Nyhed
11. juli 2008 | 16:01

Twin Peaks er tilbage

TV 2 Zulu starter i aften på at genudsende kultserien over dem alle.

Af Julie Bloch Pedersen

Laura Palmer, Dale Cooper, The Black Lodge, mystiske Bob, en dansende dværg og "a damn good cup of coffee".

David Lynch' serie om lillebyen Twin Peaks, hvor intet er, hvad det foregiver, var kult samme øjeblik, seriens første afsnit rullede over tv-skærmen i 1991.

Hver episode blev optaget på VHS-bånd og utrætteligt genset af fans. Der skød særlige Twin Peaks-klubber op, og David Lynch oplevede et folkeligt gennembrud med skyhøje seerratings i USA, otte nomineringer ved Emmy Awards i 1990 og tre Golden Globes i 1991.

I aften fredag starter TV 2 Zulu, der selv gerne vil være kult, på at genudsende samtlige 30 episoder.

Uforudsigelig magi
Seriens handling tager sin begyndelse, da byens skønhedsdronning Laura Palmer (Sheryl Lee) findes brutalt myrdet nær det lokale savværk. FBI sender deres special-agent, den kaffe- og tærteglade Dale Cooper (Kyle MacLachlan), til Twin Peaks, en lille flække, der ligger mellem to bjergtinder i det nordlige USA på grænsen til Canada.

Mordmysteriet involverer et omfattende persongalleri, for alle i lillebyen har tilsyneladende haft et forhold til Laura.

Plottet forgrener sig til et multiplot, hvor der generøst også er plads til skæve, syrede og urkomiske sidespring - og til Badalamentis magiske musik med vokalisten Julee Cruise, der selv optræder i serien som bar-sangerinde.

"Jeg elskede virkelig Twin Peaks-universet," har David Lynch udtalt til avisen The Globe and Mail. "Jeg elskede karaktererne, og jeg elskede at blive involveret i den verden. Serien rummede en magi, som ingen kunne have forudset."

Tvunget til at løse mordgåde
Efter Twin Peaks har David Lynch bevæget sig i en stadigt mere eksperimenterende retning med labyrintiske værker som Lost Highway, Mulholland Drive og senest Inland Empire. Det var faktisk også planen, at Twin Peaks i endnu højere grad skulle have brudt med tv-seernes forventninger.

"Mordet på Laura Palmer skulle slet ikke have været opklaret," har David Lynch senere afsløret. "Men vi var tvunget til det af publikum, som skrev til tv-selskabet, fordi de ville vide, hvem morderen var."

I stedet skulle serien have fortsat uden en egentlig slutning i sigte.

"Man kan bevæge sig dybere og dybere ind i et univers og opdage flere og flere ting. En spillefilm har en slutning, men det har den fortløbende historie ikke. Den kan bare blive ved og ved, og hvis ideerne fortsat kommer strømmende, kan det blive virkelig interessant," siger Lynch til netmagasinet Entertainment Weekly.

Niveauet daler
David Lynch og hans manuskriptforfatter og med-producer Mark Frost havde stor kontrol over den første sæsons otte afsnit, og de udvalgte nøje, hvilke folk der skulle instruere de episoder, som Lynch ikke selv stod for.

Men de formåede ikke at bibeholde kontrollen over anden sæsons 22 episoder. Andre instruktører kom til, og seriens formidable niveau dalede afsnit for afsnit.

Den efterfølgende spillefilm Fire Walk With Me fra 1992, som handler om de sidste syv dage i Lauras liv, fik ligeledes en meget hård medfart, og Lynch er heller ikke synderligt tilfreds med resultatet.

"Filmen befandt sig i Twin Peaks' univers, men Twin Peaks havde overlevet sig selv. Den følelse, vi startede ud med, var meget forskellig fra følelsen, vi havde, da vi afsluttede filmen. Folk havde fået nok," siger David Lynch, der i øvrigt ligesom Dale Cooper elsker kaffe og i 2007 lancerede sit eget kaffemærke, Signature Cup.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko