Nyhed
27. okt. 2015 | 21:04

Overraskende vinder af Nordisk Råds Filmpris

Foto | RVK Studios
I Virgin Mountain spiller Ilmur Kristjánsdóttir den psykisk ustabile Sjöfn, der tager sig af bagagemedarbejderen Fúsi (Gunnar Jónsson).

Dagur Kári har vundet Nordisk Råds Filmpris 2015 med Virgin Mountain og sikrer Island den nordiske hæder for andet år i træk.

Af Esben Møller Hansen

Der var i år lagt op til tæt kamp om Nordisk Råds Filmpris, og mange havde nok regnet med, at Bille Augusts rørende Stille hjerte ville få prisen tilbage i danske hænder, men sådan gik det ikke.

Sidste år vandt den islandske Om heste og mænd,og det blev igen i år øboerne, der løb med en af Nordens mest eftertragtede filmpriser i form af Dagur Káris Virgin Mountain.

Filmen modtog publikumsprisen på Cph:Pix tidligere i år og har haft sin sejrsgang på flere internationale filmfestivaler. Den vandt således prisen som årets bedste spillefilm på Tribeca Film Festival.

”Dagur Káris kunstneriske bestigning af et mandigt ’Virgin Mountain’ er en dybt gribende og fængslende film, som tegner et værdigt portræt af en blid kæmpe og leverer træfsikre skildringer af kvinderne omkring ham,” lyder juryens begrundelse.

Den blide kæmpe i Virgin Mountain er den midaldrende, overvægtige bagagemedarbejder Fúsi (Gunnar Jónsson), som bor hjemme ved sin mor.

Filmen blev skrevet direkte til hovedrolleindehaveren Gunnar Jónsson, der ikke er uddannet skuespiller, men som instruktøren kalder for et sandt naturtalent.

”Han havde en naturlig forståelse for skuespilkunstens raffinement, og hvordan han skulle begå sig foran kameraet,” udtaler Dagur Kári i en pressemeddelelse.

Filmskolens egen prisvinder
Det er måske lidt af en overraskelse, at islændingene gentager sidste års succes, når man ser på feltet af nominerede. Blandt de i alt fem nominerede var både Bille Augusts Stille hjerte og den populære norske Mod naturen af Ole Giæver.

Men inden vi danskere bliver for slukørede, må det påpeges, at Dagur Kári nærmest er så dansk en instruktør, som man kan være.

Han er nemlig uddannet på Den Danske Filmskole, hvor han lavede afgangsfilmen Lost Weekend (1999), der sammen med den mesterlige debutspillefilm Nói albínói (2003) er udgivet på Ekko-dvd #13.

Til daglig er han leder af instruktørlinjen på Filmskolen. Og danske Nimbus Film har desuden co-produceret Virgin Mountain.

”I min stilling har jeg et stort ansvar, så der er ikke tid til ret meget andet. Jeg har dog masser af idéer til projekter i både Island og Danmark og til både film og tv,” siger instruktøren om sine fremtidsplaner i pressemeddelelsen.

Ud over hæderen medfølger der også en pengepris på 350.000 danske kroner til den islandske instruktør og hans producer. Virgin Mountain kan ses i de danske biografer i sommeren 2016.

Trailer: Virgin Mountain

Kommentarer

Dagur Kári

Født 1973 i Aix-en-Provence, Frankrig.

Dimitterede fra Den Danske Filmskole i 1999 med Lost Weekend.

Spillefilmdebuterede i 2003 med Nói albínói.

Anden spillefilm er den danske Voksne mennesker (2005).

Det gode hjerte fra 2009 var hans første engelsksprogede spillefilm.

Leder af instruktørlinjen på Den Danske Filmskole.

Nói albínói og Voksne mennesker er udgivet på Ekko-dvd #13.

Nordisk Råds Filmpris

Den nyeste af Nordisk Råds priser.

Blev uddelt første gang i 2002 og fast hvert år siden 2005.

Vinderfilmen belønnes med 350.000 kroner, som skal deles mellem instruktør, manusforfatter og producent.

Vinderen kåres af en uafhængig jury bestående af medlemmer udvalgt af de nordiske landes filminstitutter.

Danmark har vundet prisen fem gange, senest i 2013 for Thomas Vinterbergs Jagten.

© Filmmagasinet Ekko