Nyhed
12. dec. 2013 | 00:55

Scorsese: Kun et par film tilbage

Foto | Jaap Buitendijk
Martin Scorsese havde en cameo som kameraoperatør i sin egen hyldest til filmmediet, Hugo.

Leonardo DiCaprio gav Martin Scorsese lysten til at lave film tilbage. Men den 71-årige filminstruktør ved godt, at sidste opus nærmer sig, fortæller han på den lokale filmskole i Marrakech.

Af Jesper Olsen

Martin Scorsese nærmer sig sin sidste film.

Det røbede den legendariske filminstruktør, da han i weekenden stillede op til en Q&A på den lokale filmskole i Marrakech, hovedstaden i Marokko. Arrangementet foregik i forbindelse med et besøg på Marrakech Film Festival.

”Jeg brænder stadig for at lave film, men jeg er 71 år nu, og jeg har kun et par film tilbage i mig,” sagde Martin Scorsese til filmskolens elever, ifølge websitet Indiewire.

”Jeg savner tiden, hvor jeg stræbte efter at eksperimentere og lave forskellige slags film, men det er et overstået kapitel for mig. Man har mere ansvar at skulle leve op til, når man bliver ældre, og jeg har også en familie at forsørge.”

Systemet dræner dig
Den aldrende newyorker lavede sin første spillefilm i 1967 med Who’s That Knocking at My Door, og han har siden da har lavet over tyve spillefilm samt en række dokumentarfilm. Han har også prøvet kræfter med tv-fiktion.

Indimellem har det været en kamp at bevare gnisten, indrømmer han.

”Igennem årene har jeg et par gange følt mig fanget i en film. Efter at jeg først havde sagt ja, forsøgte jeg at komme ud af projektet. Men det kunne jeg ikke – jeg var nødt til at lave filmen.”

”Det er næsten en træningslejr. Man skal øve sig i at bevare gnisten, for hele systemet er nærmest indrettet til at dræne dig for passion. Det er for besværligt, både fysisk og psykisk udmattende.”

To afgørende samarbejder
Martin Scorseses karriere har været kendetegnet ved langvarige samarbejder med to forskellige skuespillere.

Robert De Niro på otte film, heriblandt Taxi Driver, Raging Bull og Goodfellas, og Leonardo DiCaprio i film som The Aviator, The Departed og Shutter Island.

”De Niro boede i mit nabolag i 1959 eller 1960. Vi kendte hinanden, men var ikke venner dengang, men han er den eneste i hele filmbranchen, der ved, hvem jeg er, og hvor jeg kommer fra,” fortæller Scorsese ifølge Indiewire og fortsætter:

”Det er anderledes med Leonardo DiCaprio, fordi jeg er 30 år ældre end ham. Det var De Niro, der introducerede mig til Leo og foreslog, at jeg arbejdede med ham.”

”Jeg fandt ud af, at Leo var glad for de film, vi havde lavet tidligere, og havde den samme sensibilitet og de samme interesser. Han var modig og frygtløs i sit arbejde og ikke bange for at trække på bestemte følelser eller tackle store psykologiske spørgsmål.”

Børssvindel og gangsterfilm
Selvom om Scorsese altså ikke føler, at han har mange film tilbage i sig, er det dog ikke helt slut med den store instruktørs virke.

9. januar 2014 har The Wolf on Wall Street premiere. Den handler om børssvindel på Wall Street, og igen spiller DiCaprio hovedrollen. Det har betydet meget for Scorsese.

”Når man bliver ældre, bliver det fysisk vanskeligere at lave film. Og der er jo altid økonomiske kampe, der skal tages. Som instruktør er man ansvarlig for rigtig mange penge, og der er altid et stort pres på ens skuldre. Leonardo DiCaprios entusiasme og begejstring har holdt mig i gang.”

Scorseses næste projekt er Silence, en filmatisering af japanske Shusaku Endos roman fra 1966, og herefter forventes det, at den længe ventede gangsterfilm The Irishman bliver næste projekt.

Det vides ikke, om Martin Scorseses samarbejde med Lars von Trier – som Ekko i 2010 kunne berette om – nogensinde bliver til noget.

Det var tanken, at Trier skulle udfordre Scorsese med benspænd, ligesom han gjorde med Jørgen Leth i De fem benspænd. Men siden 2011 har hverken Trier eller Scorsese udtalt sig om projektet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko