Nyhed
15. jan. 2015 | 11:55

Skamrost norsk serie kommer på TV 2

Foto | Ian Brodie
Norske sabotører planlægger deres aktion mod Norsk Hydros frabrik i Kampen om tungtvannet.

TV 2 viser til foråret NRK’s anmelderroste dramaserie Kampen om tungtvannet, der er delvist dansk produceret.

Af Morten Scriver Andersen

NRK’s nye dramasatsning Kampen om tungtvannet har fået en flot modtagelse af de norske anmeldere og her på Ekko.

Herhjemme får seerne mulighed for at se serien på TV 2.

”Vi ved endnu ikke, hvornår vi sender den. Vi går ikke op mod DR’s topdrama og slet ikke med Kampen om tungtvannet. Serien skal have en så optimal placering som muligt, og vi har anbefalet, at den får en primetime-placering senere på foråret,” udtaler Anette Rømer, der er ansvarlig for internationale indkøb på TV 2.

Kampen om tungtvannet tager udgangspunkt i nazisternes og den tyske nobelpristager Werner Heisenbergs forsøg på at skabe en atombombe ved hjælp af norsk, tungt vand og ikke mindst den norsk-britiske sabotageaktion, der udspillede sig i området omkring Telemarken i Norge.

I serien følger man Leif Tronstad og hans medsammensvornes idealistiske kamp for at sabotere Norsk Hydros fabrik, der producerede tungt vand til den tyske værnemagt.

Dansk idé
Det er danske Morten Fisker og hans produktionsselskab Sebasto Film, der har startet projektet, hvor også Borgen-forfatter Adam Price var med.

De har udviklet Kampen om tungtvannet sammen med det norske produktionsselskab Filmkameraterne A/S, da det krævede en lokal, norsk producent. TV 2 har medfinansieret.

Det er ikke tilfældigt, at Morten Fisker har kastet sig over historien om heltene fra Telemarken. Faktisk er han vokset op med den.

”Jeg har brændt for historien, og har den i blodet. Jeg har familierelationer til en af sabotørerne, Jens-Anton Poulsson, der ledede den første sabotageaktion Grouse (engelsk for rype, red.) ved Hardangervidden,” fortæller Morten Fisker.

”Gruppen måtte overleve i flere måneder på nærmest ingenting i det arktiske klima, så der er også nogle vilde historier, som vi ikke kunne få med i den store fortælling. Jeg går stadig på jagt fra den hytte, hvor de gemte sig i oprindeligt, og det har altid været en drøm at lave serien som fiktion.”

Sejrens pris
Tungtvandssabotagen i Telemarken blev allerede filmatiseret i 1965 med stor succes i Telemarkens helte. Men den er ifølge Morten Fisker en renset og mindre barsk version af den norske modstandskamp.

”Man er nu kommet så langt, at man tør fortælle om krigens dilemmaer – at sejren havde en pris. Det er så urimeligt, hvad man er nødt til at gøre, når nogen prøver at tage ens frihed. I dag kan vi fortælle sandheden,” fortæller Morten Fisker.

Kampen om tungtvannet ligner allerede en god forretning.

Den er blevet solgt til Frankrig, USA, Polen, Spanien og hele det tidligere Jugoslavien, og der er generelt enorm interesse for serien, lyder meldingen fra SF Film, der distribuerer serien.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko