Nyhed
23. juli 2010 | 13:04

Uenighed om støtte til små biografer

Socialdemokraternes kulturordfører foreslår, at man laver en lånepulje, så små biografer kan investere i digitalt udstyr. Forslaget deler filmbranchen.
Af Andreas Straarup

Det kan være dyrt at vise film i biografen. De samlede omkostninger for en filmkopi overstiger let 16.000 kroner, og det kræver en uddannet filmoperatør at få filmen afspillet.

I Ekko #44 skriver Loke Havn, tidligere formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark, om hele processen med at vise film. Den bliver betydeligt lettere og billigere, hvis man udskifter de gamle filmkopier med digitale versioner, men det er ikke så ligetil, som det lyder.

Digitalt fremvisningsudstyr er nemlig dyrt. Og ifølge Mogens Jensen, der er kulturordfører for Socialdemokraterne, vil det koste et sted mellem 500.000 og 750.000 kroner at få installeret i en mindre biografsal.

Lån på lempelige vilkår

Det er store beløb for små biografer, og derfor mener Mogens Jensen, at man bør hjælpe biograferne på vej.

”Vi foreslår, at staten sammen med filmdistributørerne og producenterne laver en lånepulje på meget lempelige vilkår. Puljen skal gøre det muligt for biograferne at investere i nyt digitalt udstyr,” siger Mogens Jensen.

Han henviser til, at biografsammenslutningen Danske Biografer vurderer, at 75 biografer er i fare for at lukke, hvis de ikke får støtte. Og han stiller sig uforstående over for, at kulturminister Per Stig Møller endnu ikke har iværksat en støtteordning.

Urealistisk forslag

Hos Kulturministeriet ønsker man ikke at udtale sig om sagen, før forhandlingerne om filmaftalen 2011-2014 går i gang til efteråret.

Formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, er kritisk over for forslaget.

”At der er en politisk vilje til at hjælpe biograferne i udkantsområderne af Danmark, er selvfølgelig positivt. Men en lånepulje forekommer mig urealistisk, for det vil ikke være muligt for biograferne at betale tilbage,” siger Kim Pedersen.

I stedet for en lånepulje foreslår han, at man laver en statslig støtteordning, hvor små biografer decideret får tildelt en engangsstøtte til at indkøbe udstyr for.

Et statsligt anliggende

At producenter og distributører skal være med til at finansiere lånepuljen, anser Kim Pedersen for at være usandsynligt.

”De lukningstruede biografer repræsenterer kun fire procent af den samlede omsætning, og det er ikke nok til, at amerikanske producenter vil have en interesse i det,” siger han.

Direktør for Producentforeningen, Klaus Hansen er enig i, at en støtteordning skal være et rent statsligt anliggende.

”Hvis man kulturpolitisk mener, at det er vigtigt at hjælpe små biografer - og det kan jeg have meget stor forståelse for - så må det være en statslig opgave,” siger han og tilføjer:

”Ligesom det ikke er biografernes opgave at finansiere producenternes udstyr, så er det heller ikke producenternes opgave at finansiere biografernes udstyr.”

Fælles ansvar

Argumentet for, at producenter og distributører skal bidrage er, at de kommer til at spare en masse penge på filmkopier, hvis biografer investerer i digitalt udstyr.

Men hos Det Danske Filminstitut forventer man ikke, at det vil blive let at overtale producenter og distributører.

”Det er et fælles ansvar for biografer, producenter, distributører, staten og kommuner at sikre de små biografers overlevelse. Men det er meget svært at finde en løsning på, hvordan omkostningsfordelingen skal være,” siger administrerende direktør Henrik Bo Nielsen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko