Nyhed
13. sep. 2020 | 12:24 - Opdateret 13. sep. 2020 | 15:22

Sonja fra Saxogade er død

Foto | DR
Sonia Sander som vi husker – travlt beskæftiget med at tage sig af en af sine søskende på stenbroen i den fattigste del af København i DR-serien Sonja fra Saxogade fra 1968.

En af dansk tv-histories mest berømte barnestjerner er død i en alder af 61 år.

Af Claus Christensen

Danmark har mistet en af sine mest berømte og elskede barnestjerner.

Sonia Sander blev hele nationens kæledække, da hun med sit krøllede hår og sine briller spillede hovedpersonen i DR-serien Sonja fra Saxogade fra 1968. 

Lørdag blev hun bisat fra Hans Thausens Kirke på Islands Brygge i en alder af 61 år.

De fire afsnit af børne-tv-serien blev en landeplage og har siden fået kultstatus for mange danskere. I 1969 blev serien fulgt op med fire afsnit, Sonja på Bornholm, samt et sidste afsnit med titlen Sonjas jul.

I serien spiller Sander en nørdet pige, der lever i en toværelses lejlighed på Saxogade på Vesterbro med sin mor og to søskende.

Den distræte mor spilles af Jytte Abildstrøm, der kommanderer med stakkels Sonja, som dog klarer sig takket være sit store ordforråd og et ukueligt gåpåmod.

Serien blev produceret på Nordisk Film og instrueret af Jytte Hauch-Fausbøll, hvis datter var venner med Sonja.

Et privat liv
For Sonia Sander blev tv-rollen en enlig svale.

Hun elskede filmoptagelserne, men brød sig ikke om berømmelsen. I stedet uddannede hun sig først til sygehjælper og siden til socialrådgiver.

Livet blev en blandet fornøjelse for Sander med tre forliste ægteskaber, en periode med depression og en sidste tid som førtidspensionist på Amager.

Hun efterlader sig en datter og tre børnebørn.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko