Cannes 2019
25. maj 2019 | 14:15 - Opdateret 25. maj 2019 | 16:28

Kan Almodóvar vinde Guldpalmen i aften?

Foto | Manolo Pavón
Pedro Almodóvar flankeres af to af sine medvirkende i Pain and Glory. Asier Etxeandia (tv.) har rollen som skuespiller, mens Antonio Banderas (th.) spiller en instruktør i sit livs efterår.

To kritikere i Ekkos stjernebarometer har Pedro Almodóvars kunstnerportræt Pain and Glory som favorit til at vinde Guldpalmen, mens flere peger på årets topscorer.

Af Nicki Bruun

Efter halvanden uges intens filmkunst er Cannes-festivalen ved at finde sin afslutning. Som kulmination på festlighederne finder prisuddelingen sted lørdag aften.

Her skal juryen på ni mennesker anført af mexicanske Alejandro González Iñárritu dels forsøge at dele sol og vind lige i uddelingen af de forskellige priser, dels give Guldpalmen til den rette vinder.

Festivalens store samtaleemne har i år været Quentin Tarantino, der er vendt tilbage med Once Upon a Time in Hollywood præcis 25 år efter, han vandt Guldpalmen for Pulp Fiction.

Instruktørens nye ligger godt til i Ekkos stjernebarometer med et snit på 3,1 ud af 4, hvilket er nok til en delt tredjeplads med Ken Loach og hans harske socialdrama Sorry We Missed You.

De bliver overhalet af Pedro Almodóvar, som med Pain and Glory – om en instruktør i sit livs efterår – har lavet sin bedste film i mange år. Dramaet om filmkunsten og livet har et snit på 3,2, men årets topscorer rammer en rekord på hele 3,8.

Sydkoreanske Bong Joon-ho har taget kritikerne med storm, så hans på en gang satiriske og skræmmende allegori om skellet mellem rig og fattig, Parasite, ligger suverænt i spidsen.

Dansk enighed
Faktisk er der kun to deltagere i Ekkos internationale kritikerpanel, der ikke giver Parasite topkarakteren fire stjerner: Stephanie Zacharek fra det amerikanske magasin Time og norske Kjetil Lismoen.

Lismoen har dog ikke givet fire stjerner til nogen af hovedkonkurrencens 21 film, og han peger da også på Bong Joon-hos effektive komedie-thriller som sin favorit til at vinde Guldpalmen.

Det samme gør over halvdelen af panelet. Også Justin Chang fra Los Angeles Times, Damon Wise fra Uncut, Nanna Frank Rasmussen fra Jyllands-Posten og Ekkos chefredaktør Claus Christensen peger på Parasite som bedste bud på en vinder.

Mulighed for rekord
Zacharek håber på den første Guldpalme til Almodóvar, og franske Ariane Allard fra tidsskriftet Positif stemmer i og vælger Pain and Glory som vinder.

Engelske Lee Marshall, der anmelder fast for Ekko, men dækker festivalen for branchebladet Screen, foretrækker sin landsmand Ken Loach. Også indiske Pragya Mishra peger på Sorry We Missed You, og en sejr ville gøre Loach til den første i historien med tre Guldpalmer på kaminhylden.

I aften kl. 19.15 løftes sløret for vinderne, og hvis det går som sædvanlig, så bliver vinderen en anden end Guldpalmefavoritten i Ekkos panel.

Trailer: Pain and Glory

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 72 og løber fra 14. til 25. maj 2019.

© Filmmagasinet Ekko