Nyhed
17. feb. 2014 | 00:00

Stor dansk film på vej om 9. april

Foto | Magnus Nordenhof Jønck
Skuespilleren Pilou Asbæk, der havde hovedrollen i Kapringen (billedet), skal igen arbejde sammen med Tobias Lindholm, som har skrevet manuskriptet til krigsfilmen 9. april.

Pilou Asbæk skal spille hovedrollen i 9. april, der bliver en dansk krigsfilm om den skæbnesvangre dag i 1940, hvor nazisterne invaderede Danmark.

Af Daniel Pilgaard

Torsdag den 9. april 2015 er det 75 år siden, Hitlers tropper rullede over grænsen i Sønderjylland og besatte Danmark i fem mørke år. 

Op til årsdagen er der forventet premiere på den kommende danske storfilm 9. april, der handler om den skæbnesvangre morgen, hvor seksten unge danske soldater mistede livet i kampen mod tyskerne. 

9. april får Pilou Asbæk i hovedrollen, mens Tobias Lindholm står bag manuskriptet, og Roni Ezra instruerer sin første danske spillefilm.

Det oplyser filmens producent Nordisk Film over for Ekko.

Baseret på øjenvidneberetninger
Filmens manuskript er baseret på samtaler og interviews med de få overlevende veteraner, der stod ansigt til ansigt med nazisterne.

Klokken fire om morgenen 9. april indsatte tyskerne 40.000 soldater i Danmark, men det var kun i Sønderjylland, at de danske tropper kæmpede regulært tilbage mod nazisterne.

Seksten danske soldater omkom, mens 23 blev meldt hårdt såret, inden regeringen og Kong Christian 10. officielt kapitulerede hen på formiddagen.

Det er den formiddag, som 9. april skildrer. Det bliver et intenst, karakterdrama med fokus på de unge danske mænd, der var fanget i det storpolitiske spil, lyder det fra Nordisk Film.

Potentiale til stor succes
Filmens samlede budget er endnu ikke på plads, men 9. april har modtaget 6,5 millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstituts såkaldte Markedsordning.

Ordningen støtter projekter, der forventes at kunne trække mindst 200.000 publikummer i biografen. 9. april har da også potentialet til at blive en stor succes, da danske film om krigsårene synes at binde nationen sammen.

Ole Christian Madsens Flammen og Citronen og Anne-Grethe Bjarup Riis’ Hvidsten Gruppen solgte henholdsvis 667.000 og 764.000 billetter, og de blev årets mest sete danske film i biograferne i 2008 og 2012.

Uddannet på Super16
Filmens instruktør, Roni Ezra, er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2008, hvor hans afgangsfilm Panser blev nomineret til en Robert i kategorien ”bedste lange fiktion”.

Han er snart aktuel med sin debut, Everything’s Gonna Be Pink, der er en amerikansk lavbudget-film.

9. april produceres af René Ezra og Thomas Radoor fra Nordisk Film og i samarbejde med TV 2.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko