Nyhed
19. nov. 2021 | 11:51

Palme-serie anmeldt for bagvaskelse

Foto | Johan Paulin
Skuespilleren Robert Gustafsson har i Netflix-serien Den usandsynlige morder rollen som Stig Engström, der arbejdede i forsikringsselskabet Skandia tæt på gerningsstedet og bliver fremstillet som Palmemorderen.

Pårørende klager til den svenske ombudsmand over Netflix, der i Den usandsynlige morder udpeger grafikeren Stig Engström som Olof Palmes drabsmand.

Af Claus Christensen

Er Netflix gået over stregen i serien Den usandsynlige morder, der udkom tidligere på måneden og udpeger Stig Engström som manden bag mordet på Sveriges statsminister Olof Palme?

Hvert afsnit slutter med en tekst, hvor det fremgår, at det ikke er blevet bevist, at grafikeren rent faktisk dræbte Palme.

Men pårørende til Engström, der tog sit eget liv i 2000, har alligevel anmeldt Netflix for bagvaskelse. Anmeldelsen er ifølge SVT sendt til Sveriges pendant til ombudsmanden, som hedder justitiekanslern.

”At udpegningen sker i skønlitteratur har aldrig hindret en fældende dom for ærekrænkelse eller bagvaskelse af afdøde, og samme begrundelse bør anvendes på denne type fiktion, der er ’inspireret’ af virkeligheden,” skriver klagerne.

Ekkos anmelder roser serien, men har samtidig en alvorlig indvending.

”Alle spiller godt, men serien føles også lidt som at overvære en slags propagandafilm, der partout vil overbevise om at være den endegyldige sandhed om Palmemordet,” skriver Bo Tao Michaëlis.

Et mysterium
Lige siden Sveriges statsminister blev skudt på åben gade i Stockholm en kold februaraften i 1986, har drabet været et mysterium.

Den kriminelle narkoman Christer Pettersson blev i 1989 dømt for mordet i byretten, men senere frikendt i landsretten på grund af manglende beviser.

Et væld af eksperter og amatørdetektiver har i årenes løb fremført diverse teorier om en større konspiration bag mordet. Men et helt andet bud kom i det lille magasin Filter i 2018 og blev efterfulgt af bogen Den osannolika mördaren, hvor journalisten Thomas Pettersson efter tolv års efterforskning udpegede grafikeren Stig Engström som den formodede drabsmand.

Engström arbejdede i forsikringsselskabet Skandia, der lå på Sveavägen få meter fra stedet, hvor Palme blev dræbt. Og grafikeren befandt sig efter eget udsagn på gerningsstedet. Men han blev af den første efterforskningsleder, Hans Holmér, affærdiget som en excentriker, der bare ville have opmærksomhed.

Thomas Petterssons scoop var, at han afslørede, at Engström havde en fortid i militæret, hvor han som delingsfører havde lært at håndtere håndvåben. Han færdedes i Palme-kritiske kredse og var venner med en våbensamler, der ejede Magnum-revolvere, som menes at være mordvåbnet i Palmesagen.

Netflix-serien er baseret på Thomas Petterssons arbejde.

Alvorlig ærekrænkelse
To år efter Filter-artiklen lukkede chefanklager Krister Petersson efterforskningen ved også at udpege Stig Engström som morder på en pressekonference i juni 2020.

Han understregede dog, at det ikke var muligt at finde fældende beviser. Tiden har gjort, at det ikke længere kan lade sig gøre at knytte et mordvåben til den dræbende kugle.

Krister Petersson lagde ikke skjul på, at Palmemordet næppe nogensinde bliver opklaret, fordi den første efterforsker stirrede sig blind på et bestemt spor og forsømte at undersøge Stig Engström og andre helt elementære ting omkring drabet.

Chefanklager Krister Petersson blev også anmeldt til myndigheder for bagvaskelse, men uden at det førte til noget.

Over for SVT vurderer advokat Dag Wetterberg imidlertid, at Netflix gør sig skyldig i en så alvorlig ærekrænkelse, at der bør kunne rejses en sag.

Trailer: Den usandsynlige morder

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko