Portræt
05. jan. 2024 | 11:52

Viaplay fremlægger plan for dramaproduktioner

Foto | Viaplay

Mikkel Boe Følsgaard spiller svenskerdræber i den store Viaplay-produktion Stockholm Bloodbath, som får premiere 18. januar. 

Den kriseramte streamingtjeneste udgav 40 egenproduktioner i 2021, men må nu nøjes med maksimum ti årlige originale dramaproduktioner på tværs af de nordiske lande.

Af Frederik Hoff

Viaplay ville være Nordens Netflix.

Planen var at producere 40-60 tv-serier og 24 spillefilm om året, og selskabet var en meget stor del af det produktionsboom, som den danske film- og tv-branche oplevede for få år siden.

Men nu ser det ganske anderledes ud.

Ifølge Mediawatch, som citerer det svenske medie Dagens Media, vil Viaplay Group nu lave ”op til” ti originale dramaproduktioner om året på tværs af Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Dertil kommer non-scripted indhold, altså produktioner, der hverken er sport eller fiktion, blandt andet reality-tv.

I 2021 havde Viaplay til sammenligning premiere på over 40 egenproduktioner.

”Vi har justeret vores indholdsstrategi for endnu bedre at imødekomme seeradfærden på Viaplay, hvor 90 procent af seningen – bortset fra sport – er på store indkøbte serier og film samt såkaldt non-scripted content. Dér skruer vi i stedet op,” siger den svenske Viaplay-topchef Alexander Tanno til Dagens Media.

Det store kollaps
Det var i sommeren 2023, at streamingtjeneste oplevede et kollaps af dimensioner.

Den tidligere direktør Anders Jensen blev erstattet, 30 procent af medarbejderne blev afskediget, og Viaplay meldte ud, at de ville beskære fiktionsproduktionen med 80 procent for i stedet at satse på mere sikre investeringer i sport og reality-tv.

Den nye chef, Jørgen Madsen Lindemann, trådte frem og fortalte, at tjenesten i 2022 havde brugt 29 procent af koncernens indholdsudgifter til egenproduceret fiktion. Men det havde kun tiltrukket otte procent af det samlede minutforbrug på Viaplay.

Som for at hælde salt i såret tilføjede han, at de mest sete fiktionsprogrammer har været de amerikanske dramaserier Chicago Fire og Chicago P.D. Det var noget af en bet for de danske filmfolk, som havde lagt store kræfter i serier som Riget Exodus og Drømmeren – Karen Blixen bliver til.

Sidst på året offentliggjorde Viaplay et – meget forsinket – kvartalsregnskab, som viste et driftstab på 538 millioner svenske kroner, altså 356 millioner danske.

Regnskabet kom sammen med en drastisk redningsplan, hvor fire milliarder aktier skal sælges til én svensk krone stykket.

En dosis hovmod
Viaplays nedtur er en af grundene til, at der ifølge en undersøgelse fra Producentforeningen bliver investeret halvt så meget i dansk fiktion til streaming i 2024 sammenlignet med 2022.

”Viaplay gik dybest set fra 100 til nul på fjorten dage,” som Det Danske Filminstituts direktør Claus Ladegaard formulerer det i nyt nummer af Ekko.

I et tema om krisen i dansk film diskuterer Ladegaard og Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov, hvordan branchen havnede i krisen, heriblandt situationen med Viaplay.

I samme tema undersøger medieeksperten Claus Bülow Christensen i en artikel, hvordan det kunne gå så galt med Viaplay. Ifølge ham er en del af forklaringen overmod tilsat en god dosis hovmod.

Bestil Ekko #95 og læs mere om situationen hos Viaplay og krisen i dansk film.

Trailer: Stockholm Bloodbath

Kommentarer

Viaplay i Ekko #95

Det nye nummer af Ekko byder på et tema om krisen i dansk film og tv.

Medieeksperten Claus Bülow Christensen undersøger, hvordan det kunne gå så galt for Viaplay. 

Vi taler med to af landets førende filmbosser, som diskuterer dansk films fremtid. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko