Nyhed
09. juni 2010 | 11:18

Verdens bedste fodboldfilm

Eric Cantona i socialrealistisk drama og Pelé på fodboldbanen med Sylvester Stallone. Ekko præsenterer de ti bedste fodboldøjeblikke fra filmens verden.
Af Andreas Ebbesen Jensen

”Nogle mener, at fodbold er et spørgsmål om liv eller død. Det gør jeg ikke. Fodbold er meget vigtigere end det,” sagde Liverpool-bossen Bill Shankly engang.

Og når den 19. udgave af VM i fodbold sparkes i gang på fredag, vil den legendariske managers ord garanteret give genlyd hos de millioner af fodboldfans, der knæler ved fodboldens alter og beder til, at boldkunstnere som Messi, Rooney og Ronaldo vil føre deres landshold til tops.

For fodbold er ikke blot en sportsgren. Fodbold er gud, som titlen på en ny dansk dokumentarfilm lyder, og i den forbindelse har vi her på Ekkos redaktion udvalgt de bedste film om sporten, der kan kaste selv de største knudemænd ud i kærlige omfavnelser.

Den opmærksomme læser vil nok bide mærke i, at der ud over John Hustons Victory ikke er amerikanske film på listen. Men det er der en helt speciel grund til.

Fodbold har altid stået i skyggen af amerikansk fodbold, basketball og baseball hos den amerikanske befolkning, og derfor er Hollywood noget berøringsangste over for sportsgrenen.

Det kunne nu ellers være sjovt at se Tom Cruise i rollen som Lionel Messi eller Eddie Murphy give den gas som stjerneangriberen Thierry Henry.

Top 10 listen er som følger:

Looking for Eric


Ken Loach’ hjertevarme fortælling om postbuddet Eric Bishop, der får hjælp af sit store idol Eric Cantona til at turde se kærligheden i øjnene og sige fra over for byens bøller. ”Jeg er ikke et menneske. Jeg er Cantona,” siger den legendariske fodboldspiller på et tidspunkt i filmen, og efter at have genset mange af hans tryllerier på banen, er det svært at være uenig.


Bedre end Beckham


Fodbold får ofte skudt i støvlen, at den er en udpræget mandesport, men filmen, der var med til at gøre Kiera Knightly til en stjerne, viste, at der også er plads til tøserne på grønsværen. Filmen har fodboldspillet som omdrejningspunkt, men handler i lige så høj grad om de socialle og kulturelle forskelle, der er, når man lever som fremmed i et andet land.


... Og det var Danmark


Okay, den hører måske ikke til blandt verdens bedste fodboldfilm. Men man bliver som dansker aldrig træt af at se Preben Elkjærs bukser revne eller høre Svend Gehrs råbe "det er genialt det der," da Michael Laudrup finter hele Urguays forsvar under VM i Mexico i 1986. Og så er der selvfølgelig også EM-finalen i 1992, som det fodboldglade danmark stadig lever højt på.


Fever Pitch


Med over en million solgte eksemplarer af selvbiografien Fever Pitch var vejen banet for, at forfatteren Nick Hornbys historie om kærligheden til den engelske klub Arsenal kunne overføres til film. Colin Firth spiller hovedrollen som læreren, hvis kærlighedsliv udvikler sig parallelt med de op- og nedture som yndlingsklubben Arsenal oplever i sæsonen.


Victory


Michael Caine, Sylvester Stallone og fodboldlegenderne Pelé og Bobby Moore. John Huston havde sat et stærkt hold til denne firserklassiker, der handler om den skæbnesvangre fodboldkamp mellem en gruppe engelske krigsfanger og en flok onde nazister. Skuespillet fra Pelé er måske ikke Oscar-materiale, men underholdningsværdien er i top hele vejen igennem.


Rudi og Cursi


Mexicansk komedie om to halvbrødre, der en dag får chancen for at slå igennem som professionelle fodboldspillere, men som korrumperer deres talent med øl, fisse og pinlige optrædener. Ekkos egen Rasmus Brendstrup havde følgende roser med til filmen. ”Den burde være pligtstof for has-beens som Maradona og Romario. Rudi og Cursi er morsom, idiotisk i sit tonefald, men med en underliggende sårbarhed.”


Le Ballon D’or


Nu når VM foregår i Sydafrika, ville det næsten være en synd ikke at have denne fantastiske børnefilm med, der netop foregår i Afrika. Drengen Bendani vokser op i en forarmet landsby og drømmer om at blive professionel fodboldspiller. Hans talent får ham til Europa, men successen er bittersød, da han må forlade sin familie for at kunne brødføde dem.


Zidane: A 21st Century Portrait


Året var 2005 og Real Madrid spillede mod Villareal i den spanske liga. Real Madrids ubestridte største stjerne var Zinedine Zidane, og under kampen var der 17 kameraer rettet mod den franske midtbanegeneral. Hans tryllerier på banen i den kamp udgører rammen for dokumentarfilmen Zidane: A 21st Century Portrait. 90 minutter, én mand, én bold. Fascinerende.


Maradona


I kvartfinalen mod England i 1986 scorede den argentinske angriber Diego Maradona med guds hånd, og for mange argentinere bliver den lille fodboldspiller set som netop dét — en forlængelse af gud. Den serbiske instruktør Emir Kusturica har med sine egne ord prøvet at skildre ”alle afkrogene af Maradonas liv,” i sin dokumentarfilm, der slet og ret bærer fodboldlegendens navn. Klippet fra filmen viser Maradona synge en sang om, ja, sig selv.


The Damned United


Filmen skildrer træneren Brian Cloughs 44 dramatiske dage med den engelske storklub Leeds i 1974, som han overtog efter den meget populære Don Reives. Clough har et horn i siden på den gamle træner, og vil gøre tingene helt anderledes, men spillerne og ledelsen er ikke sådan til at stikke i. Filmen er skrevet af Peter Morgan, som også stod bag The Queen og Frost/Nixon, og er en glimrende skildring af den engelske fodboldkultur i 70’erne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko