Sexisme på TV 2
13. jan. 2021 | 18:16 - Opdateret 13. jan. 2021 | 20:47

TV 2 stopper dokumentar om sexchikane

Foto | Per Arnesen
”Vi synes ikke, det er troværdigt, at TV 2 undersøger sig selv,” siger TV 2’s nyhedschef Jacob Kwon om en #MeToo-dokumentar, som stationen ikke ønsker at bringe.

TV 2’s ledelse skrinlægger en dokumentarfilm om #MeToo-historier på stationen, som har været ventet med spænding. Redaktionschefer er utilfredse med beslutningen.

Af Claus Christensen

Den har ligget som en tikkende bombe.

Siden september har tilrettelæggerne Signe Daugbjerg og Line Ritz på TV 2 arbejdet på en dokumentar om sexchikane og overgreb. Sagerne har deres udspring i TV 2, og ingen af de medvirkende skal tidligere have fortalt deres historier offentligt.

Forleden var der forlydender om, at dokumentaren var færdig, men at TV 2 ønskede at vente med at bringe den.

Nu har TV 2’s nyhedschef, Jacob Kwon, i en mail til de ansatte imidlertid meddelt, at man har valgt helt at skrinlægge dokumentaren.

Årsagen er, at dokumentaren primært var kommet til at handle om TV 2 selv.

”Vores vurdering er, at TV 2 grundlæggende ikke er de rigtige til at undersøge sig selv – og dermed ikke de rigtige til at producere og publicere en dokumentar, når indholdet er endt med i høj grad at handle om os selv,” skriver Jacob Kwon ifølge TV 2’s hjemmeside og tilføjer:

”Derfor går vi ikke videre med projektet. Vi synes ikke, det er troværdigt, at TV 2 undersøger sig selv.”

Jacob Kwon forklarer, at det ikke har været nogen nem beslutning, og at man har sagt til kilderne, at de er velkommen til at fortælle deres historier til andre medier.

Nervøse medarbejdere
TV 2 har gennem årene har haft problemer med en seksuelt grænseoverskridende og kvindefornedrende kultur. Det er på det seneste kommet frem i flere artikler – blandt andet i Journalisten.

TV 2 iværksatte en undersøgelse ledet af et advokatselskab. Den førte til, at to af stationens største profiler – Jens Gaardbo og Jes Dorph-Petersen – blev afskediget på grund af krænkende adfærd.

Stationens tillidsmand Lennart Sten har i medierne været en kraftig fortaler for et opgør med kulturen på TV 2. Alligevel bakker han op om, at ledelsen har valgt at stoppe dokumentaren.

”Folk har været nervøse for, at snakke i kantinen skulle kunne bruges. Ledelsen har endda måttet udsende mail, der beroligede folk om, at der ikke var opsat skjulte kamera og mikrofoner,” siger Lennart Sten til TV 2.

Han mener ikke, at dokumentaren ville være troværdig.

”Vi har en dokumentarredaktion, der vinder priser og nomineringer for deres ihærdige journalistik. Den troværdighed skal ikke ødelægges af en intern dokumentar, der aldrig vil kunne fremstå troværdig hos seerne. Nogle vil beskylde den for at gemme detaljer, andre for at være urimelig hård. Man kan ikke undersøge sig selv.”

Skader troværdigheden
To redaktionschefer fra Dokumentar og Aktualitet på TV 2, Troels Jørgensen og Michael Nørgaard, er utilfredse med beslutningen. 

”Vi mener tværtimod, at det skader TV 2’s troværdighed, at vi ikke kan publicere samfundsrelevante og kritiske historier, som omhandler vores fælles arbejdsplads,” skriver redaktionscheferne.

Det fremgår af en intern mail, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af. Avisen erfarer også, at den overraskende beslutning om at stoppe dokumentaren har splittet medarbejderne. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko