Nyhed
01. okt. 2010 | 14:01

Tony Curtis 1925 - 2010

Trods hårde odds blev Tony Curtis en feteret skuespiller. Bag det kønne og charmerende ydre fra Some Like It Hot gemte sig også en ivrig kunstmaler.
Af Andreas Straarup

Tony Curtis havde ikke nogen let opvækst. Bronx, New York, var stedet, han blev sat i verden og måtte slås for sin overlevelse.

Som søn af et fattigt, jødisk par, der var emigreret fra Ungarn, kom Curtis - som dengang hed Bernard Schwartz - tidligt i berøring med kriminalitet.

Han blev medlem af en bande på den lokale skole og kunne snildt være endt med en karriere på den forkerte side af loven.

Billedskøn krigsveteran

Men efter at have tjent i den amerikanske flåde under Anden Verdenskrig ændrede situationen sig for Curtis.

Om nogen realiserede han den amerikanske drøm.

Med støtte fra den amerikanske regering, som hjalp tidligere menige på vej med karrieren, blev det muligt for den billedskønne Curtis at deltage i en skuespils-workshop efter krigen.

Det ene førte til det andet, og snart blev han opdaget af selveste Universal Pictures. Han havde flere mindre roller i begyndelsen af 50’erne, inden han i 1956 fik sit store gennembrud i Carol Reeds Trapez.

Forklædt som kvinde

Paradoksalt nok var manden med den barske baggrund eminent til at spille lystspil.

Han imponerede især i klassikeren Some Like It Hot fra 1959, hvor han spillede over for Marilyn Monroe og optrådte forklædt som kvinde.

Men allerede året forinden havde han vist, at han også mestrede en mere alvorlig stil. Sammen med Sidney Poitier spillede han med i fangeflugtsfilmen The Defiant Ones, og det indbragte ham en Oscar-nominering for bedste skuespiller.

Andre mindeværdige præstationer leverede Curtis i Sweet Smell of Success (1957), Operation Petticoat (1959) og tv-serien De uheldige helte (1971-72).

Seks ægteskaber

Men desto ældre Curtis blev, desto længere blev der mellem højdepunkterne i hans skuespilkarriere. Som Ekko berettede i #42, viede han i stigende grad sin tid til malerkunsten og udstillede på adskillige gallerier i både Europa og USA.

Privat førte Curtis en noget turbulent tilværelse, der indebar intet mindre end seks ægteskaber.

Først med den berømte skuespillerinde Janet Leigh og sidst med den mere end fyrre år yngre Jill Vandenberg Curtis. Med Leigh fik han datteren Jamie Lee Curtis, der også er skuespiller.

Den 29. september 2010 døde Tony Curtis af hjertestop, 85 år gammel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko