Nyhed
16. nov. 2017 | 21:05

Filmfolk skal lære om sexchikane

Foto | Marie-Therese Karlberg

Hvis det står til direktør Anna Serner fra Det Svenske Filminstitut, skal man fremover deltage i undervisning om sexchikane for at få filmstøtte.

Af David Madsen

Den svenske filmindustri har over en bred kam lagt afstand til Peter Aalbæk Jensen, efter historier om sexchikane endnu engang er kommet i medielyset.

Zentropas svenske samarbejdspartner Film i Väst har med succes presset selskabet til at tage afstand fra sin grundlægger og indføre mere normale arbejdsregler i det fandenivoldske foretagende.

Nu lægger direktøren for Det Svensk Filminstitut, Anna Serner, op til at gøre rent for egen dør. Hun har forslået, at svenske producere skal på skolebænken med sexchikane på skemaet.

”Som en offentlig producent synes jeg, det er utrolig vigtigt, at vi hjælper producere med at tage ved lære af #MeeToo-kampagnen og bruge den til noget godt,” siger Anna Serner til branchemediet Screen.

Kvinder taler ud
#MeeToo-kampagnen har været i gang siden oktober på de sociale medier. Under hashtagget MeeToo har kvinder og mænd fra hele underholdningsbranchen delt historier om deres personlige oplevelser med sexchikane og -misbrug.

Siden kampagnens start er historier om flere prominente mænd i filmindustrien kommet frem, heriblandt beskyldninger mod Dustin Hoffman, Ben Affleck og Louis C.K.

Oven på kampagnen offentliggjorte den svenske avis Svenska Dagbladet i sidste uge et åbent brev, hvori næsten 600 kvinder fra den svenske film- og teaterindustri fortæller om oplevelser med sexchikane, voldtægt og upassende tilnærmelser.

Kvinderne er anonyme, men brevet er blandt andet underskrevet af den internationale stjerneskuespiller Alicia Vikander fra En kongelig affære og Ex Machina.

Undervisning om sexchikane
Som konsekvens har Anna Serner nu foreslået, at to undervisningsdage om sexchikane og sexmisbrug skal afholdes om året for produktionsfirmaer, der ønsker at få støtte af Det Svenske Filminstitut.

”Undervisningen vil blive organiseret af Det Svenske Filminstitut samt fagforeningerne for skuespillere, manuskriptforfattere og instruktører i Sverige,” forklarer hun til Screen.

”Den vil dække områder, som altid er relevante – lighed mellem kønnene, plads til forskellighed, miljømæssig bæredygtighed og naturligvis bæredygtigheden af arbejdsmiljøet – men indholdet af undervisningen vil formes i forhold til, hvad der virker mest relevant.”

Undervisningen vil være påkrævet, hvis man som producent ønsker at søge støtte hos Det Svenske Filminstitut. Dermed har svenskerne valgt en mere handlingsorienteret strategi end Det Danske Filminstitut, hvor man hidtil er nøjedes med hensigtserklæringer.

Den svenske filmbranche er da også kendt for at indføre ordninger, som skaber større lighed mellem kønnene. I 2013 blev det vedtaget, at biografer kan vælge at give film, som består den såkaldte Bechdel-test, et mærkat på plakaten.

Anna Serners forslag vil blive forelagt for Det Svenske Filminstituts ledelse til december.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko