Viborg Animation Festival 2020
27. sep. 2020 | 17:59

Animeret gadehund vinder i Viborg

Foto | Aparte Film
Hovedprisen på Viborg Animation Festival går til Marona’s Fantastic Tale, om en gadehund, der må sande, at mennesker og hunde ikke vil have det samme ud af livet.

Danmarks største animationsfestival kårer fransk-rumænsk spillefilm om gadehund og estisk dukkekortfilm til vindere, men der er også pris til mageløst dansk VR-værk.

Af Frederik Hoff

Niende udgave af Danmarks største animationsfestival er slut.

Viborg Animation Festival har på trods af massive sundhedsrestriktioner præsteret en uge med ambitiøse udstillinger, interviews og filmvisninger, hvor begrænsningerne kun sjældent har vist sig.

Dog var man nødt til at sende prisshowet VAF Awards online på hjemmesiden frem for at gennemføre begivenheden fysisk.

Syv priser blev uddelt til syv ganske forskellige film og VR-værker, der på hver deres måde understreger animationens uendelige potentiale.

Livets mening for en hund
Prisen for bedste spillefilm går til Marona’s Fantastic Tale og den fransk-rumænske instruktør Anca Damian, der hermed bliver 1.500 euro rigere.

2D-animationsfilmen handler om en gadehund, der adopteres af en familie, men må sande, at mennesker og hunde ikke vil have det samme ud af livet.

En jury bestående af instruktørerne Leo Marchand og Karla von Bengtson samt produceren Søren Fleng hylder filmen for at være en perfekt illustration af, hvad animation kan og en rørende fortælling om livets op- og nedture.

I kategorien for bedste kortfilm løber en stop-motion-film med sejren.

Estiske Anu-Laura Tuttelberg og hendes fremragende dukke-naturfilm Winter in the Rainforest modtager velfortjent prisen og 1.000 euro. Filmen benytter levende baggrunde for de animerede dukker til at skabe en effekt så unik for stop-motion-genren, at den ikke kan ses på et stillbillede.

Kinesisk eksperiment
Festivalen har i år valgt at sætte fokus på de film, der for alvor eksperimenterer med animationsmediet.

Vinderen i kategorien for bedste eksperimenterende film er kinesiske Cabei Cais Half Asleep, som modtager 750 euro.

Tegnefilmen stiller sig ikke tilfreds med at eksperimentere med, hvad der er på papiret, men inddrager også selve papiret og kameraet, der fotograferer det. Derfor har Cai uden tvivl fortjent titlen som årets mest eksperimenterende animator.

Blandt filmene i Student Film Competition valgte en jury med den tyske animationsveteran Gil Alkabetz franske Héloïse Ferlays kortfilm To the Dusty Sea, der også er en stop-motion-film.

Abortværk
En jury uddelte to priser til dokumentariske virtual reality-værker blandt de fire, der i disse dage har været udstillet på Galleri NB’s Anidox:VR Awards Exhibition.

Anidox:VR Awards’ hovedpris og 1.000 euro går ikke overraskende til den personlige Minimum Mass, der handler om et pars oplevelser med en ufrivillig abort.

Den anden pris gives til det mest innovative værk. Her valgte man danske Vibeke Brylds meditative værk Hush, eller Havfolket kalder mørknet vand, som er den danske titel. Dokumentarinstruktøren modtager som præmie en kunstnerresidens på The Animation Workshops Open Workshop.

Værket beskæftiger sig med gamle nordjyske myter om havfolket og er en del af et projekt, der også rummer en kommende klassisk dokumentar om emnet. VR-værket var udtaget til Venedig-festivalen og kan opleves i Nikolaj Kunsthal til oktober.

Tolvårig jury
Normalt består juryer til de store filmfestivaler af vigtige kunstnere og filmfolk. Det er også tilfældet for de fleste af VAF Awards priser, men med Animok Youth Award har man valgt at gøre noget andet.

Tre sjetteklasser fra Bjerringbro blev inviteret i biografen. Her fik de et kursus i, hvordan man vurderer og taler om film, inden de blev præsenteret for syv udvalgte kortfilm, som de skulle vælge en vinder imellem.

De tolvårige jurymedlemmer blev enige om at pege på den franske kortfilm O28, der er instrueret af Otalia Caussé, Louise Grardel, Geoffroy Collin, Robin Merle, Fabien Meyran og Antoine Marchand.

Som tre repræsentanter for den unge jury formulerer det, er filmen valgt, fordi den både er sjov og romantisk og har smukke 3D-animerede landskaber.

VAF Awards 2020


Best VAF Feature
Marona’s Fantastic Tale, instr. Anca Damian

Best VAF Short Film
Winter in the Rainforest, instr. Anu-Laura Tuttelberg

Best VAF Experimental competition
Half Asleep, instr. Cabei Cai

Best VAF Student Film Competition
To the Dusty Sea, instr. Eloise Ferlay

ANIDOX:VR Award
Minimum Mass, instr. Raqi Syed og Areito Echevarria

ANIDOX:VR Award – Residency award
Hush, instr. Vibeke Bryld

ANIMOK Youth Award
O28, instr. Otalia Caussé, Louise Grardel, Geoffroy Collin, Robin Merle, Fabien Meyran og Antoine Marchand

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 21. – 27. september.

Læs mere!

© Filmmagasinet Ekko