Nyhed
17. okt. 2005 | 10:54

Venstre vil stadig spare på film

Det er nu Venstres officielle politik, at der skal skæres i filmstøtten, siger chefkonsulent i partiet. De Konservative er stadig imod.
Af Mads R. Mariegaard

"Princippet, om at saltvandsindsprøjtningen til dansk film skal justeres  det vil sige skæres nedad i forhold til sidste filmaftale  er Venstres politik nu," siger Frank Laybourn, chefkonsulent i Venstres politiske økonomiske sekretariat, til EKKO. Med "saltvandsindsprøjtning" mener han de 200 millioner kroner, som dansk film har fået tilført ekstra i den nuværende filmaftale.

Under sommerens filmdebat foreslog Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby at skære cirka femten procent i filmstøtten  svarende til cirka 150 millioner på fire år eller omtrent den nuværende 60/40-ordning, som støtter de mest kommercielle film. "Jeg finder det relevant at debattere, om den omfattende støtte til dansk film bør videreføres for tid og evighed, og om der ikke findes muligheder for at tilføre mere privat kapital," sagde hun dengang til Ritzau.

"Det vil få store konsekvenser"
I august blev forslaget behandlet af Venstres folketingsgruppe, som omtaler det i dens kulturpolitiske debatoplæg, Det kreative potentiale. "Når filmaftalen (...) udløber til næste år, ønsker Venstre at omprioritere midler til en satsning på musik, design og arkitektur," står der i oplægget.

I samme afsnit henviser Venstre til Det Danske Filminstituts rapport om "mekanismer til fremme af private investeringer i dansk film", hvor det "vurderes, at op mod femten procent  omkring 150 millioner kroner  vil kunne hentes fra private sponsorater, så fremt fradragsmulighederne på området udvides. Det støtter Venstre."

På Filminstituttet mener Jørgen Ramskov, områdedirektør for produktion og udvikling, at Ellen Trane Nørby læser rapporten forkert. "Rapporten peger på, at skatteordninger kan fungere som et supplement til den nuværende støtte. Hvis de tænkes som en erstatning - for eksempel for den nuværende 60/40-ordning  vil det få store konsekvenser. Erfaringerne viser, at investorerne primært går efter fradragene. Groft sagt er de ligeglade med, hvordan filmene bliver. Desuden indeholder 60/40-ordningen en kvalitativ vurdering af filmene. Sparer man den væk, bliver filmene rent kommercielle," siger han.

De Konservative er imod
Der står ikke i Venstres oplæg, hvor meget der skal spares. Ellen Trane Nørby henviser til formuleringen om, at 150 mllioner kroner kan hentes fra private sponsorater. Hendes partifælle Eyvind Vesselbo hæfter sig ved, at der ikke står, at der skal spares 150 millioner kroner. "Dér tager vi debatten internt og retter til og fra," siger Frank Laybourn, chefkonsulent i Venstre.

Forslaget vil blive et af Venstres indspark til næste års forhandlinger om den nye filmaftale. Spørgsmålet er, om andre partier vil støtte forslaget. Det ville ingen i sommers. Heller ikke regeringspartneren De Konservative, og partiets kulturordfører Jacob Axel Nielsen har ikke ændret mening.

"Vi er ikke enige i forslaget, og så tror jeg ikke, det kommer ret meget videre. Hvis man ikke kan blive enige, fastholder man jo status quo. Ellen Trane Nørby ser på det ud fra en mangfoldighedsbetragtning om, at vi skal støtte det hele bredt. Vi synes, man skal gøre nogle områder virkelig kvalitetsbetonede, og det er lykkedes med film," siger han.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko