

Og instruktør Christian Fonnesbech løfter for første gang sløret for den største danske satsning inden for fortællinger på tværs af film, spil og internet: online-mysteriet Cloud Chamber.

”Det er drevet af en trang til at forstå universet på en mere emotionel måde og samtidig af en irritation over den rationelle overlegenhed, som mange af os går rundt med,” siger Fonnesbech, der selv er vokset op i spændingsfeltet mellem videnskab og religion.

Ekko #62 er på gaden onsdag 28. august og kan købes i velassorterede kiosker og biografer over hele landet, online eller på telefon 8838 9292.


Se udvalgte opslag fra Ekko #62

Foto | Jes Larsen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko