Nyhed
29. juni 2019 | 11:09

Filmchef: ”På tide at stoppe dansk filmjournalist”

Foto | uoplyst og HFPA
Frederik Malling Juul fra SF Studios (tv.) blev stærkt oprørt, da et af hans planlagte interviews med Quentin Tarantino blev aflyst, mens Filmmagasinet Ekko fik instruktøren i tale.

Efter Ekkos Tarantino-interview har distributionsdirektør henvendt sig til Golden Globe-foreningen i Hollywood med opfordring til at smide dansk journalist ud. Ulovligt og uetisk, mener mediejurist.

Af Claus Christensen

Quentin Tarantino pryder forsiden af det nye Ekko, der indeholder et interview med the man himself i et 30 sider stort tema om den amerikanske mesterinstruktør.

Anledningen er Tarantinos længede ventede niende film, Once Upon a Time in Hollywood, og forsiden er en eksponering, de fleste filmselskaber og distributører umiddelbart ville give deres højre arm for at få.

Men det gælder ikke en af Danmarks største distributører, SF Studios, som distribuerer Tarantino-filmen. Her er distributionsdirektør Frederik Malling Juul vred over den danske journalist Tina Jøhnk Christensens interview. Så vred, at han har skrevet en glødende e-mail til Hollywood Foreign Press Association (HFPA), som Christensen er medlem af.

HFPA er en uafhængig forening af omkring 100 udenlandske filmjournalister i Los Angeles, der ud over at interviewe Hollywood-stjernerne står for den populære prisfest The Golden Globe Awards.

Interviews med internationale filmpersonligheder foregår som oftest ved, at den danske distributør nominerer de medier, som distributøren vil sikre et interview. Som medlem af HFPA har man derimod ofte en direkte adgang til interviews med de store stjerner.

Frederik Malling Juul skriver, at han ”i lang tid ikke har kunnet forstå, hvad HFPA får ud af at have Tina Jøhnk som den danske repræsentant. Som distributør får vi i hvert fald ikke noget ud af, at hun er medlem af jeres organisation”.

”For nyligt havde vi en chokerende oplevelse med hende, hvor hun praktisk talt saboterede et interview, som vi og et selskab allerede havde arrangeret for en anden journalist.”

”Det interview havde intet at gøre med HFPA, men jeres danske medlem ville sikre sig, at hun fik adgang til talentet på grund af sin HFPA-status – uden en nominering fra os. Vi mistede planlagt dækning i nogle af Danmarks største magasiner på en af årets største titler, hvorimod Tina ville ind foran på vegne af et dansk nichemagasin og et svensk selskab, som ikke hjalp os eller filmen på nogen måde.”

Ikke gangsladder
Det er Filmmagasinet Ekko, som filmchefen omtaler som ”et dansk nichemagasin”, og den store titel er Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood.

Frederik Malling Juul er utilfreds med, at Tina Jøhnk Christensen sikrede Ekko et interview, mens de medier, han havde satset på, blev forbigået.

Han har sendt e-mailen til præsidenten for Hollywood Foreign Press Association, foreningens advokat og to medlemmer af bestyrelsen, men ikke til Tina Jøhnk Christensen. Frederik Malling Juul understreger, at der ikke er tale om et enkeltstående tilfælde, men om lang tids frustration over den danske journalist.

”Gang på gang over mange år er vi blevet rystet over opførslen hos jeres medlem, der bruger sit medlemskab i organisationen som et værktøj til at bekæmpe andre. På den måde har hun fået et forspring bare fordi hun er del af jeres organisation, og ikke på grund af journalistiske evner … Fra vores perspektiv arbejder Tina kun for én persons interesser. Ikke for filmen, filmskaberne, distributøren, og bestemt ikke for HFPA, men for Tina selv,” skriver Frederik Malling Juul i e-mailen og tilføjer:

”Jeg kan ærligt sige, at vi ikke er den eneste distributør med disse påstande. Når jeg snakker med mine kolleger og deres pr-chefer, er der enstemmighed. Ingen har høje tanker om Tina Jøhnk og hendes metoder. Normalt nominerer distributøren journalister ud fra en nøje gennemtænkt strategi, men Tina ser fuldstændigt bort fra vores nomineringer. Hendes omdømme er dårligt alle vegne, også blandt andre danske journalister, og ingen forstår, hvordan hun fik sin plads i HFPA.”

”Vær søde at forstå, at jeg ikke ville gå så vidt ud fra rygter eller gangsladder. Den her opførsel har foregået alt for længe, og det er tid til at stoppe den. Jeg er sikker på, at mange andre danske kandidater kan repræsentere HFPA med integritet og repræsentere jeres organisation, som den burde blive repræsenteret,” skriver distributionschefen i sin e-mail, hvor han henviser til en artikel i nyhedssitet TheWrap, der er kritisk over for optagelsesproceduren i HFPA.

Bagtalelse
48-årige Tina Jøhnk Christensen er cand. mag. i engelsk, film- og medievidenskab.

Hun har arbejdet som journalist med base i Los Angeles i atten år og dækket filmstof for en lang række danske medier som Jyllands-Posten, Berlingske, Børsen, Alt for damerne, B.T. og Elle. I 2013 blev hun optaget i Hollywood Foreign Press Association, hvor hun er suppleant til bestyrelsen og arrangerer foreningens interviews. Hun har vundet flere priser for sin journalistik og siden 2017 skrevet for Filmmagasinet Ekko.

Hverken HFPA eller Tina Jøhnk Christensen ønsker at kommentere den danske filmdistributørs e-mail.

Det vil den erfarne jurist Asger Thylstrup til gengæld gerne. Han mener, at e-mailen er i strid med Markedsføringsloven.

”Hvis sagen skal ses i en erhvervsmæssig sammenhæng – og det er nok ikke noget personligt, Frederik Malling Juul har gjort det for – så falder det under Markedsføringsloven. Loven siger, at en erhvervsdrivende ikke må miskreditere andre erhvervsdrivende, og det mener jeg, at filmchefen gør med sin e-mail. Det er en form for bagtalelse, og det onde ved bagtalelse er, at den angrebne ikke kan forsvare sig mod det,” siger Asger Thylstrup.

”Jeg har læst om Tina Jøhnks karriere, og hun virker meget seriøs. Det er vigtigt, at man også i filmbranchen opretholder en vis etik, for ellers går det ud over de svage. Folk skal føle sig sikre mod overgreb.”

En misforståelse
Sony Pictures, der har produceret Once Upon a Time in Hollywood, oplyser over for Ekko, at man i sidste ende var nødt til at fravælge mindre territorier som Danmark og Sverige. Derfor blev de interviews med Tarantino, som Frederik Malling Juul havde nomineret en dansk journalist fra et magasin til, aflyst.

Og efter at have sat sig nærmere ind i sagen erkender Frederik Malling Juul, at han ikke har noget at udsætte på Tina Jøhnk Christensen i det konkrete tilfælde.

”Hun arbejder for sig selv og sin egen forretning ved at skaffe interviews, og hun er ikke skyld i, at vi har mistet noget. Det beroede på en misforståelse, som er blevet udredt i en dialog med et medlem af HFPA på baggrund af min e-mail,” siger Frederik Malling Juul til Ekko.

”Der er så få pladser til sådan nogle interviews, og vi skal ofte sidde og vurdere, om pladsen skal gå til TV 2 Nyhederne eller Politiken. Når HFPA gør deres ting, bliver vi overrulet, og det er svært at se på. Det er svært at styre for vores strategier.”

– Men er det ikke okay, at uafhængige journalister og medier laver interviews på egen hånd?

”Når der skal udvælges medier til interviews, er det en benhård kommerciel vurdering fra vores side. Men det er ude af vores hænder, hvem der får interviewet, når HFPA er i spil. Det betyder, at en journalist hos HFPA kan sælge et interview til et medie med 10.000 læsere frem for et medie med 300.000 læsere. Det kan være frustrerende, uanset hvor god den pågældende artikel er.”

– Men i din e-mail til HFPA’s ledelse skriver du, at Tina Jøhnk hverken er dygtig nok eller ordentlig nok til at sidde i foreningen?

”Det har jeg ikke nogen kommentar til.”

– Du skriver også, at hun har et enormt dårligt omdømme blandt distributører og journalister. Hvem tænker du på?

”Det kan jeg ikke kommentere på. Jeg har bare lyst til, at vi selv har mulighed for at vurdere, hvem der skal have interviews. I dag kan vores ønsker meget vel blive overrulet af HFPA og deres repræsentant.”

– Er det rigtigt forstået, at du gerne vil have en anden dansk repræsentant end Tina, fordi det ville være nemmere for dig at samarbejde med en anden?

”Nej, det kan jeg ikke bestemme, og det vil jeg heller ikke. Det eneste, du kan læse ud af min e-mail, er frustration over, at vi mistede noget.”

– Kender du Tina Jøhnk godt?

”Nej, det gør jeg ikke.”

– Er det så ikke lidt hårdt at skrive til HFPA’s præsident og advokat, at hun ikke hører hjemme i foreningen?

”HFPA er heldigvis ordentlige mennesker, så man bliver ikke smidt ud, fordi nogen har skrevet en e-mail. Sådan foregår tingene jo ikke.”

– En jurist siger, at e-mailen kan være i strid med Markedsføringsloven, hvor der står, at man ikke må miskreditere erhvervsfolk?

”Jeg har ikke miskrediteret nogen, når jeg skriver en fortrolig e-mail til nogle mennesker i HFPA.”

– Men du fastholder din holdning til Tina Jøhnk?

”Indtil jeg står med en konkret, glasklar sag, så gør jeg ikke noget. For selvfølgelig skal hun ikke rammes af rygter. Både for mit og HFPA’s vedkommende er sagen derfor afsluttet og lukket.”

– Mener du stadig, at hun skal ud af HFPA?

”Lige nu har jeg ikke belæg for, at hun ikke skal sidde dér.”

Once Upon a Time in Hollywood får dansk biografpremiere den 15. august, og Tina Jøhnk Christensens Tarantino-interview kan læses i Ekko #82.

Trailer: Once Upon a Time in Hollywood

Kommentarer

Ekko #82

Stort tema om Quentin Tarantino i det nye nummer af Ekko.

Køb magasinet i kiosker, få det tilsendt eller tegn abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko