Nyhed
15. maj 2007 | 05:59

Vindmøller redder Leth-film

Af Claus Christensen

Jørgen Leths store filmværk på dvd takket være gavmild mæcen.

Filminstruktøren Jørgen Leth har længe ytret ønske om, at hans store filmværk blev tilgængelig på dvd.

Det Danske Filminstitut har måttet melde pas over for den økonomiske side af sagen, men nu er Leths bøn blevet hørt af en vingemilliardær, for hvem 6-7 mio. kr., som udgivelsen koster, blot er et greb i lommen.

Den gavmilde mæcen hedder Flemming Skouboe. Han optræder hyppigt på uofficielle lister over Danmarks 20 rigeste mennesker, men lever til daglig et tilbagetrukket liv.

Formue på vindmøller
58-årige Flemming Skouboe skabte sin formue på opbygningen og senere salget af vindmølle-virksomheden LM Glasfiber. I dag ejer han investeringsselskabet Møllehegnet Holding, der ifølge Jyllands-Posten havde en egenkapital på 1,5 mia. kr. og udbetalte 80 mio. kr. i udbytte i 2005.

Flemming Skouboe er passioneret jæger og ejer Fænø i Lillebælt, en ø på 388 ha, som er lukket for offentligheden. Her har han opført en moderne trefløjet herregård med riddersal, bibliotek, Danmarks efter sigende bedste vinkælder, våbenrum og meget mere. Hele herligheden kan lejes, men ikke af hvem som helst. Prisen er efter sigende ikke under 200.000 kr. — om dagen!

Tropical Mix
Jørgen Leths filmværk strækker sig over 40 år og kommer til at fylde seks dvd-boxset, der udgives af Det Danske Filminstitut over de næste to år. Sidste dvd i rækken ventes således på gaden i foråret 2009. 

Udgivelsesserien lægger stærkt ud. Den første dvd byder på Leths mesterlige filmdigt Det perfekte menneske (1967), Livet i Danmark (1971), Det gode og det onde (1975), Notater om kærligheden (1989) og De fem benspænd (2003), hvor Lars von Trier udfordrer Leth med drilagtige filmopgaver. Box-settet byder desuden på ikke tidligere udgivet materiale, der serveres under den lokkende titel, Tropical Mix.

Dvd-boxen udgives 14. juni, hvor Jørgen Leth fylder 70 år. Begge dele fejres med et arrangement i Filmhuset, hvor Lars Movin interviewer Leth on stage. Og mon ikke der også bliver mulighed for at hilse på dagens glade giver, Flemming Skouboe?

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko