Nyhed
18. maj 2020 | 11:43

TV 2-serie om Danmarks største massemorder

Foto | uoplyst
Erik Solbakke Hansen tilstod at have stået bag forbrydelser, som kostede mange danskere livet, men det var svært at finde andre beviser mod den evnesvage mand.

Ny dokumentarserie graver i historien om en evnesvag massemorder, der tilstod 38 drab, men hvis skyld nu drages i tvivl.

Af Nicki Bruun

Hvis man gik og troede, at true crime som fænomen var ved at tabe luft, tog man grueligt fejl.

I det aktuelle nummer af Ekko behandler vi i et stort tema genren, der er på alles læber med DR-serien Scandinavian Star og den kommende dokumentar om Peter Madsen og hans praktikanter.

Netflix har i foråret haft et enormt hit med Tiger King, mens TV 2 herhjemme er dykket ned i en af dansk kriminalhistories mest spektakulære sager med Savmordet.

Og nu er kanalen klar med endnu en serie om virkelighedens forbrydelser, som skal underholde og forfærde danskerne i de komme uger.

Tilståelsen får premiere den 25. maj og handler om den største danske massemorder i nyere tid. Den evnesvage Erik Solbakke Hansen indrømmede efter en anden dom i 1986 at have stået bag branden på Hotel Hafnia i 1973, hvor 35 mennesker døde.

Han tilstod også flere mordbrande og det såkaldte Fanø-mord, hvor en femtenårig pige i 1980 blev dræbt. Men nu spørger serien, om hans tilståelse af i alt 38 mord nu også passer.

Erik Solbakke Hansen blev idømt forvaring på ubestemt tid og døde i 1997.

Ingen beviser
Tilståelsen
kommer en måned efter udgivelsen af en ny bog af journalisten Per Kaae, som i Den dømte mand stiller spørgsmålstegn ved Erik Solbakke Hansens skyld.

Han er ligesom dokumentarholdet gået tilbage i arkiverne og har set, at det flere steder halter med troværdigheden i Erik Solbakke Hansens tilståelser. Hans forklaringer ændrer sig efterhånden, og der er ikke nogen håndfaste beviser eller vidner til at bekræfte forbrydelserne.

I en pressemeddelelse skriver TV 2, at historien for deres vedkommende begyndte med et tip fra en pensioneret efterforsker hos Rejseholdet, Jørn Gravesen. Han har i 30 år været i tvivl om, hvor vidt alt gik rigtigt til.

”Jeg forsøgte virkelig på at lægge den dér undren fra mig og sagde: ’Hold nu op, Erik Solbakke er jo dømt, og alt er forhåbentligt gået fuldstændigt rigtigt til.’ Men jeg kunne simpelthen bare ikke slippe min undren om det her,” udtaler Jørn Gravesen.

Tilståelsen består af fire afsnit, og der bliver vist ét om ugen på TV 2 og TV 2 Play.

Kommentarer

Tema om true crime

Ekkos aktuelle #85 byder på et stort tema om true crime.

Vi ser på genrens litterære oprindelse og sager som ubådsmorderen Peter Madsen og Scandinavian Star. 

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko