VOID 2021
25. feb. 2021 | 12:36

Ekko anbefaler: Alle tiders animationsfilm

Foto | Studio 4°C
Den japanske animationsfilm Children of the Sea om pigen Rukas eventyr under havoverfladen er en af de mange perler, der bliver vist på årets digitale udgave af festivalen VOID.

I dag slår VOID International Animation Film Festival de digitale døre op for et hav af fabelagtige animationsfilm. Vi anbefaler ti, du ikke må gå glip af.

Af Sidsel Minuva og Rune Abildgaard

VOID International Animation Film Festival giver splinternye animationsfilm en plads i rampelyset. I år kan vi nyde nogle af verdens bedste hjemme i stuerne.

Normalt afholdes festivalen i København, men som så meget andet er VOID i år blevet til en online-filmoplevelse.

Festivalen løber af stablen fra i dag 25. februar til og med 25. marts og byder på over 100 animationsfilm. Tre spillefilm og over 40 kortfilm har i år premiere på festivalen.

For blot 149 kroner kan du blive den glade ejer af et festivalpas, som giver adgang til hele dette hav af animationsfilm. Undervejs kan du stemme på din yndlingskortfilm og være med til at bestemme vinderen.

Vi anbefaler her fire spillefilm og seks kortfilm, som du simpelthen må se på årets onlinefestival!

kOsOng (No One Inside)

Der ligger et stort pres på kvinder, når det gælder om at få børn. Det er især tilfældet i et samfund som Indonesien. Den problematik sætter dokumentaren kOsOng (No One Inside) på spidsen.

Hvis en kvinde er i et barnløst forhold, bliver hun kaldt ”gabug” – en tom risskal. Ufrugtbar.

Ægteparret Chonie Prysilia og Hizkia Subiyantoro gengiver fem barnløse kvinders fortællinger i dokumentaren, der er instruktørernes forsøg på at slå igen mod Indonesiens kulturelle normer.

Dokumentarens smukke animationsstil skifter løbende, så den passer til hver kvindes fortælling. Der bruges både maling på glas og det indonesiske skyggespil wayang.

kOsOng (No One Inside) har premiere på VOID den 13. marts og kan derefter ses gennem hele festivalen.

 

Old Man – The Movie 

”Verden kan gå under på en million måder – ikke at malke en ko er en af dem.”

Sådan præsenteres den estiske stopmotion-film Old Man – The Movie.

Den gamle mand bor på landet og får besøg af sine børnebørn. Dem sætter han straks i arbejde, men der går ikke længe, før de kommer til at slippe hans præmieko løs.

Det er bogstavelig talt jordens undergang. Finder de ikke koen og malker den inden for 24 timer, vil dens yver eksplodere og forårsage en ”laktokalypse”.

Animationsfilmen i modellervoks er en absurd sjov oplevelse, der ikke ligner noget, du har set før.

Old Man – The Movie har premiere den 6. marts og kan derefter ses indtil festivalens afslutning.


Children of the Sea

Solens stråler skinner gennem havoverfladen, strømmen hiver i sandbundens tang, og søkøer flyder ubekymret gennem Japans hav.

Ayumu Watanabes Children of the Sea giver seeren en ustyrlig lyst til at dykke i havet for at opleve filmens magiske omgivelser.

Teenageren Ruka tilbringer sin sommer i det akvarium, hvor hendes far arbejder. Derfor har hun rig mulighed for at udforske havbunden.

Rukas stærke tilknytning til havet er i centrum i Children of the Sea, hvis vidunderlige skildring af verden under havoverfladen bliver ledsaget af et lige så fabelagtigt soundtrack. Filmen for hele familien gør én ganske varm om hjertet.

Children of the Sea kan ses i 24 timer fra den 27. februar kl. 17.00, så det er om at være hurtig, hvis du vil opleve den magiske havhistorie.

 

Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus

Martin gik imod systemet og er nu på flugt fra politiet med kunstneren Sara. Sammen tilslutter de sig et fællesskab på landet. Selv om historien lyder ligetil, gemmer meningen sig som en rebus mellem filmens billeder.

Filmen med den mundrette titel Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus er en sci-fi-noir. Den har en vild, visuel stil, som benytter alt fra sort-hvide-optagelser, hvor der er tegnet oven på filmrullen, til farverige animerede scener og collager.

Den eksperimenterende stil og elektroniske musik skaber en poetisk blanding af stumfilm og impressionistiske malerier, som rykker den traditionelle animationsfilms grænser.

Accidental Luxuriance of the Translucent Watery Rebus er kun tilgængelig i 24 timer fra den 20. marts kl. 17, så husk at sætte kryds i kalenderen.

 

Cosmonaut

I et firkantet betonbyggeri bor en gammel kosmonaut.

Estiske Cosmonaut fortæller historien om en ældre herre, der aldrig er kommet videre fra sin storhedstid. Han sidder fast i rummissioner, som han nu gennemfører iført tøfler. Gennem hele kortfilmen spørger man sig selv, hvornår det mon går grueligt galt.

Filmener spækket med humor og er en absurd, men oprigtig historie, hvis tykke animationsstreger passer perfekt til den gamle mand. Man veksler mellem at grine og skære grimasser.

Cosmonaut har premiere på VOID og kan ses i hele festivalens periode.

 

Just a Guy

Richard Ramirez var voldtægtsforbryder og seriemorder. I en alder af 29 endte han på dødsgangen i fængslet San Quentin i Californien. Alligevel blev han kontaktet af folk fra hele verden, der ville tale med ham, røre ham og endda gifte sig med ham.

Just A Guy fortæller den autentiske historie om tre kvinder, der kontaktede Ramirez. Instruktør Shoko Hara sendte Ramirez billeder sammen med sin anonyme veninde, og nu har hun instrueret kortfilmen om hendes og andre kvinders kontakt til seriemorderen.

Kvinderne og Ramirez skildres som lerfigurer, og det giver kortfilmen et ganske unikt udtryk. Ramirez virker flere meter høj, og hans penis opfører sig som en vred pytonslange, mens fængselsgæsten Evas følelser får hendes ansigtstræk til at skvulpe rundt.

Just a Guy har premiere på VOID og kan ses gennem hele festivalen.

 

Freeze Frame

Dyr ses igennem animationsfilmens runde ”kameralinse”. Det ser ud, som om de bor inde i firkantede isblokke. Alligevel bevæger de sig billede efter billede, som var de afbildet på en gammel zoetrope.

Man kan se deres knogler!

En lille flok arbejdere lavet af filt flækker tykke lag is. De bevæger sig alle ens, mens de producerer massevis af de store isblokke. Det hele gentager sig, gang på gang.

Det lyder mystisk, og det er det også. Men at forklare mere og udpensle det endelige budskab i Freeze Frame ville ødelægge oplevelsen. For når tematikken endelig bliver tydelig, får man helt ondt i maven.

Freeze Frame har premiere på VOID og kan streames under hele festivalen.

 

A Tiny Tale

En hund efterlades ved en lygtepæl en stormfuld nat. Næste dag skinner solen, og den efterladte hund bliver fundet af en legesyg dreng. Selv om de i starten ikke forstår hinanden, udvikler de i løbet af filmen et helt særligt venskab.

De franske instruktører bag A Tiny Tale benytter sig af tegneseriebobler, der fremhæver vigtige detaljer i billedet. Selv om ingen siger et ord, forstår både store og små, hvad der sker.

Ved at zoome helt ind på filmens legetøjskarakterer, som er sat i virkelighedstro omgivelser, fremstår et lille firkløver gigantisk i forhold til figurerne. Det er med til at give kortfilmen et præg af spidsfindig humor.

A Tiny Tale har premiere på VOID og er en del af børneprogrammet Caterpillar. Kortfilmen kan streames gennem hele festivalen.

 

To the Dusty Sea

Det ene dukkebarn sidder oven på det andet med en saks. Den øverste vil klippe ørene af den nederste, fordi de minder deres mor om ”en anden” – formentlig børnenes far. Om han er død eller fraværende, forbliver usagt.

Med ét kan man relatere sig til denne rørende og intime kortfilm, der skildrer søskendekærlighed, når det er bedst – og værst!

Héloïse Ferlays To the Dusty Sea har en virkelighedstro lydside, der i den grad styrker filmens troværdighed. Især når vi i nærbilleder nærmest kan mærke dukkernes filt.

Stofoverfladen bliver også brugt til at vise dukkernes humør og temperament, og det skaber et finurligt samspil med kortfilmens ellers realistiske fortællestil.

To the Dusty Sea har premiere på VOID og er både med i Graduation Film og Audience Award-konkurrencen. Den kan streames i hele festivalperioden.

 

El Libertario

Farver, lyd og musik spiller fantastisk godt sammen i rammefortællingen om Mario. Han spiller xylofon, mens faren fortæller, men barnet mister lige så stille troen på farens gamle legende om slaveskibet El Libertario.

Deres forfædre gjorde oprør, overtog skibet og sejler stadig hvileløse rundt på havet. For Mario lyder farens historie bare som en spøgelseshistorie.

Marios trodsighed får fortiden til fysisk at gribe ind i nutiden og skubber ham ud i en situation, hvor det er svært at skelne mellem virkelighed og fiktion.

Filmens medrivende fortællerstemme og sparsomme brug af farver opsluger seeren i sit univers. Den barske animationsfilm tydeliggør, at det er vigtigt at huske, hvor man kommer fra.

El Libertario har premiere på VOID og er en del af Audience Award-konkurrencen. Den kan streames under hele festivalperioden.

Kommentarer

VOID International Animation Film Festival

Årlig filmfestival, som vil udfordre forestillingen om, at animation kun er for børn.

Afholdt første gang i 2016.

Er i år en digital begivenhed, som man kan købe adgang til.

Kører fra 25. februar til 25. marts.

© Filmmagasinet Ekko