Nyhed
08. jan. 2016 | 11:55 - Opdateret 08. jan. 2016 | 18:23

Obama afviser Making a Murderer-protester

Foto | Netflix
Uskyldig? Netflix-serien Making a Murderer har fået mere end 100.000 personer til at kræve en benådning af hovedpersonen Steven Avery.

Flere end 100.000 mennesker har skrevet under for at få Netflix-series hovedperson og hans nevø benådet. Svaret fra Det Hvide Hus er ikke positivt.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Netflix’ nye true crime-serie Making a Murderer smitter nu direkte af på virkeligheden.

Serien om den måske uskyldigt dømte Steven Avery har fået flere end 128.000 mennesker til at underskrive en anmodning om benådning af Avery og hans nevø Brendan Dassey.

Ifølge amerikansk lov skal Det Hvide Hus svare på anmodninger, der er underskrevet af flere end 100.000 personer.

For seriens fans er svaret dog ikke opmuntrende.

”Da Steven Avery og Brendan Dassey begge er delstatsfanger, kan præsident Obama ikke benåde dem. En benådning i denne sag skal udstedes på delstatsniveau af de relevante autoriteter,” lyder det officielle svar fra Det Hvide Hus, der dermed affejer sagen for præsident Obamas vedkommende.

Frifundet og dømt
Making af Murderer er Netflix’ forsøg ud i true crime-genren, der for alvor fik en genopblomstring med podcasten Serial og HBO-serien The Jinx fra sidste år.

Making a Murderer graver i sagen om Steven Avery, der i 1980’erne blev dømt for mordforsøg og voldtægt. Efter atten år bag tremmer blev Avery dog frifundet i 2003 takket være dna-teknologien. Han lagde efterfølgende sag an mod myndighederne for den lange frihedsberøvelse.

I 2007 blev Avery så sigtet og dømt for et nyt mord – denne gang på fotografen Teresa Halbach, som sidst bliver set i live på Averys grund. Det store spørgsmål er derfor, om Avery er skyldig eller uskyldig.

Serien problematiserer især det amerikanske juridiske system og et politikorps, der måske direkte modarbejder og justitsmyrder Avery, og som senere også dømmer hans nevø Brendan Dassey.

Fuld benådning
Siden seriens premiere 18. december sidste år har folk kunnet skrive under på forskellige hjemmesider, der kræver Avery og Dassey benådet.

”Steven Avery og Brendan Dassey bør få en fuld benådning af præsident Obama for deres uretfærdige dom i forbindelse med mordet på Teresa Halbach. Ifølge beviserne i Making a Murderer har det juridiske system svigtet begge mænd og ødelagt deres liv,” lyder det fra ansøgningen om benådning. 

En lignende anmodning på siden Change.org med mere end 300.000 underskrifter er ligeledes blevet sendt til Wisconsins guvernør Scott Walker, der dog endnu ikke har svaret på anmodningen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko