Nyhed
29. aug. 2013 | 10:30 - Opdateret 29. aug. 2013 | 19:43

Populært tegnefilmprogram genopstår

Foto | MGM
Tom og Jerry er to af de klassiske figurer, man igen vil kunne følge i DR’s nye omgang af Så er der tegnefilm. Programmet sendes til november.

DR vil puste nyt liv i klassiske tegnefilmfigurer. Efter 23 år vender programserien Så er der tegnefilm tilbage på DR til efteråret.

Af Jeppe Mørch

Var du barn i 1980’erne, kan du sikkert huske DR’s Så er der tegnefilm.

Programmet blev hovedsagelig sendt lørdag aften i perioden 1980-1991, før Disney sjov satte sig på aftensendefladen hos danske børnefamilier.

Så er der tegnefilm sendte film fra Warner Bros., MGM og Universal. Uge efter uge kæmpede figurer som Tom og Jerry, Snurre Snup og Elmer Fjot, Sylvester og Pip og Hjulben og Grimm E. Ulv om at få hinanden ned med nakken.

Til efteråret genopliver DR Så er der tegnefilm, og ligesom i 80’erne bliver det med Jakob Stegelmann som redaktør.

Politisk ukorrekt
”Børn har i dag ikke set de her klassiske tegnefilm, og det skal vi have lavet om på. Filmene besidder en form for universel humor, så det ville være en skam at brænde inde med dem,” siger Jakob Stegelmann til Filmmagasinet Ekko.

DR har lavet en stor aftale med Warner Bros om de gamle, tegnede slagsbrødre. Programserien vil blive sendt på DR Ultra og målrettes børn, der er over syv år.

”De her tegnefilm er jo egentlig ret så politisk ukorrekte, især på grund af det voldelige indhold. Derfor sender vi ikke programmerne for de allermindste børn. Så kan vi også holde sproget på engelsk, og det lyder altså mest korrekt, når Snurre Snup snakker engelsk,” siger Jakob Stegelmann.

Humoren overlever alt
Jakob Stegelmann tror ikke, at programserien i dag vil forarge nogen.

”Da vi startede programmet i 1980, var der nogle, som blev forargede og opfattede nogle af figurerne som de rene voldsforbrydere. Det var stadig i monopoltiden, og vi modtog en del klager,” husker Stegelmann.

”I dag kan det virke helt absurd. Jeg tror, at folk vil se, at de her tegnefilm indeholder en humor, der ikke er blevet forældet.”

Ikoniske figurer
Særligt Tom og Jerry er i dag blevet ikoniske figurer, og deres voldelige eskapader er blevet så berømte, at de parodieres i USA’s bedst kendte tegnede sitcom.

”Man er altså nået langt, når man bliver parodieret i selveste The Simpsons, som det er tilfældet med figurerne Itchy og Scratchy. Så kan du som tegnefilmfigur ikke komme meget længere. Vi vil gerne vise børn i dag, hvad de tegnefilm, de kender og elsker, startede ud som,” forklarer Stegelmann.

Starter til november
Så er der tegnefilm er planlagt til at starte til november.

Og selv om den primære målgruppe er børn, er voksne også mere end velkomne til at kigge med, understreger Jakob Stegelmann.

”Mange vil sikkert have et lidt nostalgisk forhold til mange af de gamle tegnefilm. Og dem, der var børn i 80’erne, skal da bare stille ind på Ultra og følge med i endnu en omgang klassiske tegnefilm.”

Ny introsekvens
Mange vil kunne huske signatursekvenserne til Så er der tegnefilm. Jørgen Klubien tegnede den første og den anden sammen med Jeff Varab, mens Stefan Fjeldmark stod for den tredje, som kan ses herunder.

Jakob Stegelmann oplyser, at man er i fuld gang med at skabe en ny signatursekvens, som bliver helt enkel og ikke animeret.

Signatursekvens: Så er der tegnefilm

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko