Nyhed
19. juni 2019 | 17:00

Sommergys på svensk

Foto | Pawel Pogorzelski
Den unge kvinde Dani (Florence Pugh) kommer ud for sære oplevelser, da hun sammen med kæresten rejser til en sommerfest i Sverige.

Midsommar vil gøre det samme for svenske, hedenske solhvervsritualer, som Psycho gjorde for brusebade,” skriver kritiker om sommerens mest imødesete gyser.

Af Nicki Bruun

Mange danskere har nok et billede af Sverige som et kedeligt og politisk korrekt forbudsland. Men det kan en amerikansk instruktør måske ændre på med en af sommerens mest imødesete film.

Ari Aster slog sidste år igennem med gyserhittet Hereditary, der er Ekkos Rikke Schubart blev kaldt ”sommerens bud på en isnende gyser”. Nu er han tilbage med Midsommar, der kan gentage kunststykket, og, som titlen antyder, foregår i Sverige.

Kæresteparret Dani (Florence Pugh) og Christian (Jack Reynor) rejser efter traumatisk hændelse i familien til en lille svensk by, hvor der bliver afholdt en sommerfestival.

Her håber de at nyde roen og idyllen. Men efterhånden går det op for dem, at der er blodig alvor bag de lidt fjollede okkulte ritualer.

Midsommar vil gøre det samme for svenske, hedenske solhvervsritualer, som Psycho gjorde for brusebade,” skriver anmelderen David Ehrlich på Twitter.

Pervers mytologi
Midsommar
skal ikke forveksles med danske Midsommer fra 2003, som ellers også er en gyser om unge mennesker godt ude i skoven.

Der er begyndt at komme anmeldelser af den amerikanske film med mange svenskere på rollelisten i de største, internationale branchemedier.

Og selv om de ikke kun er overstrømmende begejstret, lyder det som en vild og kompromisløs film.

”Aster omskriver The Wicker Man som en pervers slå op-film, dypper den svenske mytologi i Bergman’sk fortvivlelse og sætter ild til den storslåede herlighed,” skriver Indiewires Eric Kohn i sin anmeldelse.

Hvis varmegraderne fortsætter, og sommeren bliver lige så bagende som sidste år, lyder det ikke som den værste idé at køle ned i biografen med en gyser fra det svenske sommerland.

Midsommar får premiere i danske biografer den 11. juli.

Trailer: Midsommar

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko