Anbefaling
27. sep. 2013 | 11:09

MÅNEDENS FILM: To venner

Foto | Paw Charlie Ravn
Tågede, forfaldne byer befolkes af skyggemennesker i den lovende animationskortfilm To venner, der stadig kan ses på Ekko Shortlist.

Paw Charlie Ravns To venner varsler, at der måske er noget stort i vente i dansk animationsfilm, skriver manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig om den ufortjent oversete film på Ekko Shortlist.

Af Nikolaj Scherfig

Hvis man søger langt nok ned ad Ekkos All Time Shortlist, finder man på en ydmyg 53. plads en lille animationsfilm på bare otte minutter. Den var bobler engang i juni og fik i alt nul uger på top ti.

To venner er kort sagt røget under brugernes radar, og det har den ikke fortjent.

Filmen er instrueret af Paw Charlie Ravn, der er et af de seneste par årganges mest lysende talenter fra animationsuddannelsen på Den Danske Filmskole, og To Venner var en markant afgangsfilm i 2010.

Skyggemennesker i forfaldne byer
Historien foregår i en dystopisk verden uden kvinder, hvor muterede mænd går savlende rundt, seksuelt frustrerede, på jagt efter noget, som ikke længere er der.

To drenge prøver at holde sammen. De er de eneste normale. Nå, ja, den ene dreng er måske ikke så meget en dreng, når det kommer til stykket. Han begynder at bløde mellem benene, og en sart kærlighedshistorie med en overraskende slutning tager form.

Det er en fin og sanselig historie, der på en sober måde skildrer den spirende seksualitet blandt børn på tærsklen til ungdommen i en verden, som er gået amok.

Men det, der sparker benene væk under én, er nogle overraskende billeder af den dystopiske verden, som vidner om en ambition, man ellers kun ser i for eksempel Hayao Miyazakis animationsunivers.

Tågede, forfaldne byer med gigantiske pladser, som skyggemennesker sniger sig over. Det er imponerende. Og Paw Charlie Ravn accelererer handlingen ved at knalde effekter på sine billeder, hvilket ikke er set før i dansk animationsfilm.

Noget stort i vente
Nyd den her lille perle og glæd jer til, at Paw Charlie Ravn næste film, den 24 minutter lange Børnenes verden, der havde premiere på den nyligt afholdte Buster Filmfestival.

Måske rammer den også en dag Ekkos Shortlist. Her er i hvert fald en lille smagsprøve.

Paw Charlie Ravn er værd at holde øje med, og To venner og Børnenes verden varsler, at der måske er noget stort i vente i dansk animationsfilm, som dengang Terkel i knibe og Rejsen til Saturn hærgede de danske biograflærreder i midten af 00’erne.

Kommentarer

Månedens film

Hver måned skriver en personlighed – for eksempel en kritiker eller kunstner – om en film på Ekko Shortlist, der ikke har fået den opmærksom, som den fortjener.

Formen kan være en anmeldelse, et personligt essay eller noget helt tredje.

Målet er at fremhæve film på Ekko Shortlist, der er blevet lidt overset eller måske er gået i glemmebogen.

Nikolaj Scherfig

Født 1961 i København.

Uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 1989.

Var i 1993 medforfatter på manuskriptet til Det forsømte forår, en filmatisering af farfaren Hans Scherfigs roman.

Har sammen med Bo hr. Hansen skrevet julekalenderne Jesus & Josefine og Mikkel og guldkortet, begge sendt på TV 2.

Episodeforfatter til tv-serierne TAXA, Rejseholdet og den aktuelle Broen.

Spillefilmkonsulent fra 2003-2006.

© Filmmagasinet Ekko