Nyhed
05. mar. 2010 | 22:12

Stol ikke på Golden Globes

Er det sandt, at Oscarens lillebror giver et fingerpeg om, hvem der vinder filmbranchens mest eftertragtede pris?
Af Mikkel Kofod

Det er let at forudse Oscar-vinderne på søndag. Prisen for bedste film går til Avatar, James Cameron vinder for at have instrueret den, mens Jeff Bridges og Sandra Bullock kan pynte kaminhylderne med statuetterne for bedste hovedrolle i Crazy Heart og The Blind Side.

Det var nemlig sådan, priserne blev fordelt ved uddelingen af Golden Globes 18. januar i år. Og Golden Globe-priserne giver et godt fingerpeg om, hvem der vinder Oscars, siger man.

Begrænset sammenfald
Problemet med dette udsagn er bare, at man med lige så stor ret kunne sige det modsatte.

I det forgangne årti var der således kun sammenfald mellem Oscars- og Golden Globe-vinderne halvdelen af gangene, når vi taler om prisen for bedste film.

Samme succesrate gælder i kategorien for bedste kvindelige hovedrolle, mens kun fire skuespillere har oplevet at få både Oscar og Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle samme år.

Sammenfald var der dog i 1988, da Bille Augusts Pelle erobreren som den eneste film med dansk blod i årerne formåede at vinde ved begge prisuddelinger.

Forskellige mennesker

Men hvorfor skulle Golden Globes egentlig overhovedet give et fingerpeg om vinderne af den pris, det virkelig drejer sig om?

Godt spørgsmål. Det er medlemmerne af Hollywood Foreign Press Association (HFPA), altså udenlandske pressefolk, der stemmer ved Golden Globes, mens det er tidligere vindere, der bestemmer, hvem Oscaren går til.

Forskellige mennesker, forskellige vindere.

Plat eller krone
Det er godt nyt for de danske bidrag til årets Oscar-uddeling.

Til trods for, at Lone Scherfigs An Education var nomineret til Golden Globes for bedste film, Nick Hornby for at have skrevet manuskriptet og Carey Mulligan for bedste kvindelige hovedrolle, vandt filmen nemlig ingen priser.

Anders Østergaards dokumentarfilm Burma VJ og Joachim Backs kortfilm The New Tennants kan heller ikke afskrives en chance, selv om de slet ikke var nominerede til Golden Globes.

Så er du i tvivl, om du skal sætte pengene på Avatar eller The Hurt Locker, behøver du ikke nærstudere Golden Globe-resultaterne. Svaret er ikke længere væk end et greb i lommen efter en mønt til at slå plat eller krone.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko