Interview
27. sep. 2018 | 17:28

Skuespillerdatter tror på sig selv

Foto | Tine Harden
Clara (Gerda Lie Kaas) lever et liv som de fleste andre tolvårige piger, indtil hun en dag opdager, at hun er en såkaldt vildheks med en særlig kontakt til dyr og naturen.

Gerda Lie Kaas spiller hovedrollen i den danske fantasyfilm Vildheks. Hun har fået gode råd af sin far – Nikolaj Lie Kaas – men bryder sig ikke om at se hans film!

Af Ida Rud

Det er en ret høj tolvårig pige, der kommer ind ad døren hos sit agentur.

Det første, øjnene drages af, er hendes fantastiske røde hår, der er sat op i en lækkert-sløset knold. Dernæst ser man hendes søde smil og fyldige læber og tænker: ”Ja, man kan godt se, at hun er datter af Nikolaj Lie Kaas.”

Gerda Lie Kaas er godt klar over, at der vil være ekstra interesse for hende på grund af hendes far. Men den unge alder til trods er hun reflekteret over sin første rolle i eventyrfilmen Vildheks, der får biografpremiere 11. oktober.

”I en lang periode var jeg bange for, at folk ville sige, at jeg kun har fået rollen på grund af min far. Men jeg har gjort det her af mig selv,” slår Gerda Lie Kaas fast.

”Og instruktøren Kaspar (Munk, red.) vil jo have, at det bliver en god film. Derfor ville han ikke have valgt mig, hvis jeg ikke var god nok.”

Ind i fantasien
Gerda Lie Kaas fik rollen, men fortæller også, at casteren på Vildheks kender hendes far. Casteren havde set Gerda på et tidspunkt og tænkt, at det måske var hende, der skulle spille hovedrollen som Clara med de magiske kræfter.

”Det var sådan, det startede. Og jeg havde ikke regnet med, at det blev til noget. Det tog et helt år at gå til casting. Jeg tænkte bare, at det kunne være sjovt – og jeg er vildt glad for, at jeg gjorde det,” fortæller den unge skuespiller.

Vildheks er filmatiseringen af Lene Kaaberbøls fantasy-roman af samme navn. Instruktøren er Kaspar Munk, der tidligere har lavet DR’s julekalender Tidsrejsen og ungdomsfilm som You & Me Forever.

Filmen foregår i en verden, der minder om vores. Men nogle mennesker har overnaturlige kræfter og kan kommunikere med naturen og de vilde dyr ved hjælp af vildhekse-sang.

”Jeg var meget glad for, at filmen var lidt væk fra den normale verden. På en måde skal man skabe tingene selv, når det er fantasi. Det er som at være med i et eventyr,” siger den unge skuespiller.

Vildheksen kommer ud
Gerda Lie Kaas griner.

”Det var sjovt at spille én, som ikke er én selv, og så prøve at få sig selv med i rollen. Clara udvikler sig ret meget i filmen, og jo længere, vi kommer ind i den, jo mere bliver hun mig. Jeg er selv lidt anderledes – og jeg synes, det er ret sejt at være anderledes-agtig.”

”Filmen lærer én, at man skal være tro mod sig selv. Det tror jeg, er meget vigtigt.”

– Hvordan vil du beskrive Clara?

”Hun er meget modig. I starten viser hun ikke så meget af sig selv. Hun vil bare gerne være med i gruppen, en af pigerne. Hun er meget lukket. Hun lyver lidt, for hun vil ikke vise de piger, at hun er venner med Oscar, som egentlig er hendes bedste ven, men det er hemmeligt.”

”Hun vil hellere være sammen med nogle, som er populære, end med sin bedste.”

”Det er, som om der er to Clara’er. Clara i starten af filmen og så Vildhekse-Clara. Så bliver hun mere sådan én, der gør det, hun selv vil. Hun gør ikke noget for andres skyld – det lyder rigtigt selvoptaget, men … hun går sin egen vej. Åbner sig også mere op. Og så er det vildheksen, der kommer ud,” siger Gerda Lie Kaas og smiler nærmest forlegent over den strøm af ord, der lige kom fra hende.

– Hvordan gør du det?

”Det er meget, hvordan Clara taler. Hun bliver selvsikker, og hun tør mere. Hun tager håret ud. Jeg tænkte: ’Nu bliver jeg mere selvsikker.’ Hvis jeg skal være nervøs, så prøver jeg at føle mig nervøs.”

Gerda Lie Kaas havde ikke selv læst bøgerne før filmoptagelserne, men hun kendte til dem, fordi mange af hendes venner har læst dem. Hun er dog i gang med den første bog nu – hun havde den derhjemme, fordi hun engang har fået den i fødselsdagsgave.

”Der er rigtig meget forskel på bøgerne og filmen. Og jeg er glad for, at jeg ikke havde læst bogen inden, for jeg tror, det havde forvirret mig, hvis jeg havde fået et andet billede af Clara. Jeg skal jo spille den Clara, der er i manuskriptet – også selv om der ikke er den store forskel på dem.”

Skuespil for egen skyld
Drømmen om at blive skuespiller har Gerda Lie Kaas haft, siden hun var lille.

”Men gør alle børn ikke det? Drømmer de ikke om at blive det samme som deres forældre? Hvis ens mor er advokat, drømmer man sikkert også om at blive det. Jeg har i hvert fald altid tænkt, at det kunne være sjovt at blive skuespiller.”

Og det har været en både sjov og spændende oplevelse for den unge pige. Optagelserne til Vildheks gik i gang i sommeren 2017 i Budapest i Ungarn og varede i to måneder.

”Min far var meget …” siger hun og går i stå i jagten på den rigtige formulering. Det er første gang nogensinde, hun bliver interviewet, og det er tydeligt, at hun gerne vil sige nogle velovervejede ting, men også, at hun er en lille smule nervøs.

Hun retter ofte på sin løstsiddende t-shirt.

”Min far ville ikke have, at jeg tog til casting på filmen for hans skyld. Han vil bare gerne have, at jeg er skuespiller, hvis det er det, jeg har lyst. Men at jeg kun gør det for min egen skyld.”

Under castingen kunne hun læne sig op ad sin far, der gav hende gode råd – som at tale langsomt og holde nogle pauser.

”Han havde en masse metoder til at huske på alle mulige ting, men det virkede ikke for mig.”

– Hvad gjorde du så?

”Det er svært forklare. Jeg huskede bare replikkerne … Det var nok bare at lade, som om det var virkeligt,” lyder det ærligt fra skuespilleren.

”Fars film – uargh!”
Selv om Gerda Lie Kaas har skuespillet i blodet, har hun aldrig rigtigt set sin fars film.

”Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke kan lide det, men jeg bliver helt bange, føler mig … uargh!” udbryder hun.

”Jeg har jo set nogle af hans film. Men … hvis han er syg i hovedet, eller han er syg og ligger på hospitalet, så kan jeg slet ikke lide det! Min mor spørger ind til det og siger: ’Nogle af filmene er altså gode!’” fortæller Gerda Lie Kaas og griner, fordi hun godt ved, at hendes far er en af Danmarks mest anerkendt skuespillere.

Men selv når han sidder i sofaen lige ved siden af hende, bryder hun sig ikke om at se ham være en anden.

”Men heldigvis tror jeg ikke, at han har det sådan med min film,” smiler hun.

Nikolaj Lie Kaas har ikke set Vildheks endnu. Gerda så selv først filmen to dage før interviewet, og der måtte forældrene ikke komme med.

”Selvfølgelig får de lov til at se den … på et tidspunkt,” lyder det kækt fra Gerda Lie Kaas. Men lige nu er det hendes eget.

Skudt i vejret
Hun glæder sig enormt meget til, at Vildheks har premiere, selv om det også er mærkeligt, at det sker.

Hun er blevet større, siden filmen blev optaget. Selv under optagelserne sagde den ungarske sminkør, at Gerda havde et babyansigt, da hun begyndte, men nåede at blive en ung kvinde i løbet af optageperioden. Hun er skudt i vejret og blevet mere moden.

”Det var underligt at se filmen og se mig selv udefra. Især fordi der var mange ting, som først er kommet efterfølgende – alle effekterne. Det er også mærkeligt at tænke på, at andre skal kigge på mig. Men også rigtigt sjovt,” siger skuespilleren.

”Og det er lige om lidt filmen kommer. Det er helt vildt fedt. Det hele er bare fedt! Og så håber jeg bare, at jeg kommer til at lave flere film!”

Trailer: Vildheks

Kommentarer

Gerda Lie Kaas

Født 2006 i Hellerup.

Datter af skuespiller Nikolaj Lie Kaas og Anne Langkilde, der er kreativ konsulent.

Har en lillesøster, som hedder Esther.

Debuterer som skuespiller med hovedrollen i Vildheks.

Fantasyfilmen får biografpremiere den 11. oktober.

© Filmmagasinet Ekko