Ekko Shortlist Awards 2020
26. nov. 2020 | 14:43

Thomas Vinterberg hylder Shortlist-instruktør

Foto | Janus Engel Rasmussen
Andrias Høgenni havde mundbindet på, da Thomas Vinterberg og Helene Reingaard Neumann kaldte ham op på scenen som vinder af fiktionsprisen ved Ekko Shortlist Awards.

Ikki illa meint er en virkelig god film. Rørende, tankevækkende, klog,” sagde Thomas Vinterberg, da han overrakte fiktionsprisen til Andrias Høgenni ved Ekko Shortlist Awards.

Af Nicki Bruun

”Jeg må indrømme, at jeg virkelig ikke ved, hvad jeg skal sige,” sagde Andrias Høgenni, da han rystende, svedig og med egne ord ”blank og ædru” gik på scenen for at modtage prisen for bedste fiktion.

Feltet i år var på forhånd udråbt til at være det stærkeste nogensinde i Ekko Shortlist Awards’ syvårige historie.

Og det var ingen ringere end instruktøren Thomas Vinterberg, der sammen med sin kone – skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann – indtog scenen for at overrække prisen.

”Forpulede lortefilm … findes der mange af. Film er ofte enten kedelige, larmende, eller bare fuldstændigt uduelige i det hele taget,” sagde Thomas Vinterberg, der lige nu triumferer i danske biografer med Druk.

Værd at hylde
”Til gengæld har de kostet samfundet millioner af kroner, og som filmskaber har man bedt mennesker slide i måneder. Man har svigtet familie og venner, fået notorisk kaffesmag i munden og flækkede tænder af at skære dem om natten,” fortsatte Thomas Vinterberg.

”Til sidst er der jo også ydmygelsen. De bittesmå tal på Filminstituttets hjemmeside. Den manglende interesse fra omverdenen. Kollegerne, hvis blik slås forlegent ned i gulvet, når man går forbi dem. Eller endnu værre: De kolleger, der muntert taler om ens fiasko.”

Med et glimt i øjet gav instruktøren ordet videre til sin hustru, der citerede Ekkos medredaktør Peter Schepelern for, hvor meget der skal til for at lave en god film.

”Når det endelig sker, er det derfor afgørende at bemærke og hylde det. Derfor vil vi gerne takke Ekko for at skabe så vigtig en begivenhed som denne, hvor der kastes lys over de filmskabere, som virkelig er lykkes med deres film,” sagde Helene Reingaard Neumann, før Thomas Vinterberg åbnede konvolutten og afslørede vinderen.

”Det er en virkelig god film. Rørende, tankevækkende, klog. Og den hedder Ikki illa meint!”

Tak på færøsk
Andrias Høgenni takkede hele sit filmhold.

Særligt skuespillerne Mariann Hansen og Sissal Drews Hjaltalin, klipperen Ania de Sá og produceren Johannes Nørregaard fik tak for deres bidrag.

Tilblivelsen var helt speciel.

Filmen måtte laves på bare fire dage som en nødløsning, da det på grund af frygt for fugleinfluenza pludselig var umuligt at lave den film, som Andrias Høgenni havde planlagt som sin afgangsfilm fra filmuddannelsen Super16.

Ikki illa meint handler om to færøske kvinder i Danmark. De mødes i Føtex, hvor et drabeligt opgør mellem hylderne og kølediskene udspiller sig på baggrund af kommunikation på sociale medier.

Instruktøren er født i Danmark, men opvokset på Færøerne, og det var vigtigt for ham at give hjemlandets sprog plads i sin film.

”Jeg er vokset op uden at have set film på færøsk. Jeg var nitten år, før jeg så en decideret spillefilm, hvor jeg kunne høre og se mit eget modersmål i levende billeder. Så jeg har meget svært ved at beskrive, hvor dejligt det er at høre dig udtale Ikki illa meint,” sagde Andrias Høgenni til Thomas Vinterberg.

”Det er fantastisk, så tak for en fantastisk aften. Og tak til Super16,” fortsatte instruktøren og slog over i en taksigelse på færøsk, før han sluttede af med et ”Yes!” og i ren glæde sprang ned fra scenen i stedet for at tage den omstændelige tur ned ad trappen.

Seks film på Ekko Shortlist
Andrias Høgenni har været en af de mest aktive og toneangivende instruktører på Ekko Shortlist, siden onlinehitlisten for kortfilm kom til verden i 2013.

Ekko Shortlist var kun få uger gammel, da instruktøren gjorde sin ankomst med Harmoni, som blev lavet på den fynske filmuddannelse 18 Frames.

Siden har han været nomineret ved Ekko Shortlist Awards for indbrudskomedien Et knæk og venindedramaet Stina Karina, der er lavet på københavnske Super16.

Hans seks film på Ekko Shortlist tæller også Det mand ikke taler om, der dykker ned i tabuet omkring mandlige voldtægtsofre.

Varmt talentmiljø
Høgenni skrev for Ekko en dagbog om at være på den røde løber i bare tæer, da han sidste år vandt en pris i Cannes med netop Ikki illa meint.

Han havde ordentlige sko på og følte sig mere hjemme til weekendens prisuddeling i det danske.

”I Cannes føles verden enormt stor og farlig. Ved Ekko Shortlist Awards føles det meget varmt, fordi det er ens kolleger, venner og ligesindede, som er her,” fortalte Andrias Høgenni Ekkos reporter efter sejren.

”Jeg har set de andres film, og derfor er det ekstra dejligt at vinde prisen her. Jeg føler mig som del af et miljø, der er meget varmt, givende og dejligt. Det håber jeg en dag at kunne give tilbage til.”

Kommentarer

Andrias Høgenni

Andrias Høgenni

Født 1988 i Hvidovre, men opvokset på Færøerne.

Uddannet instruktør fra 18Frames i 2013 og fra Super16 i 2019.

Ikki ikka meint vandt prisen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards.

Film på Ekko Shortlist

Ikki ikka meint
2019

Et knæk
2016

Stina Karina
2016

Det mand ikke taler om
2013

Eina
2013

Harmoni
2012

© Filmmagasinet Ekko