Berlinale 2024
28. feb. 2024 | 11:42

Israelsk instruktørs familie måtte flygte

Foto | Antipode Film

No Other Land er instrueret af og handler om den palæstinensiske aktivist Basel Adra og den israelske journalist Yuval Abraham, der kæmper imod den israelske overtagelse af landsbyen Masafer Yatta på Vestbredden i Palæstina. 

Yuval Abraham skriver, at hans familie er blevet opsøgt af en gruppe truende højreorienterede israelere, efter hans vindertale på Berlinalen er blevet anklaget for antisemitisme.

Af Frederik Hoff

Normalt er priser kun et karriereboost for filmskabere, men for Israelske Yuval Abraham har hæderen haft alvorlige konsekvenser.

Sammen med sin palæstinensiske medinstruktør Basel Adra kunne Abraham i lørdags modtage Berlinalens publikumspris og dokumentarpris for No Other Land.

I den anledning holdt de en takketale, hvor de beskyldte staten Israel for apartheid og massakre på palæstinensere, ligesom de fordømte Tysklands salg af våben til Israel.

Det førte i første omgang til vrede reaktioner fra tyske og israelske politikere, som kaldte talen antisemitisk. Filmfestivalens ledelse har også taget afstand fra, hvad de betragter som unuancerede udtalelser.

På X fortalte Yuval Abraham, at han har modtaget dødstrusler, og i går aftes skrev han på samme medie, at situationen er eskaleret.

”En gruppe højrefløjs-israelere kom til min families hjem i går for at lede efter mig, og de truede mine nærmeste familiemedlemmer, som derfor flygtede til en anden by midt om natten. Jeg får stadig dødstrusler og har været nødt til at aflyse min hjemtur,” skriver den 29-årige instruktør.

Ifølge The Guardian ville Yuval Abraham have vendt hjem til Israel fra Berlin i søndags, men på grund af situationen er han blevet i Grækenland, hvor han mellemlandede.

Misbrug af ordet
Yuval Abraham forklarer på X, at situationen er en direkte konsekvens af, at hans tale er blevet stemplet som antisemitisk.

”Det er rystende misbrug af det ord af tyskere. Ikke bare for at tvinge palæstinensiske Israel-kritikere til stilhed, men også for at gøre det samme med israelere som mig, der støtter en våbenhvile, som vil stoppe drabene i Gaza og muliggøre befrielsen af israelske gidsler. Man udvander ordet ’antisemitisme’ og gør det meningsløst, hvilket bringer hele verdens jøder i fare.”

Yuval Abraham er selv jøde og fortæller i opslaget, at hans bedstemor blev født i en koncentrationslejr i Libyen, ligesom det meste af hans bedstefars familie blev myrdet af tyskere i holocaust under Anden Verdenskrig.

”Jeg finder det især forargeligt, at tyske politikere i 2024 har den frækhed at bruge termen som våben imod mig og på den måde bringe min familie i fare,” skriver instruktøren.

”Men endnu værre bringer det min palæstinensiske medinstruktør, Basel Adras liv i fare, fordi han bor i militærbesatte Masafer Yatta, der er omringet af voldelige beboelser. Han er i meget større fare end mig.”

”Jeg vil ikke have jeres skyldfølelse”
No Other Land handler om situationen i Masafer Yatta på Vestbredden i Palæstina, hvor indbyggerne bliver chikaneret af det israelske militær og udsat for vold af de israelske bosættere.

Efter Berlinalen er Basel Adra, der er kendt som aktivist, vendt tilbage til sin landsby. I 2022 blev han ifølge nyhedsmediet Haaretz slået af Israelske militærfolk, da han filmede nedrivningen af en bygning.

Yuval Abraham skriver yderligere på X, at han håber, millioner af mennesker vil se No Other Land, og at han er glad for, at filmen skaber debat.

”I må gerne komme med hård kritik af, hvad jeg og Basel sagde på scenen, uden at dæmonisere os. Men hvis det er, hvad I gør med jeres skyldfølelse efter holocaust, vil jeg ikke have jeres skyldfølelse,” udtaler instruktøren med henvisning til Tysklands nazi-fortid.

No Other Land får dansk premiere 15. marts på Cph:Dox-festivalen.

Trailer: No Other Land

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko