Nyhed
05. juni 2014 | 01:03

Oliver Stone laver Snowden-film

Foto | uoplyst
Oliver Stone har aldrig været bange for at behandle kontroversielle emner. Nu vil han lave en film om en af de mest hadede mænd hos magthaverne i USA, whistlebloweren Edward Snowden.

Den amerikanske instruktør har offentligt kaldt Edward Snowden en helt, men Oliver Stone er ikke den eneste, der filmatiserer historien om ham.

Af Ida Rud

Oliver Stone har tidligere taklet store, politiske emner i film om mordet på John F. Kennedy i JFK, Watergate-skandalen i Nixon og Vietnam-krigen i Platoon.

Nu kommer turen til den aktuelle historie om whistlebloweren Edward Snowden.

I juni sidste år lækkede Snowden ømtålelige oplysninger om National Security Agency, den amerikanske efterretningstjeneste, og deres illegale aflytninger og overvågning af borgere gennem store it-udbydere som Google, Facebook og Skype.

Det gjorde han til The Guardian-klummeskribenten Glenn Greenwald. Og det er en anden af avisens journalister, Luke Harding, hvis bog The Snowden Files Oliver Stone vil filmatisere. Det skriver – naturligvis –The Guardian.

”Dette er en af hvor tids største historier. En rigtig udfordring,” har 67-årige Stone udtalt.

Usete afsløringer
Oliver Stone vil have et tæt samarbejde med The Guardian, der både vil hjælpe med manuskriptet og produktionen.

”Historien om Edward Snowden er i sandhed ekstraordinær, og de hidtil usete afsløringer, han har sat lys på, vil for evigt ændre vores forståelse for – og forhold til – regeringen og teknologi,” siger The Guardians chefredaktør, der også er glad for samarbejdet med den prominente filminstruktør.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at Oliver Stone er interesseret i en filmatisering om Snowden. Sidste år kom han i vælten, da han kaldte Edward Snowden en helt.

”Det er en skændsel, at Obama er mere opsat på at jagte Snowden end på at reformere disse George Bush-agtige aflytningsteknikker. For mig er Snowden en helt, fordi han afslørede hemmeligheder, som vi alle bør vide – at USA gentagne gange har overtrådt den fjerde forfatning,” har han udtalt til The Guardian.

Filmkapløb
Oliver Stone er dog ikke den eneste, der barsler med en Snowden-film.

Deadline.com kunne i maj i år berette, at Sony har købt rettighederne til Gleen Greenwalds bog No Place to Hide. Producerne Michael G. Wilson og Barbara Broccoli, der står bag James Bond-serien, er tilknyttet projektet. Ifølge filmsiden IMDb vil filmen få premiere i 2017.

Det er ikke første gang, Oliver Stone er i kapløb med en anden film. Hans World Trade Center ”kæmpede” mod Paul Greengrass’ United 93, der begge omhandler terrorangrebet 11. september 2001.

Sidstnævnte kom først, men værre for Stone var nok, at den også fik langt bedre anmeldelser.

Edward Snowden opholder sig for tiden i Rusland, hvor han lever på midlertidig asyl. Hvis han sætter fod i USA, står han til en fængselsdom på 30 år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko