Nyhed
23. feb. 2010 | 07:01

Søren Gade træder tilbage

Forsvarsministeren forlader politik sammen med sin spindoktor efter lækagesagen, som blev rejst i Ekko.
Af Claus Christensen

”Min politiske handlefrihed er blevet indskrænket, og det kan jeg ikke leve med som minister,” siger Søren Gade til Jyllands-Posten i dag.

Forsvarsministeren har været ramt af to skandalesager det seneste halve år.

Først kom sagen om Thomas Rathsacks jægerbog. Forsvaret forsøgte at stoppe bogen, fordi man mente, at den bragte soldaters sikkerhed i fare. En arabisk oversættelse af bogen dukkede op, men det blev hurtigt afsløret, at det var Forsvaret selv, som havde fabrikeret oversættelsen.

Den 25. januar rullede sagen om lækken af fortrolige oplysninger om udstationering af jægersoldater i Irak i 2007. Det var filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen, som i et interview om krig, spin og journalistik i Ekko #48 udpegede Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, som lækken.

Håndklædet i ringen
Winther afviste anklagen, og Søren Gade forsøgte at lægge låg på. ”Det er ikke noget, som holder mig vågen om natten,” sagde forsvarsministeren på tv. Men efter fire ugers intens pressedækning kaster han i dag håndklædet i ringen.

”Man skal ikke være atomfysiker for at regne ud, at jeg er blevet betydeligt svækket politisk i de seneste seks måneder,” siger Søren Gade til Jyllands-Posten.

Gade har ikke blot valgt at forlade sin ministerpost, men træder helt ud af politik. Det samme gør hans spindoktor, Jacob Winther.

TV 2 vidste bedre
Lækagesagen er dog næppe slut med Gades afgang.

Politiet er i gang med at skaffe en dommerkendelse for at få Danmarks Radio til at udlevere den lydfil, der ifølge Christoffer Guldbrandsen dokumenterer, at Winther er lækken.

Sagen skaber også problemer for TV 2-reporteren Rasmus Tantholdt, der ifølge Guldbrandsen modtog de fortrolige oplysninger. Og for nyhedschefen Michael Dyrby, som i 2007 viderebragte regeringens beskyldninger om, at navngivne oppositionspolitikere stod bag lækken. På trods af, at han må have vidst bedre.

Største spinskandale
Lækagen, der ifølge Forsvaret bragte soldaters liv i fare, kan give flere års fængsel. Den er blevet kaldt den største spinskandale i dansk politik og har ført til debat om forholdet mellem Christiansborg-journalister og de politiske presserådgivere.

”Måske er frirummet til at tale uden for citat blevet hovedreglen i nogle miljøer i stedet for undtagelsen,” skriver De Konservatives tidligere spindoktor, Niels Krause-Kjær, på sin blog Politik og spin på Berlingske.dk.

”Alle har et motiv til at fortælle en historie. Hvis afsenderen - og dermed motivet - fortoner sig med anonyme kilder, så kender vi kun en del af historien og måske ikke den vigtigste. Hveranden gang en særlig rådgiver eller journalist fremover spørger, om der kan tales uden for citat, kunne det være velgørende, hvis der blev svaret: ’Vel ka’ du ej!’ Så er der da kommet lidt godt ud af Jægergate.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko