Nyhed
19. sep. 2016 | 16:23

Under sandet er Danmarks Oscar-bud

Foto | Gordon A. Timpen
Sergent Carl Rasmussen (Roland Møller) er splittet imellem hævnfølelse og barmhjertighed i Under sandet, der handler om tyske soldater, heriblandt Sebastian (Louis Hofmann), der skal rydde Vestkysten for miner.

Martin Zandvliets Anden Verdenskrigsdrama kommer til at kæmpe om Oscar-statuetten med film som tyske Toni Erdmann, svenske En mand der hedder Ove og chilenske Neruda.

Af Claus Christensen

Det gik nøjagtigt som forventet, da den danske Oscar-komité i dag trådte sammen og valgte Danmarks bud på en statuette i kategorien ”best foreign film”.

Oscar-komitéen, der består af syv branchefolk og ledes af Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen, havde på forhånd udvalgt tre film: Martin Zandvliets Under sandet, Thomas Vinterbergs Kollektivet og Lisa Ohlins De standhaftige.

Valget faldt på Martin Zandvliets Under sandet, som både har vundet Bodil- og Robert-prisen for bedste film i 2016 og desuden har hentet en række internationale priser hjem til Danmark.

Filmen er baseret på et fortrængt kapitel i befrielsen i 1945, hvor Danmark satte tyske krigsfanger til at rydde miner på Vestkysten – et job, der kostede adskillige menneskeliv.

I feltet var det uden tvivl den stærkeste film, der fortæller en humanistisk historie om, at der selv bag den grummeste fjende gemmer sig helt almindelige mennesker.

Spørgsmålet er så, hvor store chancer Under sandet har. Faktisk ser de ganske gode ud, idet der i år ikke er et suverænt mesterværk som den ungarske Sauls søn, der fortjent løb med Oscar’en i februar for næsen af Tobias Lindholms Krigen.

Farligste konkurrent tegner til at blive Maren Ades forrygende Toni Erdmann, der ubegribeligt blev forbigået af Cannes-juryen i maj. Men Toni Erdmann er en komedie, som ofte trækker det korteste strå, når Oscar-medlemmerne ifører sig alvorstøjet og går til stemmeurnerne.

Også Sverige sender en komedie, nemlig En mand der hedder Ove, mens Norge – ligesom Danmark – satser på Anden Verdenskrig med Kongens nei, som skildrer Tysklands invasion af Norge i 1940. Finlands bud er den underfundige underdog-film, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, der handler om en bokser med mindreværdskomplekser.

Vi kan glæde os over, at Rumænien er gået uden om den tidligere Guldpalmevinder Cristian Mungius fremragende Gradutation og i stedet har valgt familiedramaet Sieranevada, som sandsynligvis er for lang og indforstået for de overvejende amerikanske Oscar-medlemmer.

Zandvliet slipper også for Dardenne-brødrene, da Belgien har indstillet kup-thrilleren The Ardennes, og han behøver heller ikke bekymre sig om den brasilienske perle Aquarius, som er blevet fravalgt, efter at instruktøren har kritiseret landets magthavere.

Til gengæld står Chile stærkt med Pablo Larraíns Neruda, en innovativ biopic om digteren Pablo Neruda, som måtte flygte i slutningen af 1940’erne, fordi han var medlem af kommunistpartiet. Og den tidligere Oscar-vinder Asghar Farhadis The Saleman skal man bestemt heller ikke afskrive.

Årets Oscar-fest finder sted 26. februar 2017, men først skal Under sandet forsøge at blive nomineret. De fem nominerede i kategorien ”bedste ikke-engelsksprogede film” offentliggøres 24. januar 2017.

Foreløbig liste over film indstillet til Oscar

A Father’s Will – Kirgisistan
A Flickering Truth – New Zealand
Apprentice – Singapore
Alias Maria – Colombia
Barakah Meets Barakah – Saudi Arabien
Breadcrumbs – Uruguay
Chevalier – Grækenland
Chromiun – Albanien
Clash – Egypten
Death in Sarajevo – Bosnien-Herzegovina
Desierto – Mexico
Earthquake – Armenien
El clásico – Irak
En mand der hedder Ove – Sverige
Flor de Azúcar – Den Dominikanske Republik
From Afari – Venezuela
The Flower of Aleppo – Tunesien
Haha to Kuraseba – Japan
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki – Finland
Home Sweet Home – Kosovo
House of Others – Georgien
Julieta – Spanien
Karma – Thailand
Kills on Wheels – Ungarn
Kongens nei – Norge
Letters from War – Portugal
Little Secret – Brasilien
Losers – Bulgarien
Lost in Munich – Tjekkiet
Ma’ Rosa – Filippinerne
A Mile in My Shoes – Marokko
Mother – Estland
My Life as a Courgette – Schweiz
Neruda – Chile
On the Other Side – Kroatien
Parting – Afghanistan
Sasipuedes – Panama
Seneca’s Day – Litauen
Sidste nat i Caracas – Venezuela
Sieranevada – Rumænien
Stefan Zweig: Farewell to Europe – Østrig
Tanna – Australien
The Age of Shadows – Sydkorea
The Ardennes – Belgien
The Black Hen – Nepal
The Companion – Cuba
The Flower of Aleppo – Tunesien
The Happiest Day in the Life of Ollie Mäki – Finland
The Salesman – Iran
The Well – Algeriet
Toni Erdmann – Tyskland
Tonio – Holland
Train Driver’s Diary – Serbien
Ukrainian Sheriffs – Ukraine
Under sandet – Danmark
Very Big Shot – Libanon
Videophilia (and Other Viral Syndromes) – Peru
Voices from Chernobyl – Luxembourg
Yellow Flowers on the Green Grass – Vietnam

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko