Cph:Dox 2019
19. mar. 2019 | 17:47

Stjerner til dansk åbningsfilm på Cph:Dox

Foto | House of Real
Marie Skovgaards Reformisten følger Sherin Khankan, mens hun som Danmarks første kvindelige imam arbejder for at skabe mere ligestilling blandt kønnene i det religiøse samfund.

Ekkos panel med internationale topanmeldere bedømmer de tolv film i festivalens hovedkonkurrence. Reformisten om den kvindelige imam Sherin Khankan får et snit på 2,4.

Af Nicki Bruun

Foråret er lig med dokumentar, når Cph:Dox i morgen slår dørene op til endnu en udgave af festivalen med de bedste dokumentarfilm i verden.

Vi kan på det varmeste anbefale vandsymfonien Aquarela, men årets program er spækket med spændende titler.

I vores stjernebarometer har vi fokus på de tolv film, der dyster om festivalens hovedpris Dox:Award. Her giver et panel af internationale kritikere mellem én og fire stjerner til samtlige film, så du kan se, hvad der skiller sig ud. Der vil også til hver film være korte begrundelser fra paneldeltagerne.

Åbningsfilmen i hovedkonkurrencen er vanen tro dansk. Reformisten af Marie Skovgaard følger Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan, mens hun arbejder for ligestilling til kvinder i det islamiske samfund.

Filmen lægger ud med et gennemsnit på 2,4 i stjernebarometeret, hvor kritikerne fremhæver det vigtige emne, som bliver bragt frem i lyset.

Internationale eksperter
Syv kritikere udgør i år Ekkos panel, der i vores stjernebarometer vil bedømme samtlige tolv film i hovedkonkurrencen på årets Cph:Dox.

Det består af internationale topanmeldere fra hele verden: britiske Allan Hunter fra branchemediet Screen International, amerikanske Lauren Wissot fra Filmmaker Magazine og newzealandske Carmen Gray, der er udsendt af det velrenommerede filmtidsskrift Sight & Sound.

Trods sit græskklingende navn er Demetrios Matheou bosat i London, hvor han skriver for aviser som The Guardian og Observer. Han dækker festivalen for filmmagasinet Little White Lies.

Men det er ikke anglofilt det hele.

Panelet byder også på nye deltagere i form af polske Marta Balaga, der skriver for det europæiske medie Cineuropa, og Héctor Llanos Martínez, der arbejder for Spaniens største avis, El País.

Endelig er Filmmagasinet Ekko i år repræsenteret af Patricia Smollerup, der blandt læsere er kendt som en empatisk og velskrivende anmelder og journalist.

Trailer: Reformisten

Kommentarer

Cph:Dox 2019

Dansk dokumentarfestival etableret i 2003.

Løber i år fra 20. til 31. marts.

Hver dag giver Ekkos internationale kritikerpanel stjerner til film i Dox:Award.

© Filmmagasinet Ekko