Feature
28. dec. 2020 | 01:07

Familiefar og psykopat vender tilbage

Foto | Barry Wetcher
Tony Soprano var en livsnyder med høj cigarføring og knas i familielivet. Vi tog meget brat afsked med ham på en restaurant i 2007, og skuespilleren James Gandolfini, der legemliggjorde gangsteren, døde seks år senere.

Skaberen af serien The Sopranos kom til at afsløre skæbnen for Tony Soprano, der bliver genoplivet som ung mand i kommende film.

Af Claus Nygaard Petersen

Han er en jaget mand.

FBI har stablet en solid sag sammen på ham, og mafiaen i New York har allerede fået ram på to af hans mest loyale folk.

Alligevel tager Tony Soprano på en diner for at mødes med familien. Inden de kommer, bladrer han imellem de forskellige sange på jukeboksen. Valget falder på Journeys Don’t Stop Believin’.

Mafiabossen har sat sig, så han har front mod døren og hele tiden ved, hvem der kommer ind. Først er det konen Carmela og derefter sønnen A.J. Så mangler bare datteren Meadow.

En mystisk mand har sat sig oppe ved disken og holder særdeles godt øje med Tony.

Meadow er sent på den og løber over vejen hen til dineren. Der lyder et ding fra dørklokken, og Tony kigger op, hvorefter skærmen går i sort.

Serien lader det hænge i luften, om hovedpersonen dør eller ej.

Dødsscenen
De afsluttende sekunder af den skelsættende HBO-serie The Sopranos skabte stor forvirring blandt publikum og anmeldere verden over, da finaleafsnittet blev vist i 2007.

Var der problemer med signalet?

For man afslutter da ikke seks sæsoner og otte års arbejde på en så antiklimatisk måde.

Men det var præcis, hvad serieskaberen og hovedforfatteren David Chase havde gjort. Og han havde ikke i sinde at delagtiggøre andre i Tony Sopranos skæbne.

Chase ville hverken forklare eller forsvare afslutningen.

I forbindelse med Matt Zoller Seitz og Alan Sepinwalls bog The Sopranos Sessions – der udkom sidste år i forbindelse med seriens tyve års jubilæum – interviewede makkerparret imidlertid serieskaberen. Her kom han nok uforvarende med en afsløring af Tonys skæbne.

”Jeg fandt vist på dødsscenen to år, før serien sluttede,” siger David Chase i en snak om den omdiskuterede afslutning.

Da Seitz gør ham opmærksom på, at han omtaler slutningen som en dødsscene, opstår der stilhed, indtil Chase siger: ”Fuck you guys,” og alle tre flækker af grin.

Gangster i terapi
Tony Soprano endte i så fald sine dage, som han levede dem: fanget i dobbeltrollen som familiefar og hensynsløs gangster.

En kompleks antihelt, der gav inspiration til seriemorderen i Dexter og kemilæreren Walter White, der bliver narkobaron i Breaking Bad.

Tony havde et forkvaklet forhold til sin mor, myrdede en af sine bedste venner samt sin fætter og nevø. Men han var samtidig fuld af kærlighed til familien og elskede dyr.

For at prøve at få styr på sit liv gik han til psykiater. Selv om han i princippet kunne fortælle dr. Jennifer Melfi alt – som psykiater havde hun tavshedspligt – var det begrænset, hvad han fortalte om forretningen.

Hun vidste, at han var gangster, men håbede, at terapien ville få ham til at afstå fra at begå voldelige forbrydelse.

Følelsesladet gensyn
David Chase har altid afvist at fortsætte serien.

Men den 11. marts 2021 er der biografpremiere på hans The Many Saints of Newark, der handler om racespændinger mellem afroamerikanere og italienske amerikanere i 1967.

Og om en ung Tony Soprano!

Men filmen bliver uden James Gandolfini, der tog 30 kilo på til rollen og var kendt for at have samme appetit på alkohol og kokain som Tony Soprano.

Gandolfini døde nemlig i 2013, blot 51 år gammel.

Han fik et hjerteanfald i Rom, da han var på ferie med familien og skulle modtage en pris på filmfestivalen i Taormina på Sicilien.

Det var sønnen Michael, der fandt sin far liggende på hotellets badeværelse. Og nu skal Michael spille rollen som den unge Tony Soprano, som hans far gjorde til en elsket tv-figur.

Det kan ikke undgå at blive et følelsesladet gensyn.

Slutscene: The Sopranos

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko