Nyhed
24. juni 2013 | 15:28

Producer i spidsen for Københavns Filmfond

Foto | Københavns Filmfond
Thomas Gammeltoft er som producer i gang med nye film af Per Fly og Henrik Ruben Geanz. Fra 1. september er han administrerende direktør for Københavns Filmfond.

En af dansk films mest erfarne producere, Thomas Gammeltoft, skal trække internationale film til hovedstaden som ny direktør for Københavns Filmfond.

Af Jacob Ludvigsen

Københavns Filmfond havde en omdiskuteret og lettere turbulent fødsel, før det i januar i år stod klart, at den ville blive en realitet.

Og 1. september går arbejdet så for alvor løs for at trække internationale film- og tv-produktioner til hovedstaden for at sætte gang i hjulene i den kreative industri.

Her sætter Københavns Filmfonds første direktør sig nemlig til rette i sædet, og det bliver produceren Thomas Gammeltoft, der får hovedansvaret for, at fonden bliver en succes.

I gang med Genz på amerikansk
Thomas Gammeltoft er især kendt for sit partnerskab med Henrik Ruben Genz, hvis film lige fra Kinamand over Frygtelig lykkelig til Undskyld jeg forstyrrer han har produceret.

Det gjorde han i sit eget selskab, Fine & Mellow, hvor han var administrerende direktør i ti år. I 2011 kom selskabet ind under det internationale produktionshus Eyeworks, hvor Thomas Gammeltoft frem til september er kreativ direktør.

Gammeltoft har også produceret film som En kort en lang, Rembrandt og Tintin et moi. Aktuelt er han dansk co-producer på Per Flys kommende Monica Z og Henrik Ruben Genz’ amerikanske remake af Frygtelig lykkelig, Good People.

38 millioner til rådighed
Københavns Filmfond kom første gang i vælten, da medier kunne fortælle, at Woody Allen ville lave en film i København. Det viste sig at være en and, og nogle gættede på, at rygtet mest af alt tjente til at skaffe penge og politisk velvilje til fonden.

Siden så fondens skæbne usikker ud, fordi staten ikke ville poste de sidste fem millioner kroner i, så pengekassen ville være på de 40 millioner kroner, kulturborgmester Pia Allerslev vurderede var en forudsætning for succes.

Det lykkedes dog alligevel at få fonden stablet på benene, og nu har den da også skrabet i alt 38 millioner kroner sammen.

Længe ventet fond
Pengene er erhvervs- og ikke kunststøtte, og det entydige mål er således at skabe økonomisk vækst i København. De produktioner, der får støtte, skal omsætte for to gange så meget i byen, som de får støtte.

I Thomas Gammeltoft har fonden fået en af dansk films mest erfarne folk bag roret – og han glæder sig til opgaven.

”En filmfond i København kan blive prikken over i’et for danske og internationale spillefilm og tv-serier og skabe vækst i hovedstaden. Den er længe ventet, og det er en stor ære for mig at få lov til at være med til opbygningen af den,” siger den nye direktør i en pressemeddelelse.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko