Nyhed
09. juni 2018 | 12:24

Spiller Tilda Swinton en gammel mand i Suspiria?

Foto | Sandro Kopp
Tilda Swinton og den mystiske Lutz Ebersdorf. Hvor meget ligner de hinanden?

Rygterne svirrer om Luca Guadagninos opdatering af gyserklassikeren, hvor den engelske skuespiller Tilda Swinton måske spiller en aldrende mand.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Luca Guadagnino har holdt kortene tæt ind til kroppen med sin længe ventede og stærkt imødesete nyindspilning af gyserklassikeren Suspiria.

Der er ikke afsløret meget om handlingen, selv om teaser-traileren, der blev offentliggjort for et par dage siden, løfter en flig af sløret: En ung danserinde ankommer til et berømt tysk danseakademi og bliver offer for en makaber heksekult efter en række grusomme mord.

Danseren spilles af Dakota Fanning, mens Tilda Swinton er den strenge leder af skolen, Madam Blanc. Begge spillede også med i Guadagninos A Bigger Splash. Filmens tredje hovedrolle, en ældre psykoanalytiker på jagt efter en forsvunden pige, spilles af den totalt ukendte Dr. Lutz Ebersdorf.

Og det er så her, netmediet Indiewire har råbt vagt i gevær. De mener, at Ebersdorf er opfundet til lejligheden. Og at han spilles af Tilda Swinton i gammelmands-makeup.

Perfekt til rollen
Hvis man søger lidt på Dr. Ebersdorf kan man læse, at han lavede provo-happenings i sine unge dage, instruerede kunstneriske kortfilm, der nu er forsvundet, og var stærkt inspireret af den østrigske kunstner Hermann Nitsch.

Nitschs blod-, sex- og volds-fikserede kunst er så grænseoverskridende, at han tre gange er blevet idømt en fængselsstraf.

Med andre ord er den gode doktor et perfekt fund til, hvad der efter alt at dømme bliver en profant modbydelig kunstgyser.

Perfekt – og suspekt.

Ud over en IMDb-side med kun denne ene kreditering findes der ikke andet online om Ebersdorf end en Wikipedia-side, der allerede nu er blevet rapporteret som muligt fup.

Fake news
Man finder ikke Ebersdorf nævnt ét eneste sted online før marts sidste år, hvor billeder af ham dukkede op online. Men dengang blev det rapporteret, at den velklædte ældre herre var Swinton efter utallige timer i makeup-stolen.

Som BuzzFeed skrev: ”Wow, vi havde aldrig gættet, at det her var Tilda!”

Det ville ikke være første gang, Tilda Swinton spillede gammel eller en mand. Hendes gennembrud var i Sally Potters Orlando, hvor hun spillede en udødelig mandlig aristokrat, der uforklarligt skifter køn!

Og i Wes Andersons The Grand Budapest Hotel gemte hun sig under et lag af gummi og sminke som den rige, 90-årige enke, hvis mord sætter handlingen i gang.

Men Guadagnino dementerede eftertrykkeligt historien om Swintons forvandling i Suspiria til dette års BAFTA-uddeling. ”Det er komplet fake news,” sagde han. ”De tog et billede af min skuespiller Lutz Ebersdorf og hævdede, at det var Tilda i makeup.”

”Jeg ved ikke hvem, og jeg ved ikke hvorfor.”

Masser af mystik
Hvorvidt Ebersdorf er en virkelig person, bliver diskuteret heftigt rundt omkring på nettet. Men medmindre nogen fra produktionen taler over sig, må vi nok vente til premieren med at få svar.

Eller endnu længere (der er vist stadig ikke nogen, som har afgjort, om Rebecca Blunt, der skrev Soderberghs Logan Lucky, er endnu et af instruktørens pseudonymer).

Det er blot et af de mange mysterier i Guadagninos film, der vel nok er årets mest imødesete kunstgyser. Traileren antyder nogle af dem, og for fans af originalen er der en del ledetråde, hvis man traileren på pause de rigtige steder.

I et nærbillede af en dagbog kan man se tre navne: Mother Suspiriorum, Mother Tenebrarum og Mother Lachrymarum. De er bedre kendt som heksene fra Dario Argentos Three Mothers-trilogi, der består af Suspiria, Inferno og alderdomsværket Mother of Tears.

Man ser også navnet på den originale films skurk, Helena Markos, skrevet hist og her i traileren. Men de referencer betyder ikke nødvendigvis, at fans kan vide, hvad der er i vente. Den tyske terrorgruppe RAF lader også til at spille en ny, vigtig rolle.

Thom Yorkes første soundtrack
Guadagnino – kendt for Call Me By Your Name og A Bigger Splash – har understreget, at hans film ikke er et remake. Den er ”en hyldest til den utrolige, stærke følelse”, han følte første gang, at han så gyseren som barn.

Den nye film rygtes at være tre timer lang, hvor originalen knap nok varede halvanden.

Og den ser helt anderledes ud. Argentos skrigende pang-primærfarver er skiftet ud med en kommunist-trist, drænet palette, der afspejler perioden.

Filmen foregår i Berlin anno 1977.

Og så lyder den anderledes. Det kan undre, når nu den oprindelige musik af bandet Goblin hører til blandt gyserhistoriens mest myrekrybende og ikoniske.

Men Guadagnino har overtalt Radiohead-forsangeren Thom Yorke til at komponere et helt nyt score til filmen – hans første nogensinde. Så det var måske et værdigt offer at bringe.

Vi får syn for sagen, når Suspiria får premiere. Der er endnu ingen dansk biografdato, men den vil formentlig ligge samtidig med eller efter den amerikanske, som er 2. november.

Trailer: Suspiria

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko