Shortlist Awards 2016
28. nov. 2016 | 11:36

Outsiderne kom ind i varmen

Foto | Anders Rye Skjoldjensen
Julie Christiansen så prisen for bedste kvindelige skuespiller gå til Sarah Boberg, men kunne til gengæld løfte Shortlist Prisen til Et lift flankeret af instruktørerne Milad Avaz (tv.) og Michel Copeland Toft (th.).

”Shortlist Prisen er en blåstempling af mine evner,” siger Milad Avaz, der vandt den store pris for Et lift ved Ekko Shortlist Awards 2016. Læs flere reaktioner fra festen.

Af Simon Johansen

Der er gået ti år, siden skuespilleren Rudi Køhnke betog Danmark med sin hovedrolle i Hella Joofs mindeværdige Fidibus. En glimrende karriere lå for hans fødder, og han blev endda kåret til landets lækreste mand af modemagasinet Bazar.

De efterfølgende år har ikke altid været lige så succesfulde for den i dag 39-årige skuespiller. De lovende roller blev erstattet af sladderbladshistorier om druk og stoffer.

”Køhnke er blevet en falleret udgave af sig selv,” skrev Se og Hør i 2008.

Meget tyder dog på, at Køhnke er i fuld gang med at kæmpe sig tilbage. Det kom især til udtryk ved Ekko Shortlist Awards i Bremen Teater i København, hvor han vandt prisen for bedste mandlige skuespiller for sin præstation i Jesper Quistgaards postapokalyptiske Ødeland.

Selv afviser han dog, at der er tale om et regulært comeback.

”Det er ikke et comeback. Jeg ved ikke, hvad det er. Jeg er egentlig bare lykkelig for at være her,” siger en tydeligt rørt Køhnke efter prisuddelingen.

”Jeg har været helt nede. Meget ulykkelig. Ødeland gjorde, at jeg fandt ud af, at jeg er dygtig. Jeg er meget sensitiv, og jeg har haft svært ved at se mig selv som kunstner. Det gør jeg nu,” fortalte skuespilleren, inden han listede ud på gaden for at ryge en velfortjent cigaret.

Vil overraske Ekkos chefredaktør
En anden, der har fået oprejsning ved Ekko Shortlist Awards, er instruktøren Aske Bang, som vandt Publikum Prisen for sin Den fremmede. En film, som Ekkos chefredaktør Claus Christensen ellers kun tildelte tre stjerner i sin anmeldelse.

Filmen har dog fået succes alligevel, og ifølge Bang er det da også langt vigtigere, at publikum – og ikke anmelderne – er begejstrede for hans film.

”Jeg vil ikke sige, at det er en fuckfinger til ham. Men det er sgu fedt at kunne overraske ham lidt. Jeg vil ikke tage hele æren for den her film. Det har været en holdindsats,” siger en glad Aske Bang, der i disse dage også glæder sig over, at hans nye kortfilm Silent Nights er med i kapløbet om en Oscar-nominering.

Sarah Boberg er anerkendt for prisvindende biroller i film som Niels Arden Oplevs To verdener. Men ved Ekko Shortlist Awards er det en hovedrolle, som har givet hende prisen for bedste kvindelige skuespiller.

Hun spiller således hovedrollen i Rastløs som den forhenværende narkoman Tinna, der forsøger at komme på fode igen.

”Det er nomineringer som denne, der betyder noget, og jeg er utroligt glad for at have vundet og for at være inviteret med til en fin fest,” siger Sarah Boberg.

Blandt vinderne finder vi også Clara Kokseby, som har fået en statuette for sin følsomme musik i Som engle vi falder.

”Det er vanvittigt fedt bare at blive nomineret og at vinde, ja, det er jo helt vildt,” sagde Clara Kokseby, som i denne tid er i gang med en ansøgning til Den Danske Filmskole.

”Prisen er et kæmpe klap på skulderen og et bevis på, at jeg er på vej i den rigtige retning. Både i forhold til at komme ind på Filmskolen og i forhold til fremtidige opgaver i branchen,” fortæller Clara Kokseby, mens en veninde fotograferer hende blive interviewet for at forevige dette særlige øjeblik.

Fløjet til prisfest fra USA
Glad er også Milad Avaz, som sammen med Michel Copeland Toft har vundet Shortlist Prisen for Et lift.

”Det er så vildt, det her. Jeg har jo ingen uddannelse inden for film, så jeg føler virkelig, at prisen er en blåstempling af mine evner,” fortæller Milad Avaz, der var ankommet til København tidligere på dagen fra sit hjem i Los Angeles for at deltage i prisfesten.

I dokumentar-kategorien vinder Theo Bat Schandorff for sin dokumentar Easy, hvor vi følger dj’en Kim Koch i forsøget på at få hverdagen til at fungere. Filmen befinder sig i grænselandet mellem fakta og fiktion, og står det til instruktøren, kommer der til at gå lang tid, før han igen laver dokumentar.

”Det er selvfølgelig sindssygt fedt at vinde den her pris, men jeg mener altså, at fiktionen er sjovere end virkeligheden. Derfor vil jeg fremover dykke dybere ned i fiktionen. Jeg har en idé om at lave en film om menneskets paradoksale forhold til mad. Vi vil gerne betale mange penge for økologisk og bæredygtig mad til daglig. Men på vej hjem fra byen spiser vi en Big Mac. Det er da underligt,” fortæller den beærede instruktør.

Mens de fleste gæster tog plads i teatret, ankom også filmproducenten Regner Grasten, som især er vild med Genstart, der var nomineret til både Publikum og Shortlist Prisen.

”Ekko Shortlist Awards betyder jo alt,” siger Regner Grasten.

”Det er så vidunderligt, at der sættes fokus på de unge talenter. Alle priser har stor betydning, men den vigtigste må være Publikum Prisen, synes jeg. De unge nominerede må jo sidde med livet i hænderne hver mandag, hvor publikum bestemmer, hvordan deres film ligger placeret,” siger filmproducenten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko