Nyhed
17. mar. 2018 | 23:19

Vinterbrødre vinder kritikernes Bodilpris

Foto | Maria von Hausswolff
Elliott Crosset Hove og Victoria Carmen Sonne spiller hovedrollerne i Vinterbrødre, som har været den store prissluger ved de danske prisuddelinger.

Sol og vind blev delt lige, da Danske Filmkritikere med en enkelt undtagelse gav alle årets væsentligste film en Bodil.  

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Vinterbrødre blev med ni priser den store vinder, da den danske filmbranche for halvanden måned siden uddelte sine Robert-priser. 

Danske Filmkritikeres hæderkronede Bodil-uddeling kommer vanen tro efter Robert, som den af samme grund er kommet til at stå noget i skyggen af – også fordi forskellen på nomineringer og prisvindere er til at overse. 

Således cementerer kritikerne blot, at sidste år stod i islandske Hlynur Pálmasons tegn. Instruktørens abstrakte og stærkt visuelle brødredrama, der er blevet sammenlignet med Lars von Trier debutfilm Forbrydelsens element, vinder prisen for bedste danske film. 

Vinterbrødre vinder også prisen for bedste fotografering, som Maria von Hausswolff står bag. Hun vandt sidste år samme pris for Christian Tafdrups Forældre og er dermed den første nogensinde, som har vundet prisen to år i træk. 

Frygteligt fantastisk
Elliott Crosset Hove vandt Robert-prisen for bedste hovedrolle i Vinterbrødre, men hos kritikerne bliver han forståeligt nok overhalet af Dejan Cukic. 

Cukic har sit livs rolle som den adrenalinhungrende gambler Claus i Christian Dyekjærs imponerende, men desværre skammeligt oversete deroute-thriller Fantasten

Bodil kårer ligesom Robert Amanda Collins titelrolle i Christian Tafdrups En frygtelig kvinde som bedste kvindelige hovedrolle. 

Hun kroner dermed filmens overrumplende biografsucces med en sejr foran Bodil-dronningen Trine Dyrholm og Danica Curcic i kategorien, hvor også hele det unge ensemble fra Annika Bergs Team Hurricane var nomineret. 

Julie Christiansen, der er kendt for sin rolle i Milad Avaz’ Ekko Shortlist Awards-vinder Et lift, tager prisen som bedste kvindelige birolle for sin præstation i Avaz-brødrenes debutspillefilm Mens vi lever

Imens rider Søren Malling videre på Bodil-succesen. Sidste år vandt han for bedste mandlige hovedrolle i Forældre, mens han i år vinder bedste mandlige birolle for sin sympatiske skildring af Mogens Palle i Den bedste mand

Populær hævn
Fenar Ahmad gik dybt skuffet hjem fra Robert-festen, da hans Underverden måtte nøjes med to tekniske priser for klip og musik. 

Ved Bodil-uddelingen var hans populære hævn-actionfilm topscorer med fem nomineringer, men instruktøren må altså igen se sig overhalet af Vinterbrødre

Til gengæld er der en solid trøst i, at Underverden bliver belønnet med prisen for bedste manuskript, som Fenar Ahmad har skrevet med Adam August. Temmelig overraskende, for Underverden har mange kvaliteter, men lige netop manuskriptet, der læner sig forudsigeligt op ad de amerikanske forbilleder, er filmens svage punkt. 

Det modige og kønsrolledebatterende manuskript til En frygtelig kvinde havde været et mere oplagt valg, men det har åbenbart været for kontroversielt for den jury, der står for uddelingen af manuskriptprisen. 

Det kan dog også have spillet ind, at filmkritikerne tydeligvis gerne har villet dele sol og vind lige. Alle årets væsentligste film fik således en pris undtagen den pigepunkede Team Hurricane, som lidt ærgerligt måtte tage tomhændet hjem.

Hæder til animation
Den faste Æres-Bodil går til Lone Scherfig, der i sin foreløbige karriere har stået bag kæmpesuccesen Italiensk for begyndere og instrueret engelske film som An Education og Their Finest Hour

Dansk animation fejrer i disse år triumfer med senest Den utrolige historie om den kæmpestore pære. Årets Sær-Bodil går til animationsuddannelsen The Animation Workshop, filmselskabet Copenhagen Bombay og animationsfestivalen VOID for deres bidrag til dansk animation. 

Endelig går Henning Bahs-prisen for produktionsdesign til scenograferne Thomas Bremer og Nikolaj Danielsen for deres arbejde med Max Kestners sci-fi-film QEDA

Bodil-plaster på såret
Ved Bodil-uddelingen bliver der også uddelt priser for bedste dokumentar samt amerikanske og ikke-amerikanske film.

Ikke så overraskende går dokumentar-prisen til Firas Fayyad og Steen Johannessens Oscar-nominerede De sidste mænd i Aleppo, der rækker ud over Danmarks grænser ved at skildre den frygtelige borgerkrig i Syrien. 

Til gengæld er der sang og dans i vinderen af bedste amerikanske film, hvor Damien Chazelles moderne musical La La Land trækker stikket foran Ekkos valg til 2017’s bedste film, Manchester by the Sea, og Oscar-vinderen Moonlight

Endelig kan det ikke komme som nogen overraskelse, at prisen for bedste ikke-amerikanske film fortjent går til Ruben Östlunds Guldpalmevinder The Square

Med danske Claes Bang i hovedrollen har den skarpe satire over velfærdssamfundet gået sin sejrsgang det seneste år. Filmen blev dog overset til fordel for En fantastisk kvinde ved Oscar-uddelingen, så forhåbentlig er Bodil-prisen et plaster på såret for Bang og Östlund.

Bodil-vindere 2018


Danske film
VINDER: Vinterbrødre
En frygtelig kvinde
Mens vi lever
Team Hurricane
Underverden

Kvindelige hovedrolle
VINDER: Amanda Collin, En frygtelig kvinde
Danica Curcic, Darling
Frederikke Dahl Hansen, Danmark
Trine Dyrholm, Du forsvinder
Det unge ensemble, Team Hurricane

Mandlige hovedrolle
VINDER: Dejan Cukic, Fantasten
Mikkel Boe Følsgaard, Den bedste mand
Sebastian Jessen, Mens vi lever
Dar Salim, Underverden
Elliott Crosset Hove, Vinterbrødre

Kvindelige birolle
VINDER: Julie Christiansen, Mens vi lever
Lene Maria Christensen, Den bedste mand
Lisa Nilsson, Gud taler ud
Charlotte Munck, Mens vi lever
Stine Fischer Christensen, Underverden

Mandlige birolle
VINDER: Søren Malling, Den bedste mand
Oscar Dyekjær, Fantasten
Ali Sivandi, Underverden
Dulfi Al-Jabouri, Underverden
Simon Sears, Vinterbrødre

Dokumentar
VINDER: De sidste mænd i Aleppo
Al magt til folket
En fremmed flytter ind
Venus – Let’s Talk About Sex
Vold – i kærlighedens navn

Amerikanske film
VINDER: La La Land
Blade Runner 2049
Manchester by the Sea
Moonlight
Paterson

Ikke-amerikanske film
VINDER: The Square
American Honey
Dunkirk
Frantz
The Handmaiden

Bedste manuskript
Fenar Ahmad og Adam August (Underverden)

Bedste fotograf
Maria von Hausswolff (Vinterbrødre)

Æres-Bodil
Lone Scherfig

Sær-Bodil
The Animation Workshop, Copenhagen Bombay og filmfestivalen VOID (bidrag til dansk animation)

Henning Bahs-prisen
Thomas Bremer og Nikolaj Danielsen (scenografi på QEDA)

Blockbuster Streamingprisen
Underverden

Trailer: Vinterbrødre

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko