Viborg Animation Festival 2020
13. juli 2020 | 19:36

Frastødende menneskekrop besøger Viborg

Foto | Extraweg
Med sin provokerende leg med menneskelige kropsdele i 3D-kunst har tyske Extraweg gjort sig bemærket på Instagram, hvor han har over 800.000 følgere.

3D-kunstneren Extraweg indtager Viborg Animation Festival med sine foruroligende kropslige værker og får selskab af fire andre prestigefulde animationsnavne.

Af Frederik Hoff

Animation er andet og mere end Pixar og SvampeBob.

Så langt er de fleste nok med. Men på museet Hjultorv i Viborgs ældgamle centrum bliver grænserne for, hvad animation kan være, presset til ugenkendelighed, så snart uge 39 rammer barakkerne i den gamle millitærby.

Museet huser nemlig i år udstillingen Expanded Animation i anledning af Viborg Animation Festival 2020.

Udstillingen er som altid delt op i to afdelinger: STAGE, LAB og SYMPOSIUM.

STAGE-afdelingen, der hvert år inviterer en etableret kunstner til at udstille, får denne gang besøg af den tyske 3D-kunstner Extraweg.

Den internationalt anerkendte kunstner hedder i virkeligheden Oliver Latta. Han har især skabt opmærksomhed på Instagram, hvor de specielle og næsten altid lyserøde 3D-animationer har skaffet ham over 800.000 følgere.

”Oliver leger i sine animationer med mennesker og dele af menneskekroppe på utraditionelle måder, der tvinger publikum til at tænke. Han mener, at alle kan relatere sig til menneskekroppe, men hans brug af kroppene er ofte foruroligende og vækker blandede følelser,” siger Kirk Johnson i en pressemeddelelse.

Han er projektleder for Expanded Animation, som Ekko besøgte sidste år på festivalen.

Når fugle navigerer
I LAB-delen af udstillingen viser nyskabende kunstnere værker, der befinder sig på forskellige stadier af tilblivelsesprocessen.

Hensigten er at udforske animation som et håndværk.

Jens Settergrens The GPS Will Take Me Home var udtaget til den South by Southwest-festivalen, der på grund af coronavirus matte aflyses. Nu kan videoværket i stedet opleves i Viborg. Det sammenligner menneskets afhængighed af teknologi med fugles evne til at navigere.

I Kim Laybourns komplekse installation The Significant Other opstår et landskab som et mix af materialer, lyd, print og animation.

Også den tilbagevendende gæst Sophie Hjerl og David Tobias Bonde Jensen bidrager til udstillingen.

Alternative karriereveje
Som Ekspanded Animations afslutning inviterer SYMPOSIUM kunstnerne til en debat om teknologiens forandring af kunstens muligheder og rolle i et evigt foranderligt samfund.

Symposium og resten af udstillingen vil belyse alternative karriereveje for de animatorer, der hvert år udklækkes fra Viborgs egen The Animation Workshop.

Skolen blev for nylig kåret som verdens syvende bedste animationsskole af websitet Animation Career Review.

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 21. – 27. september.

© Filmmagasinet Ekko