Nekrolog
30. apr. 2019 | 10:24

Vigtig afroamerikansk instruktør er død

Foto | Mptvimages
Instruktør John Singleton (tv.) sammen med Cuba Gooding Jr., Ice Cube og Morris Chestnut under optagelserne af Boyz n the Hood i 1990.

Manden bag Boyz n the Hood blev som den første afroamerikaner Oscar-nomineret for bedste instruktør. John Singleton er død 51 år gammel.

Af Nicki Bruun

John Singleton var bare 24 år gammel, da han i 1992 blev Oscar-nomineret for bedste instruktør og manuskript for debuten Boyz n the Hood.

Det gør ham til den yngste instruktør og første afroamerikaner nogensinde, der er blevet nomineret til instruktørprisen ved Oscar-uddelingen.

Desværre er John Singleton også gået bort i den alt for unge alder af 51 år, bekræfter hans familie ifølge amerikanske medier.

Han led af forhøjet blodtryk og blev indlagt på hospitalet i Los Angeles den 17. april efter et slagtilfælde. Han har angiveligt været i koma de seneste dage. I går mandag blev der slukket for maskinen, som holdt ham i live, og Singleton døde få timer efter.

Dermed har amerikansk film mistet en af sine vigtige afroamerikanske stemmer.

En sand inspiration
At John Singleton har haft en stor betydning for det amerikanske samfund, behøver man bare at læse reaktionerne på hans død, for at finde ud af.

”Jeg vil for evigt savne min bror John Singleton,” skriver Spike Lee på Twitter og fortsætter: ”Vi har været tætte venner, siden første gang vi mødtes, og har gennem årtierne opmuntret hinanden i denne industri, hvor vi ikke skal have lov til at vinde.”

Også nyere tids nok største afroamerikanske filmskaber, Jordan Peele, er kommet med tilkendegivelser om Singleton på sociale medier.

”RIP John Singleton. Det er så trist. John var en modig kunstner og en sand inspiration. Hans vision ændrede alt,” skriver instruktøren bag Get Out og Us.

Muligheder til andre
John Singletons karriere toppede nok med Boyz n the Hood, men instruktøren stod også bag film som Shaft fra 2000 med Samuel L. Jackson i hovedrollen som den ikoniske politimand.

Hans titler tæller også dramafilm som Poetic Justice og Higher Learning fra 90’erne, mens han i 00’erne instruerede actionfilm som 2 Fast 2 Furious og Four Brothers.

De senere år af karrieren instruerede John Singleton særligt afsnit af tv-serier som Empire, American Crime Story og Billions.

Han var foruden instruktør også producer og manuskriptforfatter på serien Snowfall, der ligesom de fleste af hans film foregår i hjembyen Los Angeles og handler om afroamerikanere.

Som producer var John Singleton også meget fokuseret på at give muligheder til andre afroamerikanere. Kunstnere som musikeren Janet Jackson og skuespilleren Regina King takker på sociale medier filmskaberen for at have været med til at sparke liv i deres karrierer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko