Nyhed
14. juli 2015 | 14:46

Evil Dead: Splatterkultserie genopstår

Foto | Starz
Bruce Campbell gentager sin rolle som Ash Williams i tv-serien Ash vs. Evil Dead, hvor han får hjælp af nye kræfter spillet af Ray Santiago (tv.) og Dana DeLorenzo.

Kulttrilogien The Evil Dead får nyt liv i tv-serien Ash vs. Evil Dead, hvor Sam Raimi er tilbage i instruktørstolen og Bruce Campbell foran kameraet. Se trailer!

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Ash er tilbage i den første trailer til tv-serien Ash vs. Evil Dead, der får premiere på det amerikanske kabel-tv-netværk Starz til Halloween, nemlig 31. oktober.

Serien bygger videre på kultfilmtrilogien The Evil Dead, der i 1980’erne blev instruktør Sam Raimis hjemmebryggede gennembrudsprojekt og tjente som inspiration for en hel generation af fremtidige instruktører.

Bruce Campbell, som også havde hovedrollen i de oprindelige film, vender tilbage som den hårdt prøvede Ash, der bekæmper fantasifulde dæmoner med en motorsav sat på stump-armen.

I serien indhentes den nu midaldrende Ash af fortiden, og han må rekruttere nogle yngre kompagnoner for at gøre sig fri af den forbandelse, der har plaget ham i 30 år.

Foreløbigt er der bestilt en sæson af serien á ti episoder. Sam Raimi instruerer pilotafsnittet og har desuden skrevet serien sammen med sin bror Ted Raimi og tv-veteranen Tom Spezialy.

Fra horror til humor
Den oprindelige film i serien, The Evil Dead, blev realiseret som et forvokset studenterfilmprojekt af en gruppe venner anført af den kun tyveårige førstegangsinstruktør Sam Raimi. Budgettet var lånt og tigget af venner og bekendte, der desuden udgjorde størstedelen af filmholdet både foran og bag kameraet.

I 1982 blev det færdige produkt vist på Cannes-festivalen, hvor selveste Stephen King udnævnte den som årets mest originale film og dermed sikrede den international bevågenhed.

I England faldt filmens grusomme splattereffekter formynderiet for brystet, og den blev en af de mest berømte video nasties – notorisk sadistiske film, der blev anset for skadelige for ungdommens moral.

Da Raimi seks år senere vendte tilbage med Evil Dead II, var tonen ændret i retning af komik, og resultatet er en af de mest originale horror-komedier nogensinde.

Dens morbide galgenhumor står måske klarest i den berømte scene, hvor Ash amputerer sin egen hånd – der er besat og forsøger at kvæle ham – med en motorsav for så at fange den under en spand med en stak bøger foroven. Her ligger Hemingways Farvel til våbnene øverst.

Afslutningen på trilogien var Army of Darkness (1992), hvor Ash rejser tilbage i tiden og må befri et fantasy-rige fra deadites med skarpsindighed og kvikke bemærkninger. Horror-elementerne er stort set fortrængt af komikken, men Campbell har også så rigeligt komisk overskud til, at filmen virker som en værdig afslutning på trilogien.

Satte gang i independent-film
Historien om The Evil Dead er tæt forbundet med historien om amerikansk independent-film i 80’erne. Sam Raimis fandenivoldske tilgang inspirerede fremtidige instruktører til at gøre det samme.

Først og fremmest gælder det Joel Coen, der var klippeassistent på den første film og lod sig inspirere til at skrive og instruere Blood Simple sammen med sin bror Ethan. De stod også bag manuskriptet til Raimis opfølger, Crimewave.

Men det gælder også senere instruktører som Kevin Smith og Edgar Wright, der som barn så en udsendelse om optagelserne af Evil Dead og som 21-årig lod sig inspirere til den glemte debutfilm A Fistful of Fingers.

Senest gælder det instruktør Fede Alvarez, der med Sam Raimis velsignelse i 2013 spillefilmdebuterede med remaket Evil Dead.

Oprindeligt var planen at lade hovedpersonen fra den film danne par med Ash i en ny film, der kunne forbinde de to serier. Men med Ash vs. Evil Dead er de planer skrinlagt.

Trailer: Ash vs. Evil Dead

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko