Nyhed
24. apr. 2023 | 09:00

Stjerner flokkes om opfølger til Kongekabale

Foto | Per Arnesen

Instruktør Mikkel Serup (midt) samler fremadstormende talenter og etablerede skuespillere foran kameraet i den kommende politiske thriller Mørkeland.

Etablerede skuespillere og unge talenter medvirker i den politiske thriller Mørkeland, der følger Anders W. Berthelsens journalist tyve år efter forgængerens dramatiske magtspil.

Af Nicki Bruun

Der er sket meget med både dansk film og politik i de næsten tyve år, der er gået, siden Kongekabale fik premiere i 2004.

Dengang så mere end 550.000 mennesker i biografen historien om den entusiastiske journalist Ulrik Torp, der kommer på sporet af en politisk skandale og en kynisk konspiration.

Nu kommer der en efterfølger, som bryster sig af ligeledes at være en topaktuel og hæsblæsende politisk thriller.

Den hedder Mørkeland og har ligesom forgængeren Anders W. Berthelsen i hovedrollen som Ulrik Torp. Journalisten er blevet tyve år ældre og står i en noget anden livssituation.

Efter længere tid på kontanthjælp får han en virksomhedspraktik på sin tidligere arbejdsplads Dagbladet. Her sætter hans gamle kollega Henrik Moll (Nicolas Bro), der nu er chefredaktør, Torp til sammen med to praktikanter at dække mordet på en ung fuldmægtig i Indenrigsministeriet.

Sammensværgelsen viser sig at gå helt op til magtens absolutte top.

Mørkeland er en ny fortælling om Ulrik Torp, sat en hel generation efter vi forlod ham som ung graverjournalist med livet og karrieren foran sig,” udtaler instruktør Mikkel Serup (Friheden).

”Siden er tyve år gået, Torp er blevet voksen og gråsprængt, og karrieren er blevet skiftet ud med arbejdsløshed og midtvejskrise. Fra det ståsted havner han i midten af en ny politisk konspiration, som rejser spørgsmålet, om vi kan acceptere manipulation med demokratiet, når manipulationen har til hensigt at redde det.”

Stjerner og unge talenter
Ligesom Kongekabale er Mørkeland baseret på tv-vært og forfatter Niels Krause-Kjærs romanforlæg.

Han skrev i 2000 Kongekabale, der blev filmatiseret af Nikolaj Arcel, som efterfølgende blev en af dansk films førende instruktører og manuskriptforfattere.

Mørkeland udgav Niels Krause-Kjær i 2019, så den har også taget nogle år at omarbejde til det store lærred. Denne gang har manuskriptforfatter Marie Østerbye (Fred til lands) svunget pennen.

Foran kameraet finder man foruden stjernerne fra den gamle film også en række unge talenter. De tæller blandt andre Ekko Shortlist Awards-vinderen Mathilde Arcel og Sara Fanta Traore, der er aktuel i Viften. På rollelisten er også Charlotte Munck, Lene Maria Christensen og Tommy Kenter.

Mørkeland produceres af Meta Film og distribueres af SF Studios. Det Danske Filminstitut har givet 11,5 millioner kroner i produktionsstøtte fra den såkaldte markedsordning, hvor filmene menes at have et stort publikumspotentiale.

Optagelserne til filmen er netop startet, så den får formentlig først premiere i danske biografer på et tidspunkt til næste år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko